در حالی که از مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان مهمترین سد در برابر تصویب لوایح مربوط به افایتیاف یاد میشود، رئیس این مجمع گفت به دلیل شرایط تحریم معلوم نیست که پذیرش افایتیاف «آنقدر اثرگذار باشد».
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، صادق آملی لاریجانی در دیدار با فعالان اقتصادی بخش خصوصی گفت: فرض کنید مسئله افایتیاف را حل کنیم، سویفت هم حل شود، «در زمانی که آنها دلار را برای ما تحریم کردند چه رهاوردی دارد؟».
پیش از این نیز شمار دیگری از اعضای این مجمع، که تمامی آنها منصوب رهبر جمهوری اسلامی هستند، به شدت با تصویب لوایح مربوط به افایتیاف مخالفت کردهاند.
گروه ویژه اقدام مالی، به اختصار افایتیاف، سازوکاری است که دستورالعملهایی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم ارائه میدهد و کشورها برای مبادلات مالی بینالمللی باید به آن بپیوندند.
از سال ۲۰۰۷ به این سو نام ایران اغلب در «فهرست سیاه» این گروه قرار داشته و همین موضوع به مانعی جدی برای مبادلات مالی بینالمللی ایران تبدیل شده است.
اظهار نظرها درباره افایتیاف با شروع ریاست جمهوری مسعود پزشکیان افزایش یافته است؛ او در نخستین نشست خبری خود با تاکید بر اینکه «چارهای جز حل افایتیاف نداریم»، اعلام کرد که برای به جریان افتادن دوباره این پرونده به مجمع تشخیص مصلحت نظام نامه خواهد نوشت.
با اینکه پس از آن محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاست جمهوری، از ارسال این نامه به مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد اما مصطفی میرسلیم وصول چنین نامهای به مجمع را تکذیب کرد.
بیشتر در این باره: یک عضو مجمع تشخیص مصلحت میگوید دولت نامهای درباره افایتیاف ارسال نکرده استدو لایحه مد نظر افایتیاف (لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو و لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون تامین مالی تروریسم) از سالها پیش در مجمع تشخیص مصلحت نظام مسدود مانده است.
با این حال صادق آملی لاریجانی گفت باید درباره اینکه آیا تصویب افایتیاف کمک چندانی میکند یا نه «مصلحتسنجی کرد» و «اگر واقعا مصلحتش محرز باشد دوستان ما در مجمع حتما مخالفت نمیکنند».
او در عین حال گفت انداختن مشکلات کشور به گردن حل نشدن مسئله افایتیاف «کار عاقلانه و منصفانهای نیست».
از بین چهار لایحهای که دولت حسن روحانی برای تامین خواستههای افایتیاف ارائه کرد دو لایحه تصویب شد اما دو لایحه پالرمو و سیافتی (مربوط به تامین مالی تروریسم و جرائم سازمانیافته) به تصویب نرسید.
مخالفان این دو لایحه بارها گفتهاند که تصویب آنها به معنای قطع کمکهای مالی ایران به گروههای شبهنظامی مانند حزبالله لبنان خواهد بود.
با این حال صادق آملی لاریجانی گفت که شخصا موافق تصویب لایحه پالرمو است اما درباره لایحه سیافتی «تامل دارد».
بیشتر در این باره: صد روز اول در اقتصاد؛ از دولت رئیسی تا دولت پزشکیان