رهبران دو فراکسیون اصلی در پارلمان اروپا روز سهشنبه دوم آذر خواستند که اتحادیه اروپا مذاکرات مربوط به عضویت ترکیه در این اتحادیه را به خاطر موج سرکوب و تصفیه پس از کودتای نافرجام ماه ژوییه متوقف کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مانفرد وبر رییس بزرگترین فراکسیون در پارلمان اروپا متشکل از احزاب راست میانه، گفت: «پیام ما به ترکیه بسیار صریح است: مذاکرات مربوط به عضویت آن کشور باید بیدرنگ متوقف شود».
جیانی پیتلا رهبر دومین فراکسیون پارلمان اروپا، متشکل از احزاب سوسیالیست و چپ میانه نيز گفت: «ما خواهان توقف مذاکرات مربوط به عضویت ترکیه هستیم».
دولت ترکیه پس از کودتای نافرجام ماه ژوئیه بیش از ۱۱۰ هزار نفر از کارمندان دولت از جمله پرسنل نیروهای مسلح، قضات و دادستانها، روزنامهنگاران و دانشگاهیان و مقامات محلی و سیاستمداران کرد را به اتهام حمایت از کودتا تصفیه و از کار برکنار کرده است. حدود ۳۶ هزار نفر نيز بازداشت شده و تعدادی از رسانهها تعطیل شدهاند.
جیانی پیتلا گفت: «ترکیه در دوران حکومت رجب طیب اردوغان به سمت یک حکومت خودکامه جهتگیری کرده است. پیام سیاسی ما به ترکیه این است که اگر آن کشور میخواهد عضو اتحادیه اروپا شود مسائلی چون حقوق بشر، حقوق مدنی و دمکراسی قابل معامله نیستند».
آقای اردوغان در واکنش به تشدید انتقادهای اتحادیه اروپا از عملکرد دولتش در زمینه حقوق بشر گفته است که «این اتحادیه باید عواقب موضعگیری خود را بپذیرد» و اگر مذاکرات مربوط به عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا متوقف شود آنکارا به پیمانهای نظامی و امنیتی که رهبری آن با روسیه و چین است خواهد پیوست.
سرکوب گسترده پس از کودتای نافرجام ماه ژوییه مناسبات ترکیه با اتحادیه اروپا را تیره کرده است. چند ماه قبل از این حوادث، ترکیه و اتحادیه اروپا به توافق رسیدند که در ازای کنترل موج مهاجران به سمت اروپا مذاکرات مربوط به عضویت ترکیه تسریع و شرایط برای سفر شهروندان ترکیه به اروپا بدون اخذ ویزا فراهم شود.
این عرصه از همکاری بین ترکیه و اتحادیه اروپا هنوز ادامه دارد ولی برخی از مقامات اتحادیه اروپا معتقدند ممکن است تحت تاثیر تیرگی مناسبات دو طرف قطع شود.
آقای اردوغان که اتحادیه اروپا را به عدم درک شرایط وخیم ترکیه در روزهای کودتا متهم میکند گفته است سال آینده مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را به همهپرسی خواهد گذاشت.
دولت ترکیه هنوز امیدوار است در مورد سفر بدون ویزای شهروندانش به اتحادیه اروپا به توافق برسد. ولی رسیدن به این توافق قبل از پایان سال جاری میلادی بعید به نظر میرسد.
از میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا تاکنون اتریش و لوکزامبورگ خواهان قطع مذاکرات برای عضویت ترکیه شدهاند. این مذاکرات طی یازده سال گذشته پیشرفت ناچیزی داشته است.
ولی فرانسه، آلمان و سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا طرفدار ادامه مذاکرات هستند و معتقدند قطع آن ممکن است توافق اتحادیه اروپا و دولت ترکیه در زمینه کنترل مهاجرت را به خطر بیاندازد.
با وجود این همه تاکید میکنند که در صورت احیای قانون مجازات مرگ در ترکیه این مذاکرات به پایان خواهد رسید.