دانشمندان هشدار دادهاند یک سوسک سبز رنگ آخرین میخ را بر تابوت درختان زبان گنجشک در بریتانیا خواهد زد.
به گزارش دیلی تلگراف، حمله نوعی سوسک سبز رنگ از سمت آسیا به جنگلهای سراسر اروپا صدمات زیادی به این مناطق وارد کرده است. حمله این حشرات به همراه خشک شدن تدریجی این درختان در اثر بیماریهای قارچی میتواند به انقراض درختان زبان گنجشک منجر شود.
درخت زبان گنجشکی از رایجترین درختان بریتانیاست، و پس از درخت بلوط، دومین درخت رایج جنگلی است. تقریبا ۱۵۷ هزار هکتار جنگلهای درخت زبان گنجشک با ۶۸ میلیون درخت در این مناطق و همچنین ۱۲ میلیون درخت زبان گنجشک نیز خارج از این مناطق وجود دارند.
اما دانشمندان میگویند این درختان قادر نخواهند بود درمقابل هجوم این سوسکهای سبز رنگ، که پیوسته درحال پخش شدن به سمت غرب هستند، مقاومت کنند.
روزنامه گاردین نیز درهمین زمینه گزارش داده است که ابعاد نابودی درختان زبان گنجشک،عظیمتر از نابودی ۱۵ میلیون درخت نارون در دهه ۷۰ در اثر بیماری قارچی است.
پیتر توماس، بوم شناس درخت در دانشگاه کیل انگلیس که نتایج این تحقیق را منتشر کرده است، میگوید: «احتمال میرود تقریبا همه درختان زبان گنجشک در اروپا بر اثر خشک شدن قارچی و حمله سوسکهای سبز نابود شوند، همانطور که درختان نارون قرمز در اثر بیماری قارچی به طور وسیعی از بین رفتند. این دو با هم بداقبالی مضاعف هستند».
توماس همچنین گفت هجوم سوسک سبز از آسیا که میلیونها اصله درخت زبان گنجشک را در آمریکای شمالی را نابود کرده و اکنون تا مرز سوئد پیش آمده است، اجتنابناپذیر است: «فقط این موضوع مطرح است که چه زمانی به بقیه اروپا، و از جمله بریتانیا، میرسند. گونه اروپایی درخت زبان گنجشک بسیار در برابر سوسکهای مهاجم آسیبپذیر است و این سوسکها در حال تبدیل شدن به بزرگترین تهدید برای درخت زبان گنجشک در اروپا هستند. این تهدید بسیار جدیتر از خطر بیماری خشک شدن قارچی است».
گاردین به نقل از توماس مینویسد که این یک سوسک بسیار بزرگ از سمت آسیا میآید و میتواند مسافتی طولانی پرواز کند.
خشک شدن قارچی درختان زبان گنجشک در انگلیس، نخستین بار در سال ۲۰۱۲ گزارش شد، اما با توجه به تعداد زیاد نواحی که این بیماری در آنها دیده شد، باید پیش از این زمان شروع شده باشد. به عقیده توماس، از آنجایی که درختان بالغ سالها در برابر این بیماری مقاومت میکنند، معلوم نیست چه تعداد درخت زبان گنجشک از بین خواهند رفت. در بدترین حالت، ۹۵ درصد این درختان در نهایت تسلیم خواهند شد. این واقعه در دانمارک رخ داده است. بسیاری از این درختان تاکنون سخت صدمه دیدهاند.
توماس همچنین میگوید از آنجاییکه تخم عامل بیماری قارچی میتواند با باد بیش از ۱۰ مایل جابجا شود و چهار تا پنج سال در مناطق جنگلی بماند، از بین بردن بیماری قارچی در بریتانیا عملا غیرممکن است.
با این وجود، درختان زبان گنجشک دارای تنوع ژنتیک بسیار وسیعی هستند و برخی از آنها مقاوم دربرابر بیماریهای قارچی شدهاند. سه گونه مقاوم تاکنون شناخته شدهاند. ژنهایی که قدرت مقاومت به درختان میدهد را میتوان به وسیله مهندسی ژنتیک به درون درختان انتقال داد.