نظرسنجی ایسپا: واتساپ، اینستاگرام و تلگرام در ایران همچنان محبوب‌ترین‌اند

یش از ۷۸ درصد مردم ایران حداقل از یک پیام‌رسان یا شبکه اجتماعی استفاده می‌کنند

نتایج تازه‌ترین نظرسنجی «ایسپا»، یک مؤسسه نظرسنجی داخل ایران، نشان می‌دهد که پیام‌رسان‌های داخلی همچنان کمترین اقبال را دارند و بیشترین میزان استفاده مردم از سه پیام‌رسان یا شبکه‌ اجتماعی خارجی واتساپ، اینستاگرام و تلگرام است.

بر اساس این نظرسنجی که خرداد امسال در میان یک جامعه آماری ۱۵۴۱ نفری انجام و نتایج آن ۲۳ خرداد منتشر شد، بیش از ۷۸ درصد مردم ایران حداقل از یک پیام‌رسان یا شبکه اجتماعی استفاده می‌کنند.

در این میان، ۷۱ درصد گفته‌اند از پیام‌رسان واتساپ استفاده می‌کنند. پس از واتساپ، اینستاگرام با ۴۹.۴ درصد در رده دوم قرار دارد و جایگاه بعدی متعلق است به پیام‌رسان تلگرام با ۳۱.۶ درصد.

بیشتر در این باره: چرا ایرانی‌ها تلگرام و واتس‌اپ را رها نمی‌کنند؟

این در حالی است که از میان این سه، تلگرام در ایران همچنان فیلتر است و میزان عضویت در پراستفاده‌ترین پیام‌رسان داخلی که «روبیکا» نام دارد، تنها ۵.۷ درصد اعلام شده است.

رسانه‌های ایران پیشتر گزارش‌هایی از «تخلفات» روبیکا منتشر کرده‌اند و پارسال اعلام شد که تخلفات این نرم‌افزار در «کارگروه ویژه و تخصصی پلیس فتا» مطرح شده است، و طبق اعلام معاون کاربران و تنظیم‌گری اجتماعی ساترا، مجوز صوت و تصویر «روبیکا» نیز به‌علت تخلفات گسترده باطل شده است.

تداوم استفاده گسترده ایرانیان از تلگرام در حالی است که حدود چهار سال از فیلتر شدن آن می‌گذرد، اما این تصمیم حکومت ایران که قرار بود به جایگزینی پیام‌رسان‌های داخلی منجر شود، صرفاً به صعود پیام‌رسان واتساپ به رتبه اول ختم شده است؛ جایگاهی که قبلاً به تلگرام اختصاص داشت.

با این حال، نتایج نظرسنجی ایسپا در قیاس با نظرسنجی این مرکز در سال گذشته نشان می‌دهد که «استفاده از تلگرام نسبت به تیر ۱۴۰۰ حدود ۹ درصد کاهش داشته است».

شهریور پارسال نیز گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌داد که با وجود فیلتر بودن تلگرام در ایران، ۴۵ میلیون ایرانی در این پیام‌رسان عضو هستند و روزانه ۱۵ میلیارد پیام در این شبکه اجتماعی ارسال می‌‌کنند.

«بی‌اعتمادی»، یکی از مهم‌ترین علل بی‌میلی کاربران به اپلیکیشن‌ها و پلتفرم‌های داخلی طی سال‌های اخیر بوده است، به طوری که حتی با وجود امتیازهای متعدد و حمایت‌های حداکثری، استقبال کاربران ایرانی از شبکه‌های اجتماعی خارجی با نمونه داخلی این شبکه‌ها قابل مقایسه نیست.

نتایج نظرسنجی جدید ایسپا، میزان استفاده از شبکه‌ اجتماعی توئیتر در ایران را نیز «سه درصد» اعلام کرده است. توئیتر از سال ۱۳۸۸، پس از شکل‌گیری اعتراضات انتخاباتی، در ایران فیلتر شده است، با این حال در چند سال اخیر از توئیتر فارسی به‌عنوان یکی از شبکه‌های اصلی شهروندان برای انتشار اخبار اجتماعی و سیاسی یاد می‌شود.

با استفاده از گزارش ایسپا و وب‌سایت رادیو فردا/ر.ش/ک.ر