رئیسجمهور آمریکا با اشاره به این که کمکهای ارسالی به غزه به هیچ وجه کافی و سریع نیست، خواهان گسترش کمکها به مردم این باریکه از راه «هوا، دریا و زمین» شد.
جو بایدن روز دوشنبه ۱۴ اسفند در حساب کاربری شبکه ایکس (توئیتر سابق) گفت که دولت او همچنان به سختی تلاش میکند تا کامیونهای امدادی بیشتری به غزه برسد.
او نوشت هیچ بهانهای وجود ندارد.
آمریکا روز شنبه در اقدامی نادر در قبال غزه، بستههای کمک غذایی و امدادی را با یاری نیروی هوایی اردن از آسمان غزه به میان مردم نیازمند پرتاب کرد.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در گفتوگویی با نشریه نیویورکر که دوشنبه منتشر شد، بخشی از مکالمات خود با کابینه جنگ اسرائیل را افشا کرد.
آقای بایدن گفت وقتی از اسرائیل خواست در عملیات جنگی در غزه با دقت بیشتری عمل کند، مقامات اسرائیلی به او پاسخ دادند که آمریکا «در جنگ جهانی دوم آلمان را با خاک یکسان کرد».
جو بایدن افزود در واکنش به این اظهارات مقامات اسرائیل، به آنها گفته است دقیقا به همین دلیل آمریکا با سازمان ملل متحد و تمام قوانینی که برای جلوگیری از تکرار چنان وضعیتی تعیین شد، همراهی نشان داد.
رئیسجمهور آمریکا اظهار داشت که او از وجود فشار سنگین افکار عمومی اسرائیل به دولت این کشور برای شدت عمل علیه حماس آگاه است اما این رویکرد «الزاما درست نیست».
جو بایدن ابراز امیدواری کرد که به زودی «شاهد کاهش قابل توجه استفاده از زور» در جنگ غزه خواهیم بود.
آقای بایدن همچنین گفت که میتوان در ازای عادیسازی رابطه اسرائیل با عربستان سعودی، اسرائیلیها را به موافقت با تشکیل کشور فلسطین متقاعد کرد.
او گفت پیشنهاد عادیسازی رابطه با عربستان چنان در میان رهبران اسرائیل محبوبیت دارد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز چارهای جز پذیرش آن نداشته باشد.
کامالا هریس، معاون رئیسجمهور ایالات متحده، نیز که قرار است روز دوشنبه در کاخ سفید با بنی گانتس، وزیر ارشد کابینه جنگ اسرائیل، دیدار کند، یکشنبه شب با اشاره به «فاجعه انسانی» و «رنج بزرگ مردم در غزه» برقراری آتشبس را یک امر الزامی نامید و گفت دستکم شش هفته باید عملیات جنگی متوقف شود.
معاون رئیسجمهوری آمریکا گفت «مردم غزه از گرسنگی جان میدهند و شرایط غیر انسانی است» و اسرائیل باید «بی هیچ بهانهای کمک به غیرنظامیان را سرعت بخشد.
خانم هریس در سخنرانی در ایالت آلاباما همچنین گفت حماس باید توافق ارائه شده را بپذیرد و امکان دهد گروگانهای اسرائیلی به آغوش خانواده خود بازگردند.
بیشتر در این باره: «پیشرفت قابل توجه» در مذاکرات آتشبس غزهحمایت دو وزیر ارشد اسرائیلی از توقف مشارکت اسرائیل در مذاکرات قاهره
همزمان با ادامه مذاکرات قاهره برای معامله میان اسرائیل و گروه افراطی حماس که به توقف عملیات جنگی ارتش اسرائیل در غزه و استرداد گروهی از ۱۳۴ شهروند اسرائیلی باقیمانده در گروگان حماس منجر شود، یک وزیر ارشد دولت اسرائیل خواهان توقف مذاکرات شد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی و رهبر «اقتدار یهودی»، یک جنبش راستگرای متحد دولت بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه گفت کابینه جنگ باید دستور توقف مذاکرات و انتقال به مرحله جنگ شدیدتر در غزه را صادر کند.
آقای بنگویر گفت حزب او هر توافقی را که در مذاکرات با شرکت کشورهای میانجیگر ارائه شود، رد خواهد کرد زیرا معامله با «تروریستها» آنها را به هوس تکرار یورش خود به مردم اسرائیل خواهد انداخت.
بتسالئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر حزب «صهیونیسم مذهبی» نیز روز دوشنبه گفت تنها پاسخ اسرائیل به مذاکرات با حماس، «باید تشدید عملیات جنگی در نوار غزه باشد».
به نوشته هاآرتص، این دو وزیر اسرائیلی دعوت کاخ سفید از بنی گانتس، وزیر ارشد عضو کابینه جنگ اسرائیل را «انگشت کردن در چشم دولت بنیامین نتانیاهو» نامیده و آن را غیرقابل قبول دانستند.
به گفته آقای اسموتریچ، بنی گانتس «کارت بازی» آمریکا شده تا برنامه دولت واشینگتن برای «تشکیل کشور فلسطین» را به افکار عمومی اسرائیل بقبولاند.
بنیامین نتانیاهو به سفارت اسرائیل در واشینگتن دستور داده از هر نوع همکاری با ژنرال گانتس در سفر او به آمریکا خودداری کنند.
«قطع ارتباط با یحیی سنوار عامل تأخیر»
به گزارش وال استریت جورنال، یکی از مقامات ارشد حماس ارزیابی کرده که توافق میان این گروه و اسرائیل ممکن است تنها در هفته اول ماه رمضان بدست آید.
مقامات مصری و قطری نیز که میانجی مذاکرات قاهره هستند، ابراز نگرانی کردند که به دلیل «قطع ارتباط» با یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس در غزه، ممکن است توافق با تأخیر بیشتری روبهرو شود.
این گزارش حاکی است آخرین پیامی که یحیی سنوار به رهبری حماس در خارج رسانده بود، در هفته گذشته ارسال شد و او خواسته بود که در معامله «عجله نشود».
بیشتر در این باره: ارتش اسرائیل «ویدئویی از یحیی سنوار، رهبر حماس، در تونلی» در خانیونس منتشر کردبه نوشته هاآرتص، یحیی سنوار «امیدوار» است عملیات اسرائیل در رفح در ماه رمضان باعث شعلهور شدن اوضاع در میان فلسطینیان کرانه غربی و همچنین در میان شهروندان عرب اسرائیل شود.
با این حال، یک مقام حماس، روز دوشنبه به شبکه العربیه گفت گروه او «تعداد زندانیان امنیتی را که اسرائیل باید در در ازای هر اسرائیلی آزاد کند، به میانجیگران ارائه کرده است». این مقام توضیح بیشتری نداد.
وزارت بهداشت وابسته به حماس در غزه دوشنبه اعلام کرد شمار تلفات در ۱۵۰ روز گذشته از ۳۰ هزار و ۵۰۰ نفر فراتر رفت و تعداد مجروحین به حدود ۷۱ هزار و ۸۰۰ نفر نزدیک شد.
خبرگزاری «وفا» وابسته به تشکیلات خودگردانی روز دوشنبه از کشته شدن ۱۹ فلسطینی در یک سری حملات هوایی اسرائیل به رفح در جنوب نوار غزه و اردوگاه نصیرات در مرکز غزه خبر داد.
«بزرگترین یورش» اسرائیل به کرانه غربی
منابع فلسطینی در کرانه غربی گفتند حمله یکشنبه شب نیروهای امنیتی و ارتش اسرائیل به شهر رامالله که در آن یک نوجوان ۱۶ ساله کشته شد، «بزرگترین یورش» در سالهای اخیر بود.
این منابع از بازداشت ۵۵ فلسطینی در رامالله و سایر نقاط کرانه غربی در یکشنبه شب خبر دادند.
گزارش رسانههای اسرائیلی حاکی است که عملیات بازداشت در کرانه غربی اقدامی احتیاطی در آستانه ماه رمضان بوده است.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، در عملیات مشترک سازمان امنیت داخلی و ارتش، یک باند شبه نظامی در حبرون نیز بازداشت شده که ۱۰۰ بمب تولید کرده و حملاتی با «الهام از داعش» را طراحی کرده بودند.
رؤسای ستاد ارتش، سازمان امنیت داخلی و فرمانده پلیس اسرائیل روز یکشنبه یک نشست ارزیابی از اوضاع امنیتی در آستانه ماه رمضان را برگزار کردند.
ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، خواسته که ورود نمازگزاران از میان شهروندان عرب دارای تابعیت اسرائیلی به مسجدالاقصی در طول ماه رمضان با محدودیت شدید همراه باشد.
این درخواست با انتقادهای شدید جامعه عرب مسلمان اسرائیلی روبهرو شده اما کابینه جنگ اسرائیل هنوز دستور نهایی در این زمینه صادر نکرده است.
از آغاز جنگ اسرائیل و گروه حماس در ۱۵۰ روز اخیر، اسرائیل بیش از ۴۰۰ فلسطینی را در کرانه غربی به ظن ارتباط با باندهای شبهنظامی و فعالیت در شاخه نظامی حماس کشته و حدود سه هزار تن دیگر را بازداشت کرده است.