خبرگزاری مهر اعلام کرده است که با موافقت دولت، مستمری بازنشستگان و مستمری بگيران صندوق تامين اجتماعی ۱۸ درصد افزايش میيابد. همزمان محمود احمدی نژاد روز ۲۹ تير از سعيد مرتضوی، ریيس سازمان تامين اجتماعی، خواست تا کف پرداخت تامين اجتماعی به بازنشستگان از ۳۹۰ هزار تومان به ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان برسد.
البته به گزارش خبرگزاری ايسنا، پس از سخنان ریيس جمهوری اسلامی ايران، برخی از حاضران به مسئولان تامين اجتماعی اعتراض کردند و گفتند مقدار مستمریشان بسيار کم است و بن تامين اجتماعی آنها قطع شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، بيش از يک ميليون و ۵۰۰ هزار بازنشسته تحت پوشش سازمان تامين اجتماعی هستند که با احتساب اعضای تحت تکلف آنها تعدادشان به بيش از ۴ ميليون نفر میرسد.
شرايط زندگی مستمری بگيران تامين اجتماعی چگونه است؟
يکی از بازنشستگان تامين اجتماعی در اين مورد میگويد: «با ۲۲۸ هزار تومان حقوق و ۲۰۰ هزار تومان کرايه خانه و هشت سر عائله، با مرغ کيلويی هشت هزار تومان چگونه بايد زندگی کنيم؟»
در اين ميان به نوشته خبرگزاری ايسنا، سعيد مرتضوی گفته است با افزايش مستمری بازنشستگان به ميزان ۱۰۰ هزار تومان، حداقل مبلغ ۴۰۰ هزار تومان برای چهار ماه نخست سال جاری به حساب مستمری بگيران واريز میشود و از ماه آينده نيز به طور مرتب واريز خواهد شد. اين در حالی است که به نوشته ايسنا اين وعده دو ماه پيش اعلام شده بود.
در عين حال، علی اکبر خبازها، ریيس کانون مستمری بگيران و بازنشستگان صندوق تامين اجتماعی، به خبرگزاری ايسنا گفت: بازنشستگان انتظار دارند که افزايش ۱۰۰ هزار تومانی حقوقها در کنار افزايش ۱۸ درصدی حداقل مستمریها به طور کامل محقق شود، چرا که اين موضوع پيش ازاين وعده داده شده است.
در عين حال، علی اکبر خبازها، ریيس کانون مستمری بگيران و بازنشستگان صندوق تامين اجتماعی، به خبرگزاری ايسنا گفت: بازنشستگان انتظار دارند که افزايش ۱۰۰ هزار تومانی حقوقها در کنار افزايش ۱۸ درصدی حداقل مستمریها به طور کامل محقق شود، چرا که اين موضوع پيش ازاين وعده داده شده است.
به گزارش خبرگزاری ايلنا، محمد جعفری، مديرکل سابق شهرستانهای تامين اجتماعی استان تهران، گفته است: بازنشستگان با مشکلات زيادی مواجه هستند و يکی از اقداماتی که میتوان برای آنها انجام داد همسان سازی حقوق شان است که اين موضوع پيگيری شده است.
اما افزايش ۱۸ درصدی حداقل مستمری بازنشستگان تامين اجتماعی يا اضافه شدن ۱۰۰ هزار تومان به حقوق آنها تا چه اندازه بر زندگیشان موثر خواهد بود؟
بهروز فراهانی، عضو همبستگی سوسياليستی با کارگران ايران، مقيم پاريس، اين ميزان افزايش مستمری را با تلاش برای آبياری بيابان با چند قطره آب مقايسه می کند.
او به راديو فردا میگويد: «طبق گفته خانم ايراندخت عطاريان، مديرعامل صندوق بازنشستگی کشور، قرار است به طور متوسط ۱۰۰ هزار تومان به حقوق بازنشستگان اضافه شود. با توجه به اين افزايش، او گفته است حداقل حقوق بازنشستگی در ايران امروز ۳۹۲ هزار تومان است.»
آقای فراهانی با اشاره به اينکه نزديک به يک ميليون بازنشسته در ايران وجود دارد، می افزايد: وضعيت صندوق بازنشستگی در ايران يکی از شاخصهايی است که نشان میدهد وضعيت اقتصادی در ايران قرمز است به اين معنا که نرخ خط فقر برای يک خانواده چهار نفری شهری در سال ۹۰ حدود يک ميليون و ۲۵۰ هزار تومان بوده و خودشان اين مبلغ را در سال ۹۱ حدود يک ميليون و ۴۰۰ هزار تومان اعلام کردند. طبق آمار بانک مرکزی خط فقر شديد در ايران ۷۰۰ هزار تومان برای يک خانواده چهار نفری است. حالا شما اين حداقل حقوق بازنشستگی ۳۹۲ هزار تومانی را با اين ارقام مقايسه کنيد تا متوجه شويد بازنشسته ها چه وضعيت اسفناکی دارند.»
فارغ از بحث افزايش ۱۸ درصدی حقوق بازنشستگان تامين اجتماعی يا اضافه شدن ۱۰۰ هزار تومان به حقوق آنها، موضوع ديگر، ضرری است که آنها پس از بازنشسته شدن متحمل میشوند.
در اين خصوص به گزارش خبرگزاری ايلنا، محمد جعفری، مديرکل سابق شهرستانهای تامين اجتماعی استان تهران، گفته است هيچ یک از مزايای بازنشستگان تامين اجتماعی از جمله حق عائلهمندی، بن و سفر آنها مانند بازنشستگان لشگری و کشوری نيست.
در اين ارتباط، يکی از فعالان کارگری در ايران در گفتوگو با راديو فردا به مشکلات بسيار زياد کارگران بازنشسته اشاره کرده و گفته است کارگران بازنشسته هيچ امکانات رفاهی و تفريحی و درمانی ندارند.
او همچنين تاکيد میکند که کارگران به محض بازنشسته شدن تمام مزايای خود از جمله بن شارژ و کارت کمکهای نقدی خود را از دست می دهند.
اخبار
خبرگزاری ايلنا گزارش داده است: با خصوصی سازی کارخانه پلاستيک شاهين در ۱۰ سال اخير، شمار کارگران آن از ۴۰۰ تن به ۵۰ نفر کاهش يافته است.
بر پايه اين گزارش، تا مهرماه سال گذشته قرارداد کارگران باقی مانده در کارخانه پلاستيک شاهين شش ماهه بود و پس از آن به سه ماهه و يک ماهه تبديل شد.
اين در حالی است که کارگران دو ماه حقوق طلبکارند و از ابتدای فروردين ماه سال جاری بيمه آنان نيز پرداخت نشده است.
ايلنا همچنين اشاره کرد که حقوق دهها کارگر مجتمع دامداری مهاباد از ۹ ماه پيش پرداخت نشده است.
***
خبرگزاری ايلنا به نقل از محمد گودرزی، فعال کارگری در بروجرد، نوشت کارخانه سامان کاشی حق بيمه ۵۰۰ کارگر خود را در سه ماه گذشته پرداخت نکرده است.
او گفت: بدهیهای اين کارخانه به صندوق تامين اجتماعی بابت حق بيمه کارگران به بيش از يک ميليارد تومان رسيده است.
اين در حالی است که به گفته آقای گودرزی اين کارخانه درآمد خوبی دارد.
***
سايت کميته هماهنگی برای کمک به ايجاد تشکل های کارگری نوشت که مديران و کارفرمای شرکت سقز سازی کردستان (ون) در سنندج با ۸۰ کارگر اين واحد توليدی بدرفتاری می کنند.
بر اساس اين گزارش بازخواست و توهين به کارگران، اضافه کاری اجباری و محروميت کارگران از حق مرخصی، نمونه هايی از اين بدرفتاری ها هستند.
***
محمد حسن زدا، مديرکل فنی درآمد صندوق تامين اجتماعی، گفت: طرح دو فوريتی بيمه کارگران ساختمانی در نخستين هفته پس از تعطيلات تابستانی مجلس بررسی میشود.
به گزارش خبرگزاری ايسنا، وی با تکذيب اخبار مربوط به متوقف شدن بيمه کارگران ساختمانی را تکذيب کرد و افزود: صندوق تامين اجتماعی بر طبق تکليف قانونی خود اقدامات لازم را برای پوشش بيمه ۱۰۰ هزار کارگر ساختمانی انجام داده است و ۱۰۰ هزار کارگر هم در نيمه دوم سال بيمه میشوند.
***
سايت کلمه در خبری نوشت بحران حقوق معوقه به شرکت های وابسته به سپاه پاسداران هم رسيده است.
بر اساس اين گزارش، کارگران شرکت کيان صدرا در قشم که از پنج ماه پيش حقوق خود را دريافت نکرده اند، دست از کار کشيدند و در دفتر شرکت تجمع کردند. به نوشته کلمه، مسئولين شرکت به جای پاسخگويی به اعتراض کارگران و پرداخت حقوق معوقه شان، آنها را تهديد به اخراج کردند.
***
روزنامه شرق در گزارشی با اشاره به افزايش تورم در ايران نوشت: اين غول، اکثر سرپرستان خانوارها را به جمع چند شغلهها هدايت کرده است تا شايد از اين رهگذر توازن ميان دخل ريالی و خرج دلاری برقرار شود.
به نوشته اين روزنامه، کم نيستند افرادی که شغلهای کاذبی همچون دستفروشی، مسافربری و نظافت خانه ها تنها راه کسب درآمد بيشتر آنها است و روز خود را با فعاليت در اين مشاغل شب میکنند.
شرق اشاره کرد که کارمندان بخش قابل توجهی از اين قشر را در بر میگيرند و به نقل از يکی از کارمندان نوشت: با درآمدهای ثابت و مخارج رو به رشد نمیتوان حداقلهای مورد نياز را نيز تامين کرد و اگر کار دوم و سوم نباشد بايد شرمنده خانواده بود.
***
شبکه تلويزيونی يورونيوز گزارش داد صدها هزار تن در ۸۰ شهر اسپانيا روز پنجشنبه هفته گذشته عليه سياستهای رياضت اقتصادی دولت راست ميانه اين کشور تظاهرات کردند.
اين تظاهرات پس از تصويب لايحه کاهش ۶۵ ميليارد يورويی از هزينههای عمومی صورت گرفتند. پيش از اين نيز حدود هفت درصد از دستمزد کارمندان دولت کاسته شده بود.
يورو نيوز به نقل از يکی از تظاهرکنندگان در شهر بارسلونا گفت: «سياستمداران بايد درباره دستمزدها، مزايای اضافی و هزينه مسافرت هايشان تجديد نظر کنند. مردم ثروتمند هم بايد برخی از مخارج را کاهش دهند و اين امر نبايد فقط برای کارمندان دولت که زياد کار میکنند و از حقوق محدودی برخوردارند باشد.»
***
***
هزاران کارگر کارخانه ماشين سازی هيوندای در کره جنوبی با اعتصابی هشت ساعته خواستار افزايش دستمزد و بهبود شرايط کارشان شدند.
به نوشته سايت عصر نو، خواست های اين کارگران افزايش دستمزد، بهبود شرايط کار؛ ازجمله کاهش ساعات کار وحذف شيفت شب بوده است.
سنديکای کارگران هيوندايی اعلام کرد در صورت تحقق نيافتن اين خواسته ها، اعتصاب ديگری در ماه جاری ميلادی صورت خواهد گرفت.
پای صحبت شنوندگان
يکی از شنوندگان برنامه کارنامه که در يک کارخانه خودروسازی در استان کرمان کار میکند برای ما نوشته است که مديران اين کارخانه ساعات کار کارگران را از هشت ساعت به ۱۲ ساعت افزايش داده اند.
او با اشاره به اين که مديران کارخانه نارضايتی کارگران را ناديده گرفته اند، میافزايد مسئولان دولتی به جای اين همه شعار بهتر است به فکر کارگران باشند.
قانون کار
ماده ۹۵ قانون کار میگويد مسئوليت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما يا مسئولان واحدهای توليدی خواهد بود.
بر اساس اين ماده هرگاه بر اثر عدم رعايت مقررات از سوی کارفرما يا مسئولان واحد حادثهای رخ دهد، شخص کارفرما از نظر کيفری و حقوقی و مجازات مندرج در اين قانون مسئول است.
بر اساس اين ماده هرگاه بر اثر عدم رعايت مقررات از سوی کارفرما يا مسئولان واحد حادثهای رخ دهد، شخص کارفرما از نظر کيفری و حقوقی و مجازات مندرج در اين قانون مسئول است.
***
شما می توانيد نظرات و پيامهای خود را در مورد برنامه کارنامه، با آدرس kar@radiofarda.com و يا شماره تلفن ۰۰۴۲۰۲۲۱۱۲۲۱۱۲ در ميان بگذاريد.