تلاش روحانی برای جلب حمایت از پایان ماندن در خانه و بازگشت به کار

حسن روحانی، رئیس‌ جمهوری ایران، روز چهارشنبه در واکنش به انتقادها از پایان قرنطینه و فاصله‌گذاری در ایران همزمان با اتمام تعطیلات نوروز گفت که برای مقابله با کرونا «جان، نیاز به نان دارد» و کارگران روزمزد باید به سرِ کار برگردند.

آقای روحانی که روز چهارشنبه، ۲۰ فروردین، در جلسه کابینه خود سخن می‌گفت «راحت‌ترین» کار برای دولت را در خانه‌ ماندن مردم توصیف کرد، اما افزود که این موضوع «امکان‌‌پذیر نیست. یک سری افراد برای تولید نیازمندی‌ها باید بیرون بروند.»

وی از جمله به کارگران روزمرد اشاره کرد که برخلاف کارمندان دولت، «اگر یک روز کار نکنند دستمزدی ندارند و پول غذای شب ندارند» و بدون اشاره به جزئیات، تنها گفت که «ما باید برای اینها کاری کنیم».

در حالی که بسیاری از کشورهای درگیر کرونا، با در نظرگرفتن بسته‌های اقتصادی کلان برای مقابله با کرونا، شهروندان خود را که به‌ دلایل شرایط قرنطینه متضرر شده‌اند، تحت حمایت اقتصادی قرار داده‌اند، مقام‌های جمهوری اسلامی در اقداماتی محدود از اختصاص ارقام ناچیزی به مردم خبر داده‌اند.

از جمله حسین میرزایی، سخنگوی شناسایی مشمولان طرح حمایت معیشتی، درباره جزئیات ارائه بسته معیشتی کرونا به خبرگزاری آنا گفته که ۶۰ میلیون نفر در ایران این بسته را دریافت خواهند کرد.

بیشتر در این باره: سازمان بین‌المللی کار: کرونا ۱۹۵ میلیون شغل را از بین می‌برد


به گفته وی، مبلغ این بسته به این صورت است: «به خانوار‌های تک‌نفره ۵۵، دو نفره ۱۰۳، سه نفره ۱۳۸، چهار نفره ۱۷۲، پنج نفره و بیشتر ۲۰۵ هزار تومان پرداخت خواهد شد.»

شدت ترافیک و ازدحام شهروندان در شهرهای بزرگ ایران پس از پایان تعطیلات نوروز به اندازه‌ای بود که در شبکه‌های اجتماعی از جمله تویيتر پیام‌های طنزآمیز بسیاری با این مضمون که «ما بر کرونا غلبه کردیم» منتشر شد.

این در حالی است که ویروس کرونا هم‌چنان در ایران قربانی می‌گیرد و در گزارش روزانه وزارت بهداشت هر روز بر آمار قربانیان این بیماری اضافه می‌شود.

رئیس‌ جمهوری ایران نیز با دفاع از این اقدام گفته که «برای مقابله با کرونا جان نیاز به نان دارد، نیاز به برق و گاز داریم. ما همه نیازمندی‌ها را با هم در نظر می‌گیریم اما اولویت‌بندی وجود دارد، گاهی ممکن است یکی فدای دیگری شود.»

وی در ادامه توضیح نداد که در این الویت‌‌بندی قرار است کدام «نیازمندی» فدای نیازمندی‌های دیگر شود.

جمهوری اسلامی که تحت تحریم‌های شدید اقتصادی از جمله تحریم صنایع نفتی به عنوان بزرگ‌ترین منبع درآمدی خود قرار دارد، برای تامین نیازهای داخلی از جمله مقابله با کرونا، از صندوق بین‌المللی پول درخواست پنج میلیارد دلار وام کرده است.

انتشار فهرست اولیه دریافت‌کنندگان وام اضطراری صندوق بین‌المللی پول برای مقابله با ویروس کرونا و عدم حضور نام ایران در این فهرست، موجب شد مقام‌های جمهوری اسلامی، آمریکا را به «سنگ‌اندازی» در این ماجرا متهم کنند.

حسن روحانی نیز روز چهارشنبه از همه مجامع بین‌المللی، از جمله صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی خواست تا به وظایف خود عمل کنند و «میان ایران و کشورهای دیگر تبعیض قایل» نشوند.

وی بدون اشاره به نقش احتمالی آمریکا در عدم موافقت با وام این دو سازمان برای ایران، ایالات متحده را «تروریست اقتصادی و تروریست درمانی» نامید.

مرکز پژوهش‌های مجلس ایران در گزارشی پیش‌بینی کرده که بین ۱۰۰ هزار تا ۲۰۰ هزار نفر در ایران بر اثر کرونا بیکار شوند.

این مرکز، با اشاره به «تاخیر» نهادهای حکومت در حمایت از گروه‌های فقیر که اقداماتی «منفعلانه» و «پسینی» بوده، هشدار داده که ادامه این وضعیت ممکن است «رخدادهای دردناک به همراه داشته باشد».

حجت‌الله میرزایی، معاون اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران هم اعلام کرده که شیوع ویروس کرونا در کشور، بر نزدیک به چهار میلیون شغل در ایران تاثیر خواهد گذاشت.

منابع: ایرنا، آنا و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.