در پی اعلام این خبر که رئیس جمهوری آمریکا در تلاش است از مراکز نظامی «مشکوک» ایران بازرسی انجام شود، سخنگوی وزارت خارجه ایران آن را یک «خواب تعبیرناشدنی» و «طنز» توصیف کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجم مرداد (۲۷ ژوئیه) به نقل از مقامات ارشد آمریکا خبر داده بود که دونالد ترامپ در تلاش است از محوطههای نظامی «مشکوک» ایران بازرسی انجام شود.
بر اساس این گزارش، این مقامهای ارشد که نامشان ذکر نشده گفتهاند دونالد ترامپ توافق اتمی با ایران را دچار «اشکالات جدی» میداند و به باور او عدم انجام بازرسی از تأسیسات نظامی ایران یکی از این «اشکالات» است.
به نوشته آسوشیتدپرس، اگر این «اشکالات جدی» به سرعت حل نشوند، دونالد ترامپ ممکن است گزینه خروج آمریکا از برجام را مطرح کند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، روز دوشنبه ۱۶ مرداد، در نشست خبری بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، خبرنگاری این سؤال را مطرح کرد که «رسانههای آمریکایی به نقل مقامات کاخ سفید اعلام کردند قصد پیشنهاد بازدید از مراکز نظامی ایران را دارند و چنانچه ایران این پیشنهاد را قبول نکند او را ناقض برجام معرفی کنند موضع شما در این زمینه چیست؟»
بهرام قاسمی در پاسخ گفت: «روند گذشته را با جدیت ادامه خواهیم داد و این از همان خوابهایی است که فکر میکنم تعبیرناشدنی است و آرزوهایی است که انجام نخواهد شد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ادامه داد: «این یک طنز است، و طنزپردازی در این زمینه مطلبی نوشته است.»
آقای قاسمی تأکید کرد: «ایران هرگز بازگشت به مذاکره در مورد برجام و مسائل هستهای نخواهد داشت و هر آنچه لازم بود در مذاکرات قبلی بدست آمد.»
پیش از این، روز شنبه، علیاکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی نیز گزارشها دربارهٔ تلاش دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیسات نظامی «مشکوک» ایران را «بیهودهگویی و گزافهگویی» خواند و گفت: «به هیچ وجه به آمریکاییها اجازه بازدید از مراکز نظامی ایران داده نمیشود.»
آقای ولایتی تأکید کرد که این مراکز «جزو حریم امنیتی» جمهوری اسلامی ایران است و «نه به آنها اجازه داده میشود که چنین کاری کنند و نه جرأت میکنند به حریم امنیتی ایران تجاوز کنند».
بازرسی از تأسیسات نظامی پارچین برای یافتن پاسخی دربارهٔ ابعاد احتمالی نظامی پرونده اتمی ایران موسوم به پیامدی، یکی از موارد مناقشه در مذاکره اتمی ایران و گروه ۱+۵ بود.
دولت ترامپ فعالیتهای سپاه پاسداران و برنامه اتمی و موشکی ایران را خطری برای ثبات منطقه خاورمیانه و علیه امنیت متحدان خود در منطقه میداند. ایران این نگرانیها را بیاساس توصیف میکند.
آقای ترامپ پیش و پس از انتخابش به مقام ریاست جمهوری بارها توافق اتمی وین را یکی از بدترین توافقهای تاریخ خوانده و گفته که اگر تنها بر عهده او بود، عدم تعهد ایران به برجام را ۱۸۰ روز پیش اعلام میکرد.