جان کری، وزیر خارجه آمریکا، در انتقادی تند از دولت بنیامین نتانیاهو گفته است، اسرائیل «همه هشدارها در مورد سیاست ساختوساز در اراضی اشغالی فلسطینی را ا نادیده میگیرد» و «آمریکا را به دردسر میاندازد».
به گفته آقای کری، این سیاستها خود اسرائیل را هم «به سوی یک پیچ نگرانکننده میبرد» و این کشور باید «میان ساختوساز و راه صلح یکی را انتخاب کند».
به گزارش رسانههای اسرائیل، وزیر امور خارجه آمریکا این سخنان را یکشنبه چهاردهم آذر در کنفرانس مرکز مطالعات «سابان» در موسسه بروکینگز در واشینگتن بیان داشت.
جان کری گفت، اینکه راستگرایان اسرائیلی شهرکسازی را به سیاستی برای جلوگیری از صلح مبدل کرده و نبود چشمانداز برای صلح، «دیر یا زود به بروز خشونتهای تازه منجر میشود».
آقای کری گفت بیان «نگرانیاش برای آینده اسرائیل» از زبان کسی است که «دوستدار اسرائیل» است و یکی از موارد اخیر ابراز دوستی او، کمکش به نهایی کردن کمک نظامی ۳۸ میلیارد دلاری آمریکا به اسرائیل بوده است.
بهنوشته جروزالم پست، جان کری در حالی از نبود افقی برای صلح اسرائیلی -فلسطینی ابراز نومیدی کرد که ۴۰ بار در چهار سال گذشته شخصا به اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی سفر کرد.
بر اساس این گزارش، جان کری در چهار سال احراز مقام وزارت خارجه آمریکا دستکم ۱۳۰ ملاقات رو در رو با نتانیاهو داشت و ۳۷۵ بار نیز با او در مورد نزاع اسرائیلی- فلسطینی گفتوگو کرد.
به گزارش جروزالم پست، جان کری در حالی «نومیدی» خود را از ساخت و سازهای اسرائیلی بیان کرد که دو ساعت قبل از آن، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در سخنانی از طریق ویدیو برای حضار این کنفرانس گفته بود، «ساخت و سازهای اسرائیلی ریشه نزاع اسرائیلی و فلسطینی نیست».
به گفته نتانیاهو، «مانع اصلی در تحقق راهکار دو دولت این است که فلسطینیها و حتی محمود عباس وجود کشوری برای یهودیان را قبول ندارند».
نتانیاهو این را نیز گفته است که دولت او توانسته در سالهای اخیر که خاورمیانه متلاطم بوده، «ائتلافهای جدید» ایجاد کند و قویتر شود.
نتانیاهو گفته است، ائتلاف اسرائیل با کشورهای عربی میتواند فلسطینیها را نیز تشویق کند که با اسرائیل کنار آیند.
اما جان کری گفت، با این نظرات نتانیاهو مخالف است و «تا زمانی که نزاع اسرائیل با فلسطینیها خاتمه نیابد، توافق صلحی میان دنیای عرب با اسرائیل در کار نخواهد بود».
دولت باراک اوباما در حالی به آخرین ماه کار خود رسیده است که در دوران اخیر دیگر تلاشی برای پیشبرد روند صلح اسرائیلی- فلسطینی انجام نداد.
آقای اوباما گفته بود، در دوران ریاست جمهوری وی، چشماندازی برای از سرگیری گفتوگوهای صلح نمیبیند.
آخرین دور از گفتوگوهای واقعی اسرائیلی- فلسطینی در پاییز ۲۰۰۸ و ماههای پایانی دولت اهود اولمرت نخستوزیر پیشین اسرائیل انجام شد.
اما اسرائیل به تازگی ابتکار سیاسی دولت فرانسه را نیز برای از سرگیری گفتوگوهای سیاسی اسرائیلی- فلسطینی رد کرده است.
دولت پاریس گفته است با وجود دست رد اسرائیل، فرانسه تلاش خواهد کرد تا در هفتههای آینده کنفرانس دیگری را در چارچوب ابتکار سیاسی دولت فرانسوا اولاند برگزار کند.
با وجود این، اعلامیه روزهای گذشته آقای اولاند که نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال آینده فرانسه نخواهد بود، آینده ابتکار سیاسی دولت او را در مورد اسرائیل و فلسطینی ها با ابهام روبرو کرده است.