لیندزی گراهام، یکی از پانزده جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در دومین مناظره جمعی با رقبای خود با اشاره به برنامه هستهای ایران گفت که اگر به این باور برسد تهران نزدیک به دستیابی به سلاح هستهای است، «قطعا» ایران را بمباران میکند.
دومین مناظره پانزده نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده روز چهارشنبه، ۲۵ شهریور، در کتابخانه ریاست جمهوری ریگان در کالیفرنیا برگزار شد که لحظاتی از آن به بحث درباره برنامه هستهای ایران و توافق وین گذشت.
این میان لیندزی گراهام، سناتور کارولینای جنوبی، برنامه هستهای ایران را «کابوسی» برای اسرائیل نامید و تاکید کرد که به قیمت بمباران ایران مانع دستیابی این کشور به سلاح هستهای میشود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سناتور گراهام همچنین وعده داد که در صورت راهیابی به کاخ سفید، توافق هستهای وین را ملغی کرده و تلاش میکند توافق بهتری به دست بیاید که مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای بشود.
نظیر چنین رویکردی در قبال توافق هستهای وین میان ایران و قدرتهای جهانی را تد کروز، دیگر نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نیز در مناظره روز چهارشنبه اتخاذ کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، تد کروز، سناتور ایالت تگزاس، اظهار داشت که اعتقاد دارد توافق وین را باید پاره کرد و دور ریخت.
اما رند پال، سناتور کنتاکی، و جب بوش، فرماندار سابق فلوریدا، تاکید داشتند که رئیس جمهور بعدی آمریکا نباید بلافاصله توافق وین را ملغی کند.
به گفته آقای بوش، پاره کردن و دور ریختن یک توافق استراتژی تلقی نمیشود، بلکه او در صورت پیروزی در انتخابات، پیوندهای آمریکا با اسرائیل را قدرتمندتر میسازد، امری که به باور وی از هر رویکرد دیگری موثرتر است.
رند پال نیز عنوان کرد که پاره کردن توافق هستهای وین امری نامعقول استT چرا که کنگره نتوانسته که مانع آن شود و بنابراین این توافق باید اجرا شود.
راهکار جورج پاتاکی، فرماندار سابق نیویورکT در رابطه با توافق وین نیز همکاری آمریکا و اسرائیل است تا از این طریق اطمینان حاصل شود که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نخواهد یافت.
و در نهایت ریک سنتورم، سناتور سابق پنسیلوانیا، عنوان کرده که او در همان روز نخست ریاست جمهوری خود به دولت ایران میگوید که باید تاسیسات هستهای خود را برای بازرسی باز کند و «در غیر این صورت ما آن تاسیسات را نابود خواهیم کرد».
توافق هستهای وین مخالفت شدید جمهوریخواهان کنگره آمریکا را به دنبال داشت، اما به رغم آن که جمهوریخواهان اکثریت کنگره را به دست دارند نتوانستهاند که آرای کافی برای رایگیری درباره این توافق را کسب کنند.