شش هفته پس از امضای توافق ایران و عربستان برای از سرگیری کامل روابط دو کشور، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد این کشور از ملک سلمان، پادشاه سعودی، برای سفر رسمی به تهران دعوت کرده است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در تهران، روز دوشنبه ۲۸ فروردین، افزود که این دعوت از سوی ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، از پادشاه عربستان به عمل آمده است.
او اظهار داشت که ابراهیم رئیسی نیز دعوت ملک سلمان را که پیشتر به تهران ارائه شده بود، برای سفر رسمی به ریاض، به صورت کتبی پاسخ داده و آن را پذیرفته است.
هنوز تاریخ دقیقی برای انجام این سفرها اعلام نشده است اما ناصر کنعانی گفت که سفرهای متقابل مقامهای ارشد دو کشور ابتدا در سطح «وزیران خارجه» انجام خواهد شد.
آخرین بار در زمان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد، او دو بار با سفر به عربستان با ملک عبدالله، پادشاه وقت سعودی، دیدار کرده بود. ملک عبدالله نیز در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی برای حضور در اجلاس سران کشورهای اسلامی به ایران سفر کرد.
بیشتر در این باره: بازخوانی پرونده اعدام شیخ نمر؛ آیتاللهی که فراموش شداز زمان پادشاهی ملک سلمان از هشت سال پیش، روابط ریاض- تهران رو به تیرگی گذاشت. اما شش هفته پیش، رئیسجمهور چین زمینۀ دستیابی این دو کشور نفتخیز و رقیب منطقهای در خاورمیانه به توافق آشتی را فراهم آورد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه همچنین خبر داد که سفارتخانههای دو کشور تا روز ۱۹ اردیبهشت، سه هفته دیگر، بازگشایی خواهد شد.
در توافق امضا شده میان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی با همتای سعودی او، مساعد بنمحمد العیبان، تأکید شده بود که سفارتخانهها و کنسولگریهای دو کشور تا دو ماه بعد بازگشایی میشوند. این توافق ۱۹ اسفند پارسال در پکن صورت گرفت.
هیئتهایی از وزارت خارجه دو کشور در روزهای گذشته با سفر به کشور مقابل، جزییات رفع موانع بر سر راه تجدید کار سفارتخانهها را بررسی کردند.
با این حال، خبرگزاری ایسنا خبر داد بازگشایی کنسولگری سعودی در مشهد با «یک مشکل فنی» روبهرو شده که مربوط به نام خیابانی است که این ساختمان در آن قرار دارد.
اما ناصر کنعانی در مورد این «مشکل فنی» گفت که روند اجرای توافقات «به خوبی» پیش میرود و طرفین به «برخی گمانهزنیهای رسانهای» توجهی ندارند.
رسانههای رسمی ایران هفته گذشته گزارش داده بودند که تابلوی خیابان نمر از خیابان محل کنسولگری سعودی در مشهد پایین کشیده شده و این اقدام نتیجه یک مصوبه شورای شهر مشهد بوده است.
اعدام شیخ نمرباقر النمر و شمار دیگری از شیعیان سعودی در زمستان هشت سال پیش، دلیل هجوم عوامل تندروی حکومت ایران به سفارت سعودی در تهران و کنسولگری عربستان در مشهد بود. دولت سعودی در زمینه آن تهاجم، رابطه خود با تهران را که در طول سالها رقابت منطقهای و بحرانهای دیگر بهشدت تیره شده بود، قطع کرد.
وزیران خارجه ایران و عربستان دیدار دو هفته پیش خود در چین را روز سرآغاز رسمی ازسرگیری رابطه دو کشور اعلام کردند.