هشدار یک نماینده به ۲۰ بدهکار بزرگ بانک سرمایه

محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی

محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی، جزئیات بدهی ۲۰ بدهکار عمده بانک سرمایه را منتشر کرد.

آقای صادقی این جزئیات را روز پنج‌شنبه (نهم آذر) در صفحه شخصی خود در توئیتر منتشر کرده‌است.

در تصویری که وی منتشر کرده، نام این افراد دیده نمی‌شود، اما زمان انعقاد قرارداد آنها، زمان تمدید و سررسید آن، مبلغ باقی‌مانده از سود، اصل و معطلی و نیز جریمه تأخیر آنها در پرداخت معوقه خود به تفکیک در جدولی مشخص شده‌است.

این نماینده به این افراد هشدار داده که اگر ظرف ۴۸ ساعت آینده، «جهت تعیین تکلیف بدهی خود به بانک سرمایه مراجعه نکنند هویت آنان به اطلاع عموم خواهد رسید.»

هشدار صادقی به افشای نام بدهکاران بانک سرمایه در حالی مطرح شده که مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان پیش از این اعلام کرده بود که بدهکاران بانک سرمایه «قصد تسویه بدهی» خود را ندارند.

به گفته مهدی نیکدل، بانک سرمایه «بدهکاران عمده‌ای دارد که به همه بانک‌های دولتی و خصوصی کشور بدهکارند و از ابتدا هم قصد این را نداشته‌اند که بدهی خود را بپردازند.»

آقای نیکدل افزوده که «بنابراین آنها زندان هم می‌روند، ولی پول‌ها را بازپرداخت نمی‌کنند. همان‌طور که یکی از بدهکاران، هشت ماه است که در زندان به سر می‌برد، ولی تا به حال، هشت ریال هم از بدهی خود را نپرداخته‌است.»

محمدرضا خانی، مدیرعامل سابق بانک سرمایه نیز گفته که سهم مطالبات «مشکوک‌الوصول» که در دست ۳۱ بدهکار عمده قرار دارد، هشت هزار میلیارد تومان است.

وی ۱۰ نفر از این ۳۱ نفر را «دانه‌درشت‌تر» از بقیه معرفی کرده و گفته یکی از آنها به تنهایی ۶۰۰ میلیارد تومان به بانک سرمایه بدهکار است.

به گفته آقای خانی، «هیچ‌کدام از ۳۰ نفر طبق ضوابط و مقررات، تسهیلات دریافت نکرده‌اند و وام‌های نجومی با زدوبند و بدون دریافت وثایق لازم» به آنها اعطا شده‌است.

محمود صادقی در روزهای اخیر یک بار دیگر نیز مطلبی دربارهٔ یکی از بدهکاران بزرگ بانک سرمایه در توییتر خود منتشر کرده بود.

وی از آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی، از مراجع تقلید خواسته که «دربارهٔ بدهی‌های کلان معوق جناب مدلل به بانک سرمایه هم توضیح بدهند.»

صادقی توضیح بیشتری در این زمینه نداده بود است.

این برای نخستین بار نیست که در پیوند با مفاسد اقتصادی و بدهی‌های کلان بانکی، نام بستگان روحانیون برجسته جمهوری اسلامی به میان می‌آید.

هفتم آذرماه نیز احمد توکلی، نماینده پیشین مجلس اعلام کرد برای آخرین بار به دریافت‌کنندگان تسهیلات از مؤسسه ثامن‌الحجج که «اکثراً از فرزندان علما، قضات با سابقه و شخصیت‌های سیاسی هستند هشدار می‌دهیم که اقدامی کنند در غیر این صورت اسامی آنها را منتشر می‌کنیم.»

آقای توکلی که رئیس هیئت مدیره سازمان مردم‌نهاد «دیده‌بان شفافیت و عدالت» است، افزوده بانک مرکزی باید اعلام کند به چه دلیلی و «تحت چه فشارهایی» ، هیاتی که برای رسیدگی به تخلفات این مؤسسه تشکیل شده بود، از سمت خود استعفا داده‌است؟

وی بانک مرکزی را به «کوتاهی» در وصول مطلبات متهم کرده و اضافه کرده که «بانک مرکزی لیست افرادی که از ثامن‌الحجج وام گرفتند را دارد… در این لیست قاضی‌های باسابقه، فرزندان برخی از علما، شخصیت‌های سیاسی و … وجود دارد.»

این نماینده سابق مجلس نیز همچون محمود صادقی، تهدید به افشای نام این افراد در صورت «عدم پاسخگویی بانک مرکزی» کرده‌است.