واکنش نهادهای بین‌المللی کارگری به مرگ‌بارترین حادثه صنعتی ترکیه

یادبود معدنچیان سما، ترکیه

گزارش‌ها از شهر سما در ترکیه حاکی از آن است که آمار کشته‌شدگان ناشی از آتش‌سوزی و انفجار در یک معدن ذغال‌سنگ در این شهر به حداقل ۲۸۴ تن رسیده‌است.

با این همه، وزیر انرژی ترکیه می‌گوید که احتمالا تعداد کشته‌شدگان به بیش از ۳۰۰ تن خواهد رسید.

در این میان، در حالی که تلاش‌ها برای روشن شدن وضعیت حداقل ۱۸ معدنچی در معدن ذغال‌سنگ سما در ترکیه ادامه دارد، واکنش‌ها نسبت به حادثه آتش‌سوزی و انفجار در این معدن از مرزهای ترکیه به خارج از این کشور کشیده شده‌است.

نخستین واکنش از آن فدراسیون جهانی اتحادیه‌های کارگری بود که با ابراز تاسف از این حادثه خواستار تضمین جبران کامل خسارات وارده به خانواده‌های قربانیان و کارگران مجروح شد.

فدراسیون جهانی اتحادیه‌های کارگری با اشاره به اینکه خودداری از به کارگیری فناوری‌های جدید در معدن، سودجویی بخش خصوصی و اعمال نشدن موارد ایمنی ضروری از علل واقعی در این حادثه بوده‌است، گفت که حوادث ناشی از کار و حوادث در معادن ترکیه منجر به مرگ بسیاری شده‌است.

در این ارتباط، خبرگزاری رویترز نوشت: ترکیه یکی از بدترین سوابق مربوط به نبود ایمنی کار در جهان را دارد و یکی از حوادث مرگبار در این کشور در سال ۱۹۹۲ میلادی در یک معدن ذغال سنگ روی داد که ۲۶۳ کارگر در آن کشته شدند.

به نوشته این خبرگزاری، ارکان آکسای، یکی از نمایندگان مخالف دولت در پارلمان ترکیه، گفته‌است که در سال گذشته تنها پنج هزار حادثه در سما روی داد که ۹۰ درصد آنها در معادن صورت گرفتند.

او افزود که میزان مرگ‌ومیر در حوادث ضمن کار در ترکیه هشت و نیم برابر کشورهای عضو اتحادیه اروپا است.

بر اساس این گزارش، ۸۸۰ هزار حادثه ضمن کار بین سال‌های ۲۰۰۲ و ۲۰۱۳ میلادی روی داده‌است.

به گزارش رویترز، یک گروه فعال در زمینه ایمنی محیط کار در ترکیه نیز اعلام کرد که در سال گذشته میلادی، حداقل ۱۲۳۳ تن کشته شده‌اند.

همچنین به نوشته خبرگزاری فرانسه، تعداد معدنچیان کشته شده در ۷۳ سال اخیر سه هزار تن بوده‌است.

در همین حال، ایرکی راینا، دبیر کل اتحادیه‌های کارگری صنعتی، با ۵۰ میلیون عضو در ۱۴۲ کشور جهان در نامه‌ای به رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه، خواستار امضای مقاوله‌نامه ۱۷۶ سازمان بین‌المللی کار در زمینه رعایت مسایل ایمنی و بهداشت در محیط‌های کار شد.

این اتحادیه کارگری وضعیت جاری در محیط‌های کار در ترکیه را غیرقابل قبول توصیف کرد و دولت این کشور را مسئول این‌گونه حوادث دانست.

همچنین دبیر کل سازمان بین‌المللی کار با ابراز تاسف از وقوع حادثه در سما اعلام کرد: این سازمان آماده ارائه حمایت مستمر برای اطمینان یافتن از ایمنی کارگران بر اساس استانداردهای بین‌المللی و برای جلوگیری از حوادث آینده‌است.

این آمادگی در شرایطی ابراز شده‌است که رئیس مجمع مهندسان معدن در ترکیه به روزنامه رادیکال، چاپ این کشور، گفت که دولت این کشور توافق‌نامه‌ها و مقاوله‌نامه‌های بسیاری را در این مورد امضا کرده‌است اما همه آنها روی کاغذ مانده‌اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنگوی حزب عدالت و توسعه روز جمعه در آنکارا گفت که این معدن ۱۱ بار در پنج سال گذشته مورد بازدید قرار گرفته بود و بازرسان هیچ ایراد ناقض قوانین مربوط به امنیت معدن نیافته بودند.

وزارت کار ترکیه نیز اعلام کرد که در آخرین بازرسی از معدن در دو ماه پیش، هیچ مشکلی مشاهده نشد.

اما اوزگور اوزَل، سیاستمدار مخالف دولت در پارلمان ترکیه، خواستار انجام تحقیقات درباره علت یا علل آتش‌سوزی و انفجار در معدن ذغال‌سنگ سما به منظور جلوگیری از تکرار این حوداث شد. این درخواست با مخالفت نمایندگان حزب حاکم عدالت و توسعه، که اکثریت پارلمانی را در دست دارد، مواجه شد.

در این میان، آقای اوزل از سیاست دولت حزب عدالت و توسعه در واگذاری معادن دولتی به بخش خصوصی به عنوان یکی از دلایل بروز اینگونه حوداث نام برده‌است.

این نماینده مخالف دولت اشاره کرد که در این شرایط، تنها راه برای افزایش سود برای بخش خصوصی، کاهش هزینه‌ها، از جمله هزینه‌های مربوط به سلامتی کارگران و امنیت محل کار خواهد بود.

در این ارتباط، روزنامه حریت اشاره کرد که به گفته رئیس شرکت استخراج‌کننده از معدن شهر سما، از زمان خصوصی شدن این معدن در سال ۲۰۰۵ میلادی، تلاش شد تا هزینه‌های استخراج کاهش پیدا کند.

او در مصاحبه با این روزنامه در سال ۲۰۱۲ گفته بود که هزینه استخراج ذغال‌سنگ در این معدن در سال ۲۰۰۵ و قبل از آنکه خصوصی شود، بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ دلار در هر تن بود و شرکت آن را به حدود ۲۴ دلار در یک تن کاهش داد.

در این میان، آلپ گورکان، رئیس شرکت گرداننده استخراج ذغال‌سنگ در این معدن در یک مصاحبه مطبوعاتی با تعجب‌برانگیز توصیف کردن حادثه هفته گذشته گفت که تعداد حوادث ضمن کار در این واحد طی ۳۰ سال گذشته بسیار کم بوده‌است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، او بحث‌های مربوط به نادیده گرفته شدن مقررات ایمنی در این معدن را رد کرد و افزود: ما هنوز نمی‌دانیم چه اتفاقی در معدن روی داد.

حادثه معدن ذغال‌سنگ در شهر سما، باعث تظاهرات ضد دولتی در شهرهای آنکارا، استانبول، ازمیر، آنتالیا و مرسین شده‌است. تظاهرکنندگان که با برخورد نیروهای ضد شورش مواجه شده‌اند، خواستار استعفای دولت اردوغان شده‌اند.

سندیکاهای کارگری ترکیه نیز اعتصابی یک روزه را در اعتراض به حادثه سما سازمان دادند.