استقبال وزیر دفاع اسرائیل از قطع مناسبات چند کشور عربی با قطر

وزیر دفاع اسرائیل گفته است که بحران مناسبات کشورهای عربی و مسلمان با امیرنشین قطر، برای اسرائیل «یک فرصت» است.

آویگدور لیبرمن این سخنان را دوشنبه پانزدهم خرداد، در پی اقدام اخیر عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، مصر، دولت‌های یمن و لیبی و سرانجام جزایر مالدیو در قطع مناسبات با قطر، بیان کرد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، آقای لیبرمن افزوده است که «کشورهای عرب به این درک رسیده‌اند که خطر واقعی برای آنها صیونیسم (ملی‌گرایی یهودیان) نیست، بلکه ترور است که آنها را تهدید می‌کند».

به نوشته وای.نت، وزیر دفاع اسرائیل گفته است «کشورهای عرب به خاطر ترس از ترورِ ناشی از اسلام افراط‌گرا با قطر قطع مناسبات کردند نه به خاطر قضیه فلسطین، و این امر احتمال همکاری مشترک در برابر تروریسم را افزایش می‌دهد».

آقای لیبرمن در نشست پرسش و پاسخ در برابر نمایندگان کنست، افزود که در سفر اخیر دونالد ترامپ به منطقه، رئیس‌جمهور آمریکا از ائتلاف جهانی در مبارزه با ترور سخن گفت، و اسرائیل «آماده همکاری با این ائتلاف است و توپ اکنون در زمین مقابل است».

نخست‌وزیر و سایر مقام‌های ارشد اسرائیل در سفر ماه گذشته دونالد ترامپ به عربستان و اسرائیل، از احتمال همکاری‌های اسرائیل با کشورهای منطقه در برابر «ایران شیعی» استقبال کردند.

در این میان، کارشناسان در رسانه‌های اسرائیل، اقدام کشورهای عربی و مسلمان در قطع رابطه با قطر را از نتایج سفر ماه گذشته رئیس‌جمهور آمریکا به عربستان دانسته‌اند.

وب‌سایت اسرائیلی وای.نت نوشته است، هر چند کشورهای یادشده در بیانیه‌های جداگانه قطعی مناسبات با قطر را اعلام کردند اما این یک «دعوت هماهنگ و از قبل برنامه‌ریزی شده» به عنوان ماحصل سفر دونالد ترامپ به منطقه بوده است.

بازی عشق و نفرت؛ پیشینه تماس‌های قطر و اسرائیل

قطر تنها امیرنشین خلیج فارس بوده که رهبران آن آشکارا در گذشته با مقام‌های ارشد اسرائیل دیدار کرده‌اند.

شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی، رهبر پیشین و پدر شیخ تمیم بن حمد، رهبر کنونی قطر، با شیمون پرز در زمانی که او قائم‌مقام نخست‌وزیر بود و نیز با زیپی لیونی، وزیر خارجه وقت اسرائیل، دیدار کرده بود.

رسانه‌های اسرائیل پیشتر گزارش داده بودند برخی از مقام‌های نهادهای مهم اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل نیز با سفر به قطر با سران آن کشور دیدار کرده بودند.

اسرائیل در دهه گذشته دفتر نمایندگی بازرگانی در دوحه، پایتخت قطر، برقرار کرد اما در پی جنگ اسرائیل در غزه، در دسامبر ۲۰۰۸ و ژانویه ۲۰۰۹، آخرین دیپلمات اسرائیلی که نماینده ساکن دوحه بود، به اسرائیل بازگشت.

بعدتر قطر در تابستان ۲۰۰۹ اعلام کرد، اگر اسرائیل خانه‌سازی‌ها در اراضی فلسطینی را متوقف کند، دولت دوحه آماده ازسرگیری تماس‌ها با اسرائیل است.

دفتر نمایندگی غیرفعال اسرائیل در دوحه تا ۲۰۱۱ هنوز رسماً بسته نشده بود، اما در آن سال زمانی که قطر با میزبانی از خالد مشعل رئیس وقت دفتر سیاسی حماس، در پی اخراج او و سران حماس از سوریه، دیدگاه‌های خود را علیه اسرائیل تند کرد، اسرائیل دفتر نمایندگی‌اش را در دوحه تعطیل کرد.

اسرائیل از اینکه قطر در سال‌های گذشته به محل زندگی خالد مشعل و شمار دیگری از سران حماس مبدل شده بود، از قطر ناخشنود بود.

در روزهای گذشته اعلام شده بود، قطر از سران حماس خواسته است این کشور را ترک کنند؛ امری که از سوی حماس تکذیب شد.

امیر قطر پیشتر گفته بود، حماس و حزب‌الله سازمان‌های مشروع هستند و قطع ارتباط با آنها درست نیست.

هر چند گردشگران اسرائیلی نمی‌توانند به قطر سفر کنند یا از پروازهای قطرایرویز استفاده کنند، اما قطر با به جان خریدن برخی انتقادهای کشورهای عربی، به ورزشکاران اسرائیلی اجازه داده است در رقابت‌های بین‌المللی که در این کشور برگزار می‌شود، شرکت کنند.