سیل در ایران: تلاش‌ برای تغییر مسیر آب‌های رهاشده به سوی اهواز ادامه دارد

شهروندان، جوانان و امدادگران طی ساعت‌های گذشته در تلاش بودند تا جلوی ورود آب به مناطق مسکونی گرفته شود.

وزیر کشور ایران که برای بازدید از مناطق سیل‌زده به مرکز استان خوزستان رفته می‌گوید «مهم‌ترین» اقدام در شرایط فعلی «مدیریت» آب‌های رهاشده است، که اکنون مسیر جدیدی به سمت اهواز پیدا کرده است. تا کنون دستور تخلیه پنج منطقه اهواز و ده‌ها روستا داده شده‌است.

بیشتر در این باره: سیل در خوزستان؛ بیش از ۲۰۰ روستا و پنج منطقه اهواز تخلیه شدند

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران، بامداد پنج‌شنبه ۲۲ فروردین ماه، در کیانشهر اهواز به خبرنگاران گفت بنا بر پیش‌بینی‌های فعلی انتظار می‌رود تا صبح پنج‌شنبه آب بیشتری وارد مناطق عین دو و کیانشهر اهواز شود و برای جلوگیری از خسارت‌ها باید سیل‌بندها آماده شوند.

آقای رحمانی فضلی افزوده است که «در غیر این صورت خسارت های زیادی را به دنبال دارد».

علی ‌اصغر پیوندی، رئیس جمعیت هلال احمر ایران نیز که در حال حاضر در استان خوزستان است، بامداد پنج‌شنبه گفت «اوضاع هنوز به مرحله بحرانی نرسیده، اما نگران‌کننده است».

خبرهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نیز حاکی از ورود آب به مناطقی از اهواز، از جمله منطقه عین دو است.

بهنام سعیدی، سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور، گفته است مدت تخلیه مناطق در اهواز «طولانی نیست» و با بازگشت شرایط عادی مردم به خانه‌های خود باز می‌گردند.

عین دو در دو کیلومتری جنوب‌غرب اهواز قرار داد و دست‌کم ۲۴ هزار نفر ساکن آن هستند. کیانشهر نیز از محله‌های جدید اهواز است.

در پاییز سال گذشته، ماه‌ها پیش از آن‌که بحران فراگیر ناشی از سیل امسال آغاز شود، خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، در گزارشی از کیانشهر گفته بود «به‌دلیل نبود زیرساخت مناسب دارای مشکلات عمده‌ای از جمله آبگرفتگی خیابان‌هاست... و پس از هر بارش باران حوضچه‌هایی در دل آن پیدا می‌شود».

«مسیر آب باید تغییر پیدا کند»

وزیر کشور جمهوری اسلامی بامداد پنج‌شنبه تاکید کرده باید «هرچه زودتر» مسیر آب تغییر پیدا کند و برای رسیدن به این هدف «هر بخش کار به یک دستگاه اجرایی سپرده شده‌است».

بنا بر گزارش‌ها شهروندان و جوانان نیز طی ساعت‌های گذشته داوطلبانه در تلاش بودند تا جلوی ورود آب به مناطق مسکونی گرفته شود. به‌نظر می‌رسد بخشی از تلاش‌ها برای منحرف کردن آب و هدایت آن به سوی رود کارون و تالاب‌ها است.

روز گذشته نماینده خوزستان در شورای عالی استان‌ها گفته بود امدادگران و شهروندان داوطلب در تلاش بودند تا مسیر آب را به سمت تالاب‌ها هدایت کنند «ولی متاسفانه شب گذشته باوجود تلاش صورت گرفته حجم آب زیادی وارد منطقه عین دو شد و در خیابان‌های منطقه آب در حال پیشروی است».

پس از آن امدادگران و داوطلبان در عین دو مستقر شدند تا مسیر آب را از طریق کانال حمیدیه مسدود کنند.

محسن موسوی‌زاده در عین حال اعتراض کرده بود که «به مردم این مناطق هیچ‌گونه هشداری در مورد سیلاب داده نشد».

خسارت‌های فعلی سیل به نقل از وزیر راه و شهرسازی

وزیر راه و شهرسازی ایران در یک برنامه در تلویزیون دولتی ایران گفته‌است سیل تا کنون به ۲۴ استان، بیش از ۴۰۰ شهر و شهرستان و نزدیک به شش هزار روستا خسارت زده‌است.

به گفته محمد اسلامی برآورد اولیه خسارات «بیش از ۳ هزار میلیارد تومان است».

کارشناسان می‌گویند برآوردهای نهایی خرابی‌ها و خسارت‌های مادی از سیل فروردین ماه به چند هفته زمان نیاز خواهد داشت و برآوردهای اولیه معمولا افزایش پیدا می‌کنند.

وزیر راه می‌گوید دست‌کم ۱۰ هزار و ۷۱۹ سازه از جمله آبرو و و پل آسیب دیده‌اند. از این تعداد دست‌کم ۵۶۳ سازه به‌طور کلی تخریب شده‌است.

برخی از جاده‌ها و مسیرها نیز «به‌طور جدی» آسیب دیده با تخریب شده‌است؛ از جمله ۴۰ کیلومتر از جاده ۱۰۴ کیلومتری پلدختر که ۱۲ کیلومتر آن باید از اساس تغییر کند.

آقای اسلامی می‌گوید در خوزستان نیز بیش از ۱۵۰ هزار واحد شهری و روستایی آسیب دیده‌است.

این مقام دولت ایران می‌گوید «تصمیم گرفته شده» در بازنگری‌ها و برنامه‌های جدید «به میزان آب و جاده‌ها توجه جدی شود و به‌ویژه در محاسبات پل‌ها و خانه‌های ملاک قرار گیرد».

طی هفته‌های اخیر و آغاز سیلاب‌ها، انتقادهای مختلفی در رسانه‌های داخل ایران و شبکه‌های اجتماعی از نحوه ساخت‌وسازها، به‌ویژه با وجود برخی پژوهش‌ها و تحقیقات دانشگاهی که در مورد آن‌ها هشدار داده بودند منتشر شده‌است.

برای نمونه تحقیقاتی که در سال ۱۳۹۶ توسط گروهی از محققان ایرانی، انجام شده و آن‌ها در مورد خسارات سنگینی که از سیلاب به شهر آق‌قلا وارد می‌شود، هشدار داده بودند.

شمار جان‌باختگان سیل ایران -بنا بر آمار رسمی- به ۷۷ نفر رسیده‌است.

خبرگزاری‌های ایران، شبکه‌های اجتماعی|ت|خ