وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه ۷ شهریور در سفری «از پیش اعلام نشده» به آنکارا با رئیس جمهور این کشور دیدار و دعوتنامه حسن روحانی برای شرکت در نشست سران دو کشور و روسیه در ایران را به او تحویل داد.
وزیر خارجه ترکیه تحریمهای آمریکا را یکی از موضوعات احتمالی مطرح شده در دیدار محمد جواد ظریف با رجب طیب اردوغان ذکر کرده است.
به گزارش شبکه تی. آر. تی. ترکیه، آقای ظریف در دفتر مرکزی حزب عدالت و توسعه در آنکارا با رجب طیب اردوغان دیدار کرد.
وزیر خارجه ترکیه روابط دوجانبه و مسئله سوریه را موضوع گفتوگوی وزیر خارجه ایران با رجب طیب اردوغان عنوان کرد.
مولود چاووشاوغلو در پاسخ به سؤالی درباره مطرح شدن موضوع تحریمهای آمریکا علیه دو کشور در این دیدار گفت که «مطمئن نیستم، ولی به نظر میرسد طرف ایرانی این موضوع را مطرح کند».
ترکیه قبلا اعلام کرده بود که از تحریمهای آمریکا تبعیت نمیکند، اما جزئیات آمار اداره کنترل بازار انرژی ترکیه نشان میدهد که خرید روزانه نفت این کشور از ایران طی ماه ژوئن با افتی سه برابری نسبت به ماه قبل آن به حدود ۷۰ هزار بشکه رسیده است که کمترین میزان از زمان برچیده شدن تحریمها علیه ایران در ابتدای سال ۲۰۱۶ است.
بر اساس گزارشها، برخی از اقدامات ایران برای دور زدن تحریمهای غرب پیش از توافق برجام در ترکیه انجام میشد.
رضا ضراب، تاجر ایرانیالاصل که متهم به نقل و انتقال غیرقانونی میلیاردها دلار ارز و طلا برای دولت جمهوری اسلامی بود به جرایم خود اعتراف کرده و اطلاعات خود را در اختیار مقامات آمریکایی قرار داده است.
مهمت هاکان آتیلا، بانکدار ترکیهای بانک دولتی «هالک بانک»، نیز روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت در یک دادگاه نیویورک به اتهام نقض تحریمهای ایران به ۳۲ ماه زندان محکوم شد.
خبرگزاری ایسنا سفر آقای ظریف را «اعلام نشده» را خواند و نوشت که پیش از انجام این سفر، خبری در این ارتباط اعلام نشده بود.
پیش از این بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، خبر داده بود که آقای ظریف روز پنجشنبه به پاکستان سفر خواهد کرد.
تحویل دعوتنامه حسن روحانی به رجب طیب اردوغان یکی از دلایل سفر آقای ظریف به ترکیه اعلام شده است.
آقای ظریف نیز همکاریهای دو کشور و اجلاس دو کشور به همراه روسیه در تهران را موضوعات سفر خود به ترکیه اعلام کرد.
بنا بر گزارشها روسای جمهوری سه کشور ایران، روسیه و ترکیه که در حال انجام مذاکراتی در ارتباط با بحران سوریه هستند، قرار است ۱۶ شهریور در ایران دیدار کنند. در صورت برگزاری، این سومین نشست در این سطح در رابطه با موضوع سوریه خواهد بود.
ایران و روسیه، مهمترین حامیان بشار اسد هستند و ترکیه حامی شماری از گروههای مخالف اسد محسوب میشود؛ هر سه کشور مذاکراتی را در مورد بحران سوریه در آستانه، پایتخت قزاقستان آغاز کردند که در نهایت به توافقهایی، از جمله برای ایجاد مناطق آتشبس در سوریه، انجامید.
از سوی دیگر روابط آنکارا و واشینگتن، در پی زندانی کردن کشیش اندرو برانسون، کشیش آمریکایی، در ترکیه، دچار تنشهای تازهای شدهاست.
واشینگتن محاکمه کشیش برانسون را «ناعادلانه» نامیده و عبدالحمید گول، وزیر دادگستری و سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، را به خاطر نقششان در بازداشت آقای برانسون تحریم کرده است.
تنشها اما به تحریمها محدود نشده و آمریکا تعرفه وارداتی برای فولاد و آلومینیوم از آن کشور را نیز اخیرا دو برابر کرده است.