هنگ‌کنگ؛ معترضان به لایحه استرداد به چین اداره‌های دولتی را محاصره کردند

معترضان دولت هنگ‌‌کنگ را متهم می‌کنند بیش از آن‌که لازم باشد در حال نزدیک‌شدن به جمهوری خلق چین است

اعتراضات در هنگ‌کنگ علیه لایحه استرداد مظنونان و متهمان به چین، شدت گرفته و معترضان گرداگرد ساختمان‌های دولتی این منطقه جمع شده‌اند.

اعتراضات در این منطقه ویژه اداری در جنوب چین، البته چند هفته است که جریان دارد ولی طی روزهای اخیر فزونی گرفته‌است.

در روز ۱۹ خرداد صدها هزار نفر به خیابان‌ها رفتند و در حالی‌که گفته می‌شد احتمال دارد از شدت راهپیمایی کاسته شود، اما روز چهارشنبه اعتراضات موجب مسدود شدن خیابان‌ها، ورودی اداره‌ها و نهادهای دولتی شده‌است.

بیشتر در این باره: اعتراض صدها هزار نفر در هنگ‌کنگ علیه لایحه استرداد متهمین به چین

هنگ‌کنگ، یک منطقه ویژه اداری‌ست. هرچند کشوری مستقل به‌شمار نمی‌رود، اما سازوکارهای مالی، قضائی، انتظامی و اداری مستقل از پکن دارد و به‌مراتب آزادتر از جمهوری خلق است. این منطقه در عین حال یکی از مهم‌ترین مراکز مالی آسیا است.

مخالفان و معترضان می‌گویند لایحه استرداد به چین، به محدودیت‌های مدنی، قانونی و حقوقی آن‌ها می‌افزاید و «همه را در معرض روبه‌رو شدن با یک سیستم قضائی عاری از عدالت در سرزمین اصلی چین قرار می‌دهد».

اما رئیس اجرایی شهر و هوادران طرح می‌گویند کسانی که ممکن است با حکم اعدام، شکنجه یا اتهام‌های سیاسی روبه‌رو شوند به چین فرستاده نخواهند شد.

روند اعتراضات در هنگ‌کنگ در حالی ادامه یافته که شورای قانون‌گذاری این منطقه قرار بود امروز در مورد این لایحه وارد شور شود.

با این حال گزارش‌ها حاکی‌ست شورای قانون‌گذاری نشستی که برای ساعت ۱۱ صبح برنامه‌ریزی شده بود را به زمان دیگری موکول کرده‌است.

رخدادها یادآور اعتراضات سال ۱۳۹۳ است که در آن معترضان برای جلوگیری از آسیب‌های ناشی از اسپری فلفل، چتر همراه داشتند و به همین دلیل اعتراضات نام «انقلاب چتری» به خود گرفت.

با وجود اعتراضات شدید، اما کری لم چن یوت-ن‌گور، رئیس اجرایی هنگ‌کنگ (نماینده دولت منطقه ویژ‌ه هنگ‌کنگ) بر تصویب لایحه پای فشرده و می‌گوید به‌زودی به قانون تبدیل خواهد شد. رای‌گیری در مورد لایه قرار است پنج‌شنبه آینده برگزار شود.

خانم کری لم می‌گوید این طرح کمک می‌کند تا یک خلا قانونی برطرف شود و هنگ‌کنگ به «بهشتی برای فراری‌ها» تبدیل نشود.

اما معترضان که بسیاری از آن‌ها را شهروندان جوان این منطقه تشکیل می‌دهند نه تنها با این اظهارات مخالف هستند، بلکه دولت منطقه را متهم کرده‌اند بیش از آن‌که لازم باشد در حال نزدیک‌شدن به جمهوری خلق است.

پوسترهای معترضان

بنا بر گزارش‌ها از هنگ‌‌کنگ معترضان در حال انتقال ادواتی مانند کلاه ایمنی، ماسک و چترهای بزرگ به محل هستند؛ آن‌چه یادآور اعتراضات سال ۱۳۹۳ است که در آن معترضان برای جلوگیری از آسیب‌های ناشی از اسپری فلفل، چتر همراه داشتند و به همین دلیل اعتراضات نام «انقلاب چتری» به خود گرفت.

بیشتر در این باره: اژدها وارد می‌شود، اما کدام؟

گزارش‌های دیگر نیز حاکی از حضور گسترده پلیس در مناطق تجمع معترضان و «افزایش» تنش‌ها است. البته این تنش‌ها از شب گذشته و پس از آن‌که نیروهای پلیس اقدام به جست‌وجوی کیف و لوازم شخصی شهروندان در ایستگاه مترو کرده‌اند، فزونی گرفته‌است.

بسیاری از تحلیل‌گران و ناظران بر این عقیده هستند که دولت چین تحت رهبری شی جین‌پینگ تمایل دارد هنگ‌کنگ را به‌شکل گسترده‌ای به پکن وابسته کند و بسیاری از آزادی‌های فعلی در آن را محدود کند.

هرچند چین نیز به هنگ‌کنگ و سیستمی که آن را از سیاست‌های جزئی پکن متمایز می‌کند و مقصد بسیاری از شرکت‌ها و موسسات مالی شده، وابسته است.

اسوشیتدپرس، ساوث‌چاینا‌مورنینگ‌پست، توئیتر، گزارش‌های محلی، رادیو فردا/ت/خ