ظریف: در صورت تجاوز به عربستان، ایران به نفع ریاض وارد عمل می‌شود

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در موسسه مطالعات راهبردی اسلام‌آباد

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، ضمن ابراز امیدواری به حل اختلافات تهران-ریاض، اظهار داشت در صورت «تجاوز خارجی» به عربستان، ایران به نفع این کشور وارد عمل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمدجواد ظریف پس از سخنرانی خود در موسسه مطالعات راهبردی اسلام‌آباد، در پاسخ به خبرنگاران بر آمادگی ایران برای حل اختلافات با عربستان تاکید کرد.

وزیر امور خارجه ایران گفت: «ما آمادگی خود را برای آغاز مذاکرات با عربستان سعودی اعلام کرده‌ایم و از اقدامات نواز شریف نخست‌وزیر سابق پاکستان نیز برای آغاز این گفت‌و‌گوها نیز استقبال کردیم.»

محمدجواد ظریف با این حال گفت: «مشکل این است که‌ سعودی‌ها فکر می‌کنند این به نفع آنهاست اگر دنیا فکر کند که آنها تهدید (از جانب ایران) می‌شوند.»

وزیر خارجه ایران، در بخشی دیگر از سخنان خود، امنیت همسایگان ایران را امنیت ایران دانست و گفت: «اگر روزی عربستان سعودی با هرگونه تجاوز خارجی مواجه شود، ایران نخستین کشور است که برای کمک به این کشور وارد عمل می‌شود.»

این سخنان وزیر خارجه جمهوری اسلامی در حالی بیان می‌شود که آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در اظهارات خود از عربستان به عنوان «رژیمی مرتجع» یاد می‌کند که «قطعاً دچار و زوال و سقوط خواهد شد.»

روابط ایران و عربستان، به ویژه پس از به سلطنت رسیدن ملک سلمان و اعلام ولیعهدی محمد بن سلمان، به شدت تیره شد.

مقام‌های هر دو کشور با لحن بسیار تند علیه یکدیگر سخن می‌گویند و یکدیگر را به دخالت در امور داخلی هم متهم می‌کنند.

در یکی از تازه‌ترین‌ حملات، محمدبن سلمان ولیعهد سعودی در سفر به بریتانیا، ایران ترکیه و گروه‌های افراطی را «مثلث امروزی شر» خواند.

از ایران و عربستان سعودی به عنوان دو رقیب منطقه‌ای یاد می‌شود که در خاورمیانه در حال زورآزمایی هستند.

بحرین، یمن، سوریه، عراق، لبنان و مناطق فلسطینی‌نشین از جمله صحنه‌های مورد نزاع دو کشور است.

ایران از شورشیان حوثی در یمن حمایت می‌کند در حالی که عربستان و متحدانش با حوثی‌ها در جنگ هستند. حوثی‌ها هر از چندگاه به عربستان موشک پرتاب می‌کنند که به گفته ریاض در ایران ساخته شده است. اتهامی که ایران رد می‌کند.

ایران همچنین از شیعیان بحرین در مقابل حاکمان سنی آن حمایت می‌کند. عربستان در مقابل برای حفظ حکومت آل خلیفه در آنجا نیرو دارد.

در عراق، ایران پشتیبان گروه‌های شیعی است و در جنگ با نیروهای داعش در این کشور حضور نظامی داشت. ریاض اما از منتقدان دولت عراق است و تا مدت‌ها در این کشور سفارت نداشت.

در سوریه، عربستان یکی از حامیان عمده شورشیان علیه بشار اسد بوده اما ایران در جبهه مقابل از دولت حمایت کرده و در این کشور حضور دارد.

در لبنان ایران حامی ائتلاف شیعی-مسیحی است و از حزب‌الله حمایت مالی-تسلیحاتی می‌کند. عربستان اما از ائتلاف ۱۴ مارس به رهبری سعد حریری حمایت کرده است. با این حال پس از جنجال اقامت «اجباری» سعد حریری در عربستان، حمایت تمام‌قد عربستان از سعد حریری با تردید مواجه شده است.

در مناطق فلسطینی‌نشین، ایران از گروه‌هایی که مشی مسلحانه در قبال اسرائیل دارند، نظیر حماس و جهاد اسلامی، پشتیبانی کرده اما سعودی‌ها بیشتر متمایل به جنبش فتح و تشکیلات خودگردان هستند.

همچنین در محاصره قطر از جانب عربستان و متحدانش، ایران برای دوحه دسترسی هوایی و دریایی ایجاد کرد.

در مورد برجام ‌هم سعودی‌ها از آغاز با توافق هسته‌ای مخالفت کرده بودند.

تهران و ریاض در اوپک هم با یکدیگر رقابت دارند.

با استفاده از ایرنا. ح.ر./پ.پ