لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۲

«پیشرفت قابل توجه» در مذاکرات آتش‌بس غزه


سربازان اسرائیلی در نوار غزه
سربازان اسرائیلی در نوار غزه

تلویزیون دولتی مصر روز دوشنبه گزارش داد که پس از ورود مذاکرات قاهره به دومین روز خود، میانجی‌گران و فرستادگان گروه افراطی حماس «پیشرفت قابل‌توجهی» در جهت آتش‌بس غزه داشته‌اند.

گروه حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود.

پس از هفته‌ها تلاش دیپلماتیک، مصر، قطر و ایالات متحده در تلاش هستند تا پیش از آغاز ماه رمضان هفته آینده، آتش‌بس شش هفته‌ای در جنگ بین اسرائیل و حماس را امضا کنند.

این پیشنهاد همچنین شامل آزادی گروگان‌های ربوده‌شده در جریان حمله پانزدهم مهر (۷ اکتبر) حماس، در ازای آزادی زندانیان فلسطینی در اسارت اسرائیل است.

شبکه خبری «القاهره» که با سازمان‌های اطلاعاتی مصر در ارتباط است، به نقل از یک مقام ارشد ناشناس اعلام کرد: «مصر تلاش‌های فشرده خود را برای دستیابی به آتش‌بس پیش از ماه رمضان ادامه می‌دهد». ماه رمضان از ۲۱ اسفند آغاز می‌شود.

این شبکه خبری پس از آغاز آخرین مذاکرات در روز یکشنبه در قاهره، بدون حضور نمایندگان اسرائیل، اعلام کرد: «پیشرفت قابل‌توجهی در مذاکرات حاصل شده است.»

بر اساس اظهارات یک مقام ارشد آمریکایی، اسرائیل اساساً شرایط پیشنهادی برای آتش‌بس شش هفته‌ای را پذیرفته است. این قرارداد همچنین شامل افزایش کمک‌های ارسالی به غزه خواهد بود.

یک روز پیشتر، روز یک‌شنبه ۱۳ اسفند، منابع اسرائیلی به یک رسانه خبر داده بودند که دولت این کشور مذاکرات آتش‌بس قاهره را پس از خودداری حماس از ارائه فهرست گروگان‌های زنده اسرائیلی در نوار غزه،‌ تحریم کرده است.

در حالی که هیئتی از حماس روز یکشنبه‌ برای مذاکره وارد قاهره شده است اما هیچ گروهی از اسرائیل برای مذاکره در مورد آتش‌بس شش‌هفته‌ای در غزه، حاضر نشد.

منابع خبری فلسطینی پیش‌تر خبر داده بودند که هیئت حماس به ریاست خلیل الحیه، معاون رئیس دفتر سیاسی این گروه، روز یکشنبه برای مذاکرات غیرمستقیم با هیئت اسرائیلی از طریق میانجی‌گران مصری و قطری وارد قاهره شد.

واشنگتن تأیید کرده است که توافق آتش‌بس نزدیک است و باید به موقع برقرار شود تا جنگ تا آغاز ماه رمضان، یک هفتهٔ دیگر، متوقف شود. اما دو طرف درگیر در انظار عمومی نشانه‌های کمی از عقب‌نشینی از خواسته‌های قبلی خود را نشان داده‌اند.

در مذاکرات گذشته حماس به دنبال این بود که از بحث در مورد وضعیت سلامت گروگان‌ها تا زمان تعیین شرایط برای آزادی آن‌ها اجتناب کند.

اما نخست‌وزیر اسرائیل در نشست خبری پنجشنبه شب خود گفته بود خواهان دریافت فهرست گروگان‌هایی است که آزاد خواهند شد و بدون آن، پیشرفت مذاکرات دشوار خواهد بود.

کشورهای میانجی به اسرائیل و حماس پیشنهاد کرده‌اند در مرحله اول شش هفته آتش‌بس برقرار می‌شود و طی این مدت «آسیب‌پذیرترین گروگان‌ها» از جمله زنان، سالمندان و مجروحان و همچنین شماری از زندانیان فلسطینی آزاد شوند و ارسال کمک‌های امدادی به غزه افزایش ‌یابد.

از سوی دیگر روزنامه تایمز اسرائیل گزارش داده چندین رسانه عبری زبان چاپ اسرائیل به نقل از یک مقام دولتی ناشناس نوشته‌اند که مسئولان این کشور به این نتیجه رسیده‌اند یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس، قصدی برای موافقت با وقفه در جنگ طی روزهای پیش‌رو ندارد.

این مقام‌ها می‌گویند اسرائیل بر این باور است که سنوار می‌خواهد تنش میان طرفین در طول ماه رمضان تشدید شود.

در این وضعیت، اسرائیل نگران خواهد بود که تشدید تنش نه تنها در نوار غزه و مرز با لبنان، بلکه در سراسر کرانه باختری و شهر اورشلیم گسترده شود و درگیری‌های تازه بر سر دسترسی به امکان مقدس مسلمانان و یهودیان در ماه رمضان شکل بگیرد.

وزیر دفاع اسرائیل نیز روز یکشنبه بار دیگر تأکید کرد نظامیان این کشور تا وقتی گروه حماس کاملا از بین نرود، نوار غزه را ترک نخواهند کرد.

یواو گالانت در دیدار با سربازان اسرائیلی در مرز غزه گفت: «ما این جنگ را بدون نابودی حماس تمام نمی‌کنیم. حماس به عنوان سازمان حاکم وجود نخواهد داشت. هرقدر که می‌خواهد، زمان ببرد.»

این در حالی است که ارتش اسرائیل از بامداد یکشنبه پس از «محاصره» شهرک حمد، در اطراف خان یونس، حمله به «ده‌ها هدف» در این شهرک را آغاز کرده است.

وزارت بهداشت غزه روز دوشنبه اعلام کرد که تاکنون در حملات نظامی اسرائیل به غزه از زمان شروع جنگ اخیر، ۳۰ هزار و ۵۳۴ فلسطینی کشته و ۷۱ هزار و ۹۲۰ تن نیز زخمی شده‌اند.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، تایمز اسرائیل و رادیو فردا؛ پ.م/ ع.م / پ.پ
XS
SM
MD
LG