بانک مرکزی ایران میگوید بدهیهای دولت به این بانک در دیماه پارسال نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۱ جهشی ۷۱ درصدی داشته است.
بر اساس این گزارش که در سایت بانک مرکزی منتشر شده است، دولت ابراهیم رئیسی در دیماه پارسال حدود ۲۹۸ هزار میلیارد تومان بدهی به بانک مرکزی داشته است.
علاوه بر خود دولت، شرکتهای دولتی نیز ۸۷ هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهکار هستند و ارقام یاد شده تنها بخش کوچکی از بدهی دولت به نظام بانکی کشور است.
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد کل بدهی دولت و شرکتهای دولتی به بانک مرکزی و دیگر بانکهای کشور در دیماه پارسال به رقم نجومی ۱۲۶۸ هزار میلیارد تومان اوج گرفته که ۵۶ درصد بیشتر از دیماه ۱۴۰۱ است.
چنین جهش بزرگی در رشد بدهی دولت به نظام بانکی در حالی است که ابراهیم رئیسی در زمان تبلیغات انتخاباتی وعده توقف استقراض دولت از بانکهای کشور را مطرح کرده بود.
از زمان روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، بدهی دولت به نظام بانکی کشور تقریبا دو برابر شده است.
همچنین مبالغ یاد شده تنها شامل بدهی دولت و شرکتهای دولتی به نظام بانکی کشور است، اما دولت استقراضهای گستردهای از دیگر نهادهای مالی کشور، خصوصا صندوق توسعه ملی نیز داشته است.
پیشتر صندوق توسعه ملی اعلام کرده بود دولت جمهوری اسلامی ۱۰۰ میلیارد دلار به این نهاد بدهکار است. این در حالی است که صندوق توسعه مالی حدود دو دهه پیش با این هدف ایجاد شد که بخشی از پول نفت صادراتی را دریافت و به بخش خصوصی وام دهد.
آمارهای صندوق بینالمللی پول نشان میدهد کل بدهی دولت ایران در سال جاری خورشیدی معادل ۳۰.۵ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد بود. این رقم معادل ۱۱۸ میلیارد دلار، یا بودجه ۲.۵ سال دولت است و معلوم نیست جمهوری اسلامی چگونه این حجم از بدهی را تسویه خواهد کرد.
اوجگیری بدهیهای دولتی به خاطر کسری عظیم بودجه طی سالهای گذشته بوده است.
در غیاب سرمایهگذاری و وامهای خارجی، دولت بانک مرکزی را مجبور به چاپ اسکناس بدون پشتوانه برای ارائه وام به دولت برای جبران کسری بودجه کرده که این موضوع نیز به جهش نقدینگی و تورم افسارگسیخته ناشی از آن منجر شده است.
آمارهای بانک مرکزی میگوید نقدینگی در دیماه امسال به ۷۵۷۲ هزار میلیارد تومان اوج گرفته که بیش از دو برابر آغاز به کار دولت ابراهیم رئیسی در مرداد ۱۴۰۰ است.
شتاب در اوجگیری نقدینگی منجر به تورم افسارگسیخته در ایران شده است. آمارهای صندوق بینالمللی پول نشان میدهد ایران از سال ۱۴۰۰ همواره در کنار چند کشور انگشتشمار جهان تورم بالای ۴۰ درصدی داشته باشد.
بر اساس ارزیابی این نهاد بینالمللی تورم پارسال ایران حدود ۴۷ درصد بود و هفتمین جایگاه بالاترین تورم جهان را به خود اختصاص داده بود.