سخنگوی شورای عالی امنیت ملی ایران اعلام کرد که در صورت اجرا نشدن «تعهدات برجام» از طرف کشورهای غربی، جمهوری اسلامی «تا مرحله خروج از برجام و در صورت نیاز بیشتر از آن نیز پیش خواهد رفت».
کیوان خسروی در مصاحبه با وبسایت «صفحه اول رسانههای» ایران گفت که در صورت بازنگشتن «طرفهای خاطی» به تعهدات پذیرفته شده در برجام « مسیر گام به گام طراحی شده» بر اساس تصمیم جدید شورای عالی امنیت ملی پیش خواهد رفت.
وی اضافه کرد: «جمهوری اسلامی ایران بر اساس تصمیم اتخاذ شده تا مرحله خروج از برجام و در صورت نیاز بیشتر از آن نیز پیش خواهد رفت».
آقای خسروی اعلام نکرده که ایران پس از مرحله خروج از برجام چه اقدامات دیگری انجام خواهد داد.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، روز سهشنبه ۱۷ اردیبهشت گفته بود که ایران در قالب برجام و ان.پی.تی «سیاست خود را پیش میگیرد، اما تعهدات مازاد بر ان.پی.تی را اجرا نخواهد کرد».
به گفته وی، ایران بر اساس برجام برخی «تعهدات مازاد» بر ان.پی.تی را اجرا کرده است.
ایران در برجام پذیرفته است که پروتکل الحاقی در پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای معروف به انپیتی را به صورت داوطلبانه اجرا کند.
بر اساس این پروتکل، بازرسان آژانس انرژی اتمی مجاز خواهند بود هر زمان که لازم میدانند از تأسیسات هستهای ایران بازرسی سرزده داشته باشند.
آقای خسروی درباره احتمال تقابل با غرب به دلیل این اقدامات ایران گفت که «این مسیر با تصمیم شورای عالی امنیت ملی، به صورت مرحله ای و بدون وقفه پیگیری خواهد شد».
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی روز چهارشنبه رسما خروج ایران از «برخی» تعهدات ذیل برجام را اعلام کرد و حسن روحانی نیز در نامهای به سران پنج کشور عضو برجام اعلام کرده است که به دلیل «عمل نکردن طرف مقابل به تعهداتش» در برجام، برای ایران «راهی جز کاهش تعهداتش نیست».
اتحادیه اروپا در پاسخی رسمی به تهران ضمن تاکید بر تعهد خود به برجام اعلام کرد که هیچ ضربالاجلی را نمیپذیرد.
این اتحادیه از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته است که به «نقش کلیدیاش» در رصد کردن و راستیآزمایی پایبندی ایران به تعهدات هستهایش ادامه دهد. همچنین ایران را به رعایت سازوکارهای برجام از جمله برگزاری کمیسیون مشترک فراخوانده است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، با اشاره به این که ایالات متحده به دنبال جنگ با ایران نیست، گفته است که هر حملهای توسط ایران یا نیروهای وابستهاش با پاسخی «قاطع و سریع» روبهرو خواهد شد.
آمریکا گفته است در واکنش به «تهدیدهایی» که جزئیات آن را اعلام نکرده ناو آبراهام لینکلن و بمبافکنهای بی ۵۲ را به خلیج فارس اعزام کرده است.
یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران، گفته که «آمریکاییها جرأت اقدام نظامی علیه ما را نخواهند داشت» و «مذاکرهای با آمریکاییها انجام نخواهد شد».
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، گفت: «مایلم ایرانیها با من تماس بگیرند.»