دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران «روح» توافق اتمی وین را «خیلی کثیف» خواند و گفت که آمریکا «ساختار تحریمها» را حفظ کرده و جمهوری اسلامی باید «منتظر مجموعه بسیار عظیمی از تحریمها» باشد.
محمدجواد لاریجانی، در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم، که روز دوشنبه ۲۵ مرداد، منتشر شده، بارها تأکید کرد که آمریکا «ساختار» تحریمها علیه ایران را «کاملاً نگه داشته است» و «قصد ندارد در آینده نزدیک آنها را بردارد».
او مقامهای امریکایی را به عدم پایبندی به تعهدات خود در توافق اتمی متهم کرد و افزود که آنها «کلاً زیر آب همه تعهدات» خود دراین توافق را «خیلی خوب میزنند» اما ایران «کاری نمیتواند انجام بدهد».
معاون سابق وزارت خارجه ایران همچنین گفت که موضوع برنامه اتمی ایران «در انتهای لیست» خواستههای آمریکا از جمهوری اسلامی بود و آنها «چیزهای بسیار فراتری» را میخواهند.
او اضافه کرد: «بدین ترتیب با توجه به نشانههای بدی که مبنی بر استیصال فرستادیم، باید منتظر مجموعه بسیار عظیمی از تحریمها باشیم».
برخی از مقامهای جمهوری اسلامی، دولت آمریکا به اجرا نکردن تعهدات خود درباره توافق اتمی وین متهم میکنند و از جمله محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، دولت آمریکا به «نقض» توافق اتمی متهم کرده است.
مقامهای دولت حسن روحانی اما اعلام میکنند که این توافق نقض نشده است.
مقامهای ایرانی در عین حال بارها اعلام کردهاند که تحریمها علیه ایران روی کاغذ برداشته شده اما آمریکا و کشورهای اروپایی باید تلاش «بیشتری» کنند تا «فضای روانی موجود به ویژه در زمینه تعاملات بانکی» برطرف شود.
در عین حال مقامات وزارت خارجه ایران اعلام کردهاند که به جز نگرانیهای بانکهای اروپایی از تحریمها، «ضعف در انضباط مالی» بانکهای ایرانی در همکاری نکردن بانکهای اروپایی با آنان «بیتأثیر نبوده» که بانک مرکزی برای رفع این مشکل «تلاش میکند».
مقامهای آمریکایی نیز با رد ادعای ایران میگویند که حتی «فراتر از تعهدات» خود در توافق هستهای عمل کردهاند.
«تنها متون موافق با تفسیر رهبری مهر نظام را دارد»
اما در حالی که مقامهای دولت حسن روحانی اعلام کردهاند که «تصویب و اجرای» توافق اتمی وین «تصمیم نظام» بوده است، رهبر جمهوری اسلامی با وجود تأیید مشروط توافق اتمی، بارها از آن انتقاد کرده است.
اکنون آقای لاریجانی به تسنیم گفته است که «آنچه مهر نظام را در این مذاکرات دارد، متون مورد توافق با تفسیر رهبری است».
او اضافه کرده «اگر مسئولان به نظام استناد میدهند، باید دقیق باشند».
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران همچنین با اشاره به مصاحبه پیشین خود «روح» توافق اتمی وین را «خیلی کثیف» خوانده و تأکید کرده که این توافق به دنبال این است که «توانمندی» هستهای جمهوری اسلامی را «از بین ببرد».
به گفته آقای لاریجانی، این توافق همچنین به دنبال این است که جمهوری اسلامی را از پشتیبانی فلسطین و «جبهه مقاومت» بازدارد، نظام اقتصادی ایران را به سمت «انفجار ببرد» و «نهایتاً» نظام جمهوری اسلامی را «دچار چالش جدی کند».
رهبر جمهوری اسلامی پیش از این تأکید کرده که ایران با وجود توافق اتمی وین به حمایت از متحدان خود در کشورهایی نظیر سوريه، يمن، بحرين، فلسطين، لبنان و عراق ادامه خواهد داد.
علی اکبر ولایتی، مشاور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی، نیز سال گذشته گفته بود که ایران پس از توافق اتمی وین «توان بیشتری» برای پشتیبانی از «دوستان خود در منطقه» خواهد داشت و «محور مقاومت» در منطقه تقویت خواهد شد.
با این حال علیرضا زاکانی نماینده پیشین مجلس و از مخالفان توافق اتمی وین، اعلام کرده بود که سردار وحیدی به نمایندگی از ستاد کل نیروهای مسلح «فایل محرمانه مهمی» را در کمیسیون برجام مجلس ارائه کرده و ادعاهای مقامات دولت مبنی بر تقویت شدن «بیداری اسلامی» پس از توافق اتمی وین را «بیاساس» خوانده است.
ایران از گروههای حزب الله و حماس و سایر گروههای فلسطینی مخالف روند صلح خاورمیانه، و همچنین حکومت سوریه به عنوان «جبهه مقاومت» علیه اسرائیل نام میبرد.
احمدینژاد پیشنهاد کرد «همه مواد غنیشده هستهای را یک جا بدهیم»
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران در این مصاحبه همچنین ضمن «درست» دانستن سخنان رئیسجمهور ایران درباره دستاوردهای اقتصادی توافق اتمی وین، انکار گشایشهای اقتصادی این توافق را «احمقانه و غیرمنصفانه» و «سعی در تقلیل ارزش آنها» را نیز «نوعی لجبازی» خوانده است.
آقای لاریجانی درعین حال گفت که «باید ببینیم اینها در چه چارچوبی باید ارزشیابی شود و قدر این امور چه اندازه است».
او تأکید کرده که گشایشهای انجام شده «نه تنها محدود و مضیّق» بلکه «کاملاً غیرقابل اطمینان» است.
آقای لاریجانی همچنین ضمن اظهار «تعجب» از انتقاد هواداران محمود احمدی نژاد، رئیسجمهور سابق ایران، از توافق اتمی وین یادآور شده که آقای احمدینژاد «در سالهای آخر ریاست جمهوریاش بدتر از این برجام را پیشنهاد میکرد».
او اضافه کرد: «احمدینژاد پیشنهاد داشت همه مواد غنیشده هستهای را یک جا بدهیم و خودش هم با اوباما مذاکره و مسئله را حل کند».