گزارش دیوان محاسبات کشور از تخلفات مالی سازمان هواشناسی در پنج سال اخیر

سازمان هواشناسی در یک مورد در حالی ۲۵ میلیارد تومان به پیمانکار پرداخت کرده که این پیمانکار پس از ۱۵ ماه هیچ اقدامی در پروژه انجام نداده است

روزنامهٔ «اعتماد» چاپ تهران براساس گزارشی از دیوان محاسبات کشور که نسخه‌ای از آن در اختیار این روزنامه قرار گرفته، می‌گوید در بسیاری از پروژه‌های عمرانی سازمان هواشناسی در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳ تخلفات «بزرگ» و «عمده‌» رخ داده است.

براساس این گزارش که در شمارهٔ شنبه ۱۵ دی منتشر شده، «۸۰ درصد قراردادها» در حالی به حال خود رها شده‌اند که سازمان هواشناسی در مواردی پیش‌پرداخت‌های گزاف و میلیاردی هم برای آن‌ها انجام داده است.

پیش از این، پنجم دی ماه، نیز وب‌سایت «تین‌نیوز» تصویر بخش‌هایی از این گزارش دیوان را منتشر کرده بود که نشان می‌داد نامهٔ دیوان محاسبات کشور به سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی، است که ۱۴ آذرماه امسال برای او ارسال شده است.

براساس گزارش این نهاد نظارتی که زیر نظر مجلس شورای اسلامی فعالیت می‌کند، «در هیچ یک از قراردادهای سازمان هواشناسی طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ که بیشتر آن‌ها حداکثر باید ظرف شش تا ۹ ماه به پایان می‌رسید، پیمانکار در مدت تعیین‌شده به تعهدات خود عمل نکرده است.»

علاوه بر این، مدارکی مبنی بر پیگیری سازمان هواشناسی از پیمانکار جهت انجام به‌موقع تعهدات مشاهده نشده و «سازمان هواشناسی بدون دریافت گزارشات توجیهی و دلایل قانع‌کننده، مهلت اغلب قراردادها را چندین مرتبه تمدید کرده است.»

دیوان محاسبات کشور همچنین اعلام کرده سازمان هواشناسی به‌رغم «هیچ پیشرفتی» از سوی پیمانکاران نه تنها «حتی در یک مورد اقدام به محاسبه و اخذ جریمه نکرده» بلکه «مجدداً اقدام به انعقاد قراردادهای بعدی با همان پیمانکار نموده است».

بیشتر در این باره: پزشکیان دو «متهم اقتصادی» را به عنوان معاونان خود معرفی کرد

روزنامهٔ اعتماد در گزارش خود در این زمینه نوشت «در یکی از عجیب‌ترین موارد تخلف» سازمان هواشناسی در حالی ۲۵ میلیارد تومان به یک پیمانکار برای «خرید و نصب دو دستگاه رادار هواشناسی باند ایکس» پرداخت کرده که در قرارداد موردی به عنوان «پیش‌پرداخت» ذکر نشده و پس از ۱۵ ماه پیشرفتی در پروژه مشاهده نشده است.

در این گزارش همچنین به ۱۸ قرارداد سازمان هواشناسی با یک شرکت دیگر اشاره شده که این پیمانکار تنها در سه قرارداد به وظایف خود عمل کرده است و در دیگر قراردادها با وجود پایان مهلت چندماههٔ آن‌ها مبالغی تحت عنوان «پیش‌پرداخت» نیز به این شرکت داده شده است.

روزنامهٔ «اعتماد» که به اصلاح‌طلبان حامی دولت مسعود پزشکیان تعلق دارد، در ادامهٔ گزارش خود نوشته با وجود آن‌که این تخلفات در دولت ابراهیم رئیسی رخ داده، اما رئیس سازمان هواشناسی، سحر تاجبخش، در دولت پزشکیان تغییر نکرده است.

سازمان هواشناسی کشور زیر نظر وزارت راه و شهرسازی فعالیت می‌کند و رئیس آن توسط وزیر راه و شهرسازی منصوب می‌شود، اما این انتصاب معمولاً با تأیید هیئت دولت انجام می‌گیرد.

دیوان محاسبات کشور و همچنین سازمان هواشناسی کشور هنوز هیچ واکنشی به گزارش‌ها از نامهٔ دیوان به رئیس سازمان هواشناسی نشان نداده‌اند.

در سال‌های اخیر پرونده‌های فساد مالی بسیاری در حوزه‌ها و صنایع مختلف گزارش شده که پرونده‌های فساد چای دبش، پتروشیمی و فولاد مبارکه ازجمله بزرگ‌ترینِ آن‌ها است.

علی خان‌محمدی، رئیس نهادی با عنوان «قرارگاه گشت ارشاد مدیران» در ریاست‌جمهوری ایران، آذر پارسال اذعان کرده بود که «فساد» در دستگاه‌های اداری ایران «ریشه دوانده» و گفته بود که برخورد با فساد مدیران «ضعف‌های قانونی» دارد.

بیشتر در این باره: اقتصادی که رئیس‌جمهور مطلوب خامنه‌ای به جا گذاشت