تاکید هایکو ماس بر لزوم توافقی فراتر از برجام؛ ظریف: آلمان نقض برجام را متوقف کند

محمد جواد ظریف و هایکو ماس

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز جمعه ۱۴ آذرماه به اظهارات هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در خصوص دستیابی به توافقی فراتر از برجام واکنش نشان داده است.

وزیر امور خارجه آلمان و رئیس دوره‌ای شورای اتحادیه اروپا گفته است، بازگشت به شکل کنونی توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام «کافی نیست».

هایکو ماس در مصاحبه با اشپیگل تصریح کرده است که به نوعی «توافق هسته‌ای پلاس [مضاعف]» نیاز داریم که با منافع آلمان همخوانی داشته باشد.

وزیر امور خارجه آلمان تاکید کرده است: ما انتظارات واضحی از ایران داریم: هیچ سلاح هسته‌ای نداشته باشد، همچنین برنامه موشک بالستیکی که کل منطقه را تهدید کند، نداشته باشد. ایران همچنین باید نقش دیگری در منطقه ایفا کند.

هایکو ماس تصریح کرده است: ما به چنین توافقی نیاز داریم، چرا که به ایران اعتماد نداریم.

محمد جواد ظریف در توییتی به این اظهارات هایکو ماس پاسخ داده است.

وزیر امور خارجه ایران نوشته است: هایکو ماس و سه کشور اروپایی پیش از آنکه بگویند ایران چه کارهایی انجام دهد، باید این کارها را انجام بدهند: «سیاست نفرت‌انگیز کووید آپارتاید را متوقف کنید، به تعهدات‌تان ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل پایبند باشید و نقض برجام را متوقف کنید، به رفتارهای خصمانه‌تان در منطقه ما - از جمله فروش ۱۰۰ میلیارد دلار تسلیحات به خلیج فارس و حمایت کورکورانه از تروریسم اسرائیل- پایان دهید.»

بیشتر در این باره: بایدن: مذاکره با ایران دشوار خواهد بود

واکنش محمد جواد ظریف به اظهارات هایکو ماس در حالی مطرح شده است که روز گذشته جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا بر ضرورت همراهی با اروپا برای تعامل با ایران تاکید کرد.

جو بایدن با انتقاد از رویکرد دولت دونالد ترامپ در قبال توافق هسته‌ای موسوم به برجام تصریح کرد مذاکرات آمریکا بر سر برجام با ایران بسیار دشوار و پیچیده خواهد بود.

رئیس جمهوری منتخب آمریکا در مصاحبه‌ای که روز چهارشنبه ۱۲ آذر در روزنامه نیویورک تایمز منتشر شده است، گفت که بازگشت به برجام اگرچه «کاری سخت» است اما او به حرف خود در مورد احیای آن وفادار خواهد ماند.

در همین حال، مجلس ایران روز گذشته با تصویب قانونی دولت ایران را موظف کرده در صورت «عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای ۱+۴ در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع موانع صادرات و فروش نفت ایران» دو ماه پس از تصویب این قانون، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.