رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس پیشبینی کرده است بودجه سال جاری دولت ابراهیم رئیسی با کسری ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی مواجه شود.
حمید رضا حاجیبابایی روز شنبه ۲۵ فروردین اعلام کرد کسری بودجه یا باید از بانک تامین شود و یا با استفاده از اوراق قرضه جبران شود که هر دو مضرات خود را خواهند داشت.
کسری بودجه سالهای گذشته باعث شده دولت دست به استقراض گسترده از بانکهای کشور بزند. آخرین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد بدهی دولت و شرکتهای دولتی به نظام بانکی کشور در بهمن پارسال نسبت به ماه مشابه ۱۴۰۱ بیش از ۵۵ درصد رشد داشته و به رقم هنگفت ۱۳۱۰ تریلیون تومان رسیده است.
بیشتر در این باره: بدهی دولت ایران به بانک مرکزی طی یک سال ۷۱ درصد بیشتر شدبدهی دولت به بانکهای کشور از زمان آغاز به کار دولت ابراهیم رئیسی دو برابر شده است.
رقم یاد شده تنها معادل ۲۰ درصد از کل بدهی دولت است. بخش اعظم بدهی دولت مربوط به استقراض از صندوق توسعه ملی است که رقم آن به بالای ۱۰۰ میلیارد دلار اوج گرفته که معادل ۲.۵ سال بودجه عمومی دولت است.
مقامات دولت ابراهیم رئیسی بدون اشاره به حجم استقراض دولت، مدعی هستند که با افزایش ۵۷ درصدی درآمد مالیاتی و رشد درآمدهای نفتی، بودجه پارسال کسری نداشته است.
این در حالی است که طبق پیشبینیها بودجه پارسال با کسری تراز عملیاتی ۵۵۰ هزار میلیارد تومانی مواجه بود و احتمالا تا این میزان از بودجه از طریق استقراض جبران شده است.
واردات بنزین
آقای حاجیبابایی در بخش دیگری از اظهارات خود به عدم تغییر قیمت بنزین از سال ۱۳۹۸ و رشد چشمگیر مصرف آن گفته است دولت در سال گذشته مجبور به واردات دو میلیارد دلار بنزین شد.
آمارهای گمرک ایران طی ماههای گذشته به رغم افزودن صادرات نفتی، برق و خدمات فنی و مهندسی به گزارشهای تجارت خارجی خود برای پنهان کردن تراز منفی تجاری، واردات این اقلام را در آمارهای کل واردات کشور وارد نمیکند.
پیشتر مقامات جمهوری اسلامی از آغاز واردات بنزین از بهار پارسال خبر داده بودند، اما برای اولین بار است که رقمی درباره میزان واردات بنزین اعلام میشود.
ایران از تابستان ۱۴۰۱ با کسری بنزین مواجه شده است.
آقای حاجیبابایی میگوید: «در سال ۱۴۰۳، بنزین همان ۱۵۰۰ تومان است و این در حالی است که در سال ۹۸ با همین بنزین ۱۵۰۰ تومان به هر عضو کمیته امداد ۱۰۰ هزار تومان پرداخت میشد، اما امسال با همان بنزین ۱۵۰۰ تومانی به هر عضو کمیته امداد حدود ۹۰۰ هزار تومان پرداخت میکنیم. در سال ۹۸ حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه نان میدادیم و این در حالی است که امسال حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومان یارانه نان میدهیم. سال ۹۸ از این محل به مردم حدود ۴۵ هزار تومان یارانه میدادیم در حالیکه امسال حدود ۴۰۰ هزار تومان یارانه پرداختی میکنیم»
او که در دولت محمود احمدینژاد وزیر و برای شش دوره نماینده مجلس بوده است، هیچ اشارهای به علت اصلی این اتفاق که سقوط چشمگیر ارزش ریال به خاطر سیاستهای جمهوری اسلامی است، اشارهای نکرد.