ارائه دو بودجه در یک سال؛ وعده دولت روحانی برای حذف نفت از بودجه

حسن روحانی (راست) در حال ارائه بودجه سال گذشته به رئیس مجلس

رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران خبر داد که دولت حسن روحانی برای نخستین بار لایحه بودجه را برای دو سال تهیه می‌کند. او همچنین خبر داد که به دلیل تحریم‌ها، در این بودجه از نفت برای هزینه جاری استفاده نخواهد شد.

محمدباقر نوبخت روز سه‌شنبه، ۷ آبان، همچنین گفت که دولت همراه این بودجه برنامه‌ای را درباره یارانه‌های انرژی به مجلس ارسال خواهد کرد.

او گفت که لایحه بودجه سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در آذرماه به مجلس ارسال خواهد شد.

بر اساس قوانین دولت ایران همواره لایحه بودجه را برای یک سال به مجلس ارائه می‌کرد.

با این حال به دلیل تحریم‌ها دولت و مجلس روز ۱۵ مهر جلسه‌ای غیرعلنی برگزار کردند. در این جلسه که جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران نیز حضور داشت موضوع حذف یارانه‌های پنهان و آشکار بررسی شد.

در همین حال رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت که در کنار بودجه سه برنامه دوساله نیز به مجلس ارسال خواهد شد.

به گفته آقای نوبخت، یکی از این برنامه‌ها مربوط به یارانه‌ها است و در آن همه یارانه‌های بودجه‌ای و غیربودجه‌ای، چه آشکار و چه پنهان، در این برنامه در نظر گرفته شده است.

پیش از این نیز در نشست سران سه قوه جمهوری اسلامی تصمیماتی درباره یارانه انرژی گرفته شده بود، اما جزئیات این تصمیم‌ها اعلام نشده است.

در همین زمینه برخی رسانه‌ها از تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین خبر داده‌اند اما مقامات دولت این گزارش‌ها را تکذیب کرده‌اند.

بیشتر در این باره: کسری بودجه بی‌سابقه ایران و چشم‌انداز سال ۹۸

در بودجه پیشنهادی سال ۹۷ دولت حسن روحانی قصد داشت قیمت‌ حامل‌های انرژی را افزایش دهد که به دلیل نگرانی از اعتراضات احتمالی در مجلس رای نیاورد.

در همین حال اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور، اواخر مهرماه پارسال گفته بود که افزایش قیمت بنزین در حال حاضر شدنی نیست و «جامعه کشش ندارد».

رئیس سازمان برنامه و بودجه روز سه‌شنبه همچنین گفت که در این بودجه درآمدهای نفتی از بودجه جاری جدا می‌شود و به همین دلیل باید منابع جدیدی به عنوان جایگزین مشخص شود.

وی گفت که در بودجه عمرانی از درآمدهای نفتی استفاده می‌شود.

با این حال آقای نوبخت اعلام نکرد که دولت به جای درآمد نفت از چه منابعی برای بودجه جاری استفاده خواهد کرد.

تصمیم دولت برای حذف بودجه نفت در لایحه بودجه جاری در حالی است که حدود نیمی از بودجه سالانه بودجه جاری دولت در ایران از محل فروش نفت تامین می‌شود.

مجموع هزینه‌های دولت در سال ۹۸ بیش از ۳۲۰ هزار میلیارد تومان بود. عمده هزینه‌های جاری دولت مربوط به حقوق کارکنان و رفاه اجتماعی است.

در همین حال صندوق بین‌المللی پول در گزارشی اعلام کرده که کسری بودجه عمومی ایران در سال جاری خورشیدی برابر ۸ درصد کل اقتصاد کشور (تولید ناخالص داخلی) و برای سال آینده نیز برابر ۸٫۱ درصد اقتصاد خواهد بود.

صندوق بین‌المللی پول می‌گوید صادرات نفت خام ایران (منهای میعانات گازی) در دوران پیش از تحریم‌های آمریکا حدود ۲٫۱۵ میلیون بشکه بود، اما در سال جاری و آتی انتظار می‌رود ۶۰۰ هزار بشکه باشد.