رهبر جمهوری اسلامی ایران بدون نام بردن از محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، از فایل صوتی و اظهارات او درباره قاسم سلیمانی انتقاد کرد و گفت: «این حرفها تکرار حرفهای خصمانه دشمنان ما و آمریکاست».
علی خامنهای روز یکشنبه ۱۲ اردیبهشت در یک سخنرانی که از شبکه حکومتی خبر صداوسیما پخش شد، با دفاع از نیروی قدس سپاه پاسداران و عملکرد فرمانده سابق آن، قاسم سلیمانی، گفت که «نیروی قدس بزرگترین عامل موثر در جلوگیری از دیپلماسی منفعل در غرب آسیاست».
او گفت: «شنیدیم که رسانههای دشمن و مخالف جمهوری اسلامی هم پخش کردهاند. انسان متأسف میشود وقتی اینها را میشنود».
رهبر جمهوری اسلامی با بیان اینکه نیروی قدس «سیاستمدار عزتمدار جمهوری اسلامی را تحقق بخشیده است»، گفت: «برخی از این حرفها تکرار حرفهای آمریکاست. آمریکاییها سالهاست از نفوذ جمهوری اسلامی به شدت ناراحت هستند. از شهید سلیمانی به خاطر این ناراحت بودند و به این خاطر ایشان را به شهادت رساندند».
آقای خامنهای تصریح کرد: «ما نباید حرفی بزنیم که این معنا را تداعی کند که داریم حرف آنها را تکرار میکنیم چه در باره نیروی قدس چه شخص شهید سلیمانی».
او در ادامه با بیان اینکه سیاست کشور متشکل از برنامه های مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است، گفت: «اینکه این بخش آن بخش را نفی کند اصلاً معنی ندارد و این خطای بزرگی است که از مسئول جمهوری اسلامی نباید سر بزند».
به گفته وی، «سیاست خارجی در هیچ جای دنیا در وزارت خارجه تعیین نمیشود. در همه جای دنیا مربوط به مجامع بالادستی و مسئولین عالی رتبه هستند که تعیین میکنند. البته وزارتخارجه هم مشارکت دارد. امّا مجری است».
محمدجواد ظریف در یک فایل صوتی که هفته پیش از گفتوگوی سه ساعته او با سعید لیلاز منتشر شد، انتقادات بیسابقهای را از تسلط نظامیان بر سیاست خارجی ایران مطرح کرد و گفت حکومت ایران، «میدان» یعنی عرصه فعالیت سپاه پاسداران را بر «دیپلماسی» ترجیح داده است.
او قاسم سلیمانی را به وارد کردن آسیب به دیپلماسی متهم کرد.
وزیر خارجه ایران همچنین فرمانده سابق نیروی قدس را متهم کرد که در مسیر تلاشهای دولت روسیه برای «نابود کردن» دستاوردهای برجام دولت روحانی، با مسکو همراه بود و با «اراده روسیه» موجب درگیری بیشتر ایران در جنگ سوریه شد.
بهگفته آقای ظریف، «قاسم سلیمانی را روسها در تیر ۹۴ دعوت کردند به مسکو برود، در شرایطی که تصمیمشان را برای دخالت در سوریه گرفته بودند» و اضافه میکند «چرا روسیه در حالی که میتوانست از روی مدیترانه خاک سوریه را بزند اما از روی ایران زد. چرا هواپیماهای روسیه از روی ایران پرواز کردند. این اتفاقها همه مال بعد از برجام است».
رهبر جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از اظهارات روز یکشنبه خود از توسعه رابطه با چین و روسیه دفاع کرد و کشورهای غربی را متهم کرد که به گفته او، «اصرار دارند سیاست خارجی ایران زیر پرچم آنها باشد».
او گفت: انقلاب، ایران را از «سیطره» غربیها خارج کرد و «حالا تلاش میکنند که آن به سیطره برگردانند. لذا جمهوری اسلامی با چین ارتباط برقرار میکند آنها ناراحت میشوند، با روسیه ارتباط برقرار میکند آنها ناراحت میشوند».
یک هفته پس از بحث و جنجال گسترده درباره این فایل صوتی، آقای ظریف از خانواده قاسم سلیمانی طلب بخشش کرد.
او در یک پست اینستاگرامی، سخنانش در فایل صوتی را صادقانه خواند ولی گفته که «اگر میدانستم جملهای از آن عرایض انتشار عمومی پیدا میکند، حتما همچون گذشته آن را بر زبان نمیآوردم».
انتشار فایل صوتی گفتوگوی سه ساعته محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، بازتابهای زیادی داشته است و برخی نمایندگان مجلس با «توهین و اهانت» دانستن سخنان ظریف درباره قاسم سلیمانی، خواستار برخورد با او شدهاند.
بیشتر در این باره: آنچه ظریف در فایل صوتی نگفت؛ قاسم سلیمانی و میدان فسادهمچنین رسانههای نزدیک به سپاه با اشاره به سخنان ظریف درباره سلیمانی، به شدت از رفتار و سخنان وزیر خارجه ایران انتقاد کردهاند.
خبرگزاری فارس با بازنشر چند گزارش و گفتوگو با نمایندگان مجلس، سخنان ظریف را «خلاف واقع» دانسته و گفته است انتشار چنین فایلی در ادامه «پروژه جنونوار» است که میخواهد سپاه را مقصر اصلی مشکلات نشان دهد.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانواده قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین، در واکنش به فایل صوتی محمدجواد ظریف گفت: «او با خون مسافران پرواز مظلومنمایی میکند».
اشاره آقای اسماعیلیون به آن بخش از مصاحبه جنجالی وزیر خارجه ایران است که درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران گفته است: «[به مقامهای نظامی] عرض کردم دنیا میگوید به هواپیما موشک خورده است. اگر واقعا موشک خورده است بگویید ببینیم ما چطور میتوانیم آن را علاج کنیم».