حمله باج‌افزار واناکرای به چین و هشدار در مورد تشدید حملات به اروپا

روز دوشنبه باج‌افزار یا ویروس کامپیوتری واناکرای به آسیا رسید و شبکه کامپیوتری پلیس راهنمایی و مدارس چین را آلوده کرد. همزمان نهادهای مسئول در اروپا گفتند مشغول جلوگیری از شیوع نسخه‌های جدید این ویروس هستند.

به گزارش خبرگزاری رویترز در بریتانیا که شیوع این بدافزار در شبکه خدمات درمانی کشور کار آمبولانس‌ها را مختل کرد و زنگ خطر در مورد حمله جهانی ویروس را به صدا درآورد، این رویداد درست چند هفته قبل از انتخابات سراسری کشور به یک موضوع سیاسی بدل شده است.

در این زمینه حزب کارگر دولت محافظه‌کار بریتانیا را متهم کرده که شبکه خدمات درمانی کشور را ضعیف و آسیب‌پذیر کرده است.

تحت تأثیر این رویداد و با توجه به اینکه در آینده دولت‌ها و شرکت‌های خصوصی ناگزیر خواهند شد برای تأمین امنیت شبکه کامپیوتری خود مبالغ بیشتری هزینه کنند، بهای سهام شرکت‌های ارائه‌کننده امنیت سایبری افزایش یافته است.

گزارش شده برخی از کاربران و مضرف‌کنندگان بدون توجه به توصیه‌های نهادهای مسئول، برای باز کردن کامپیوترهای خود مبلغ ۳۰۰ دلاری را که باجگیران سایبری طلب می‌کنند، پرداخت کرده‌اند. در صورت عدم پرداخت قرار بود این مبلغ تا روز دوشنبه به ۶۰۰ دلار افزایش یابد.

هر چند طی روزهای شنبه و یکشنبه تا حد زیادی دامنه این حملات در اروپا کنترل شد، ولی در فرانسه که شرکت خودروسازی رنو یکی از بزرگترین قربانیان حملات بود، نهادهای مسئول می‌گویند به احتمال زیاد موج دیگری از حملات مشابه روی خواهد داد.

دولت‌ها و شرکت‌ها در سراسر جهان طی روزهای گذشته مشغول روز آمد و تقویت کردن نرم‌افزارهای ایمنی برای حفاظت از شبکه‌های کامپیوتری خود بوده‌اند.

روز دوشنبه برای آسیا اولین آزمایش بزرگ بود. اکثر ادارات و شرکت‌ها زمان وقوع حمله در روز جمعه تعطیل بودند و طی روزهای شنبه و یکشنبه فرصت داشتند شبکه های کامپيتری خود را ترميم و امن کنند.

نگرانی اصلی در مورد نحوه مقابله چین، دومین اقتصاد بزرگ جهانی با این پدیده بود. روز دوشنبه پس از شروع فعالیت‌های عادی مراکز اداری، تجاری و آموزشی در این کشور نهادهای مسئول گفتند سرعت شیوع این ویروس به مرور کندتر شده است.

به گفته مؤسسات امنیت سایبری در چین ضریب شیوع در روز دوشنبه به نسبت روزهای قبل در حد چشمگیری کاهش یافته و نگرانی‌های قبلی در مورد احتمال آلودگی گسترده شبکه‌های کامپیوتری نهادها و مؤسسات کشوری به وقوع نپیوست.

طبق آمارهای منتشر شده توسط این مؤسسات در روز شنبه حدود ۳۰ هزار شبکه کامپیوتری آلوده شده بودند که چهار هزار مورد آنها مراکز آموزشی بوده است.

از قرار معلوم این بدافزار به کامپیوترهایی حمله می‌کند که با نسخه‌های قدیمی و روزآمد نشده مایکروسافت کار می کنند. شرکت مایکروسافت ماه گذشته و مجدداً روز جمعه گذشته اصطلاحاً پانسمان یا نرم‌افزارهای ترمیمی را عرضه کرد که با کمک آن می‌توان جلوی شیوع این ویروس را گرفت.

به نظر می‌رسد بخش اعظم کامپیوترهايی که آلوده شده‌اند دستگاه‌های بسیار قدیمی هستند که از نظر شرکت‌ها و مؤسسات روزآمد کردن آنها مقرون به صرفه نیست. برخی دیگر جزیی از شبکه تولید صنعتی و یا کارکرد روزانه بیمارستان‌ها هستند که روزآمد کردن و نوسازی آنها به وسیله نرم‌افزار ترمیمی مایکروسافت خط تولید و کار بیمارستان‌ها را مختل می‌کند.

تحت تأثیر این وضعیت نهادها و ادارات دولتی مسئول امور مهاجرت، خدمات اجتماعی و نظارت بر صنایع در چین فعلاً برخی از فعالیت‌های جاری خود را متوقف کرده‌اند. البته مشخص نیست که دلیل توقف فعالیت‌ها آلودگی شبکه کامپیوتری آنها به ویروس است و یا در حال نوسازی و ترمیم کامپیوترهای خود با نرم‌افزارهای جدید هستند تا از احتمال آلودگی پیشگیری کنند.

به نظر می‌رسد در نقاط دیگر آسیا میزان گسترش این ویروس محدودتر بوده است. اداره پلیس ژاپن فقط دو مورد آلودگی را گزارش داده است. دولت هند می گوید تاکنون فقط چند مورد گزارش در مورد حمله این ویروس دریافت کرده است و از قربانیان این حملات خواسته است که باج را پرداخت نکنند.