صدها هزار نفر از مخالفان رجب طیب اردوغان روز یکشنبه در استانبول، خواستار برقراری «عدالت» در این کشور شدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، درحالی که مخالفان رجب طیبب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، نزدیک به یک ماه است که راهپیمایی خود را آغاز کردهاند، روز یکشنبه، ۱۸ تیرماه، یکی از بزرگترین تجمعات اعتراضی سالهای اخیر در این کشور به نمایش گذاشته شد.
۲۵ روز پیش، کمال قلیچدار اغلو، رهبر حزب جمهوریخواه خلق، به همراه هوادارانش، راهپیمایی خود را از آنکارا به سوی استانبول آغاز کردند. راهپیمایان در این مسیر ۴۵۰ کیلومتری با شعار «عدالت» ریاست جمهوری رجب طیب اردوغان را به چالش کشیدهاند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده که از زمان اعتراضهای ماه مه و ژوئن ۲۰۱۳ علیه دولت اردوغان، این بزرگترین حضور خیابانی مخالفان است.
مخالفان اردوغان به «بیعدالتی»های صورت گرفته که تحت عنوان وضعیت فوقالعاده صورت میگیرد، اعتراض دارند. از زمان کودتای نافرجام ۱۵ ژوییه سال ۲۰۱۶، در ترکیه وضعیت فوقالعاده حاکم است. طی این مدت نزدیک به ۵۰ هزار نفر دستگیر و ۱۰۰ هزار نفر هم از کار برکنار شدهاند.
هواداران کمال قلیچداراغلو ۶۹ ساله، وی را با گاندی رهبر استقلال هند، مقایسه میکنند.
کمال قلیچدار اغلو روز یکشنبه گفت: «هیچکس نباید گمان کند که این آخرین تظاهرات است. این گام اول است. همه باید خوب بدانند که نهم ژوئیه (۱۸ تیر) گام نوینی است، تاریخ جدیدی است... تولد تازهای است.»
هنگام سخنرانی کمال قلیچداراغلو تظاهرکنندگان فریاد «عدالت» سر میدانند.
این تظاهرات با حضور ۱۵ هزار نیروی پلیس برگزار شد؛ با این حال این نیروها اقدامی برای جلوگیری از تجمع مخالفان در استانبول صورت ندادند.
کمال قلیچداراغلو اعلام کرده که این راهپیمایی را برای همه شهروندان ترکیه ترتیب داده است. رهبر حزب جمهوریخواه خلق گفت: «ما تاریخ را نوشتیم، ما اسطوره ساختیم. این شمایید که تاریخ را نوشتید.»
دولت ترکیه اما راهپیمایی کمال قلیچداراغلو را یک نمایش تبلیغاتی خوانده و رجب طیب اردوغان هم وی را به طرفداری از کودتاچیان و «ترویستها» متهم کرده است.
کمال قلیچداراغلو کودتای نافرجام این کشور را محکوم کرده و فتحالله گولن، چهره مذهبی ناراضی مقیم آمریکا را پشت این کودتا دانسته است. با این حال وی مواضع بسیار تندی علیه وضعیت فوقالعاده اتخاذ کرده است.
راهپیمایی ۴۵۰ کیلومتری کمال قلیچداراغلو و هوادارانش پس از آن صورت گرفت که انیس بربراغلو، روزنامه سابق و نماینده همحزبی او، به اتهام دادن اطلاعات طبقهبندی شده به یک روزنامه به ۲۵ سال زندان محکوم شد.
راهپیمایان با در دست داشتن پرچم ترکیه و کمال آتاتورک بنیانگذار ترکیه مدرن، پلاکاردهایی حمل میکردند که تنها «عدالت» بر آن نقش بسته بود.