پیرو برخوردهای اخیر میان نیروی دریایی آمریکا و سپاه پاسداران، رئیس ستاد کل نیرویهای مسلح جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۱۶ شهریور از ارسال «اخطار کتبی» به کشورهای میزبان ارتش آمریکا خبر داد.
محمد باقری با اشاره به این اخطار کتبی گفت: «از نگاه ما امکانات جاسوسی (و حتی عملیاتی) آمریکا و همپیمانهای او» در اختیار اسرائیل هم قرار خواهد گرفت و این موجب افزایش تهدید برای جمهوری اسلامی است.
او در این زمینه توضیح بیشتری نداد، اما روزنامه وال استریت جورنال هفته گذشته برخی از جزئیات همکاری نیروی دریایی آمریکا با اسرائیل، عربستان سعودی و چند کشور دیگر خاورمیانه را برای ایجاد شبکهای از شناورهای بیسرنشین برای مهار فعالیتهای جمهوری اسلامی منتشر کرده بود.
بیشتر در این باره: وال استریت جورنال: آمریکا برای مقابله با فعالیتهای ایران شبکه شناورهای بیسرنشین راهاندازی میکندنیروی دریایی آمریکا گفته است انتظار میرود تا تابستان سال آینده یکصد شناور بیسرنشین تجسسی کوچک کشورهای مختلف در این طرح مشارکت کنند و منطقهای وسیع از کانال سوئز در مصر تا سواحل ایران را پوشش دهند.
بنا بر این گزارش، اطلاعات جمعآوری شده در این طرح برای مرکز فرماندهی مرکزی در بحرین، مستقر در ستاد مرکزی ناوگان پنجم آمریکا، فرستاده خواهد شد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی امروز گفت علاوه بر اعلام و اخطار کتبی و انتقال پیام از طریق وزارت خارجه به کشورهای میزبان ارتش آمریکا، «با توسعه حضور و تعمیق گشتهای هوایی و دریایی و تعمیق اشراف اطلاعاتی و انجام رزمایشهای گوناگون دریایی، موشکی و پهپادی و... آمادگی و اخطار خود را اعلام کرده و میکنیم».
اوائل این هفته برای دومین بار طی چند روز ایران یکی از شناورهای بدون سرنشین آمریکایی را توقیف و سپس رها کرد.
پیش از آن، سهشنبه هفته گذشته، نیز ارتش آمریکا اعلام کرده بود که یک کشتی سپاه در خلیج فارس یکی از این شناورها را توقیف و بعد از دخالت یک ناو و هلیکوپتر ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا آن را رها کرده است.
پس از آن یک مقام آمریکایی به روزنامه واشینگتنپست گفت که دوربینهای شناورهای اکتشافی ایالات متحده که به توقیف ارتش ایران درآمده بود، مفقود شده است.
این مقام آمریکایی همچنین افزود که دوربین، رادار و تجهیزات این شناورها فناوری محرمانهای نیست و قابل خرید از بازار است، اما ضبط و بررسی این دوربینها میتواند به آگاهی بیشتر جمهوری اسلامی درباره توانایی سیستم آنها منجر شود.
طرح شبکه شناورهای بیسرنشین که شش ماه از عمر آن میگذرد، بخشی از تلاشهای آمریکا برای گسترش همکاری بین اسرائیل و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است که به دنبال انعقاد پیمان «آبراهام» زمینه آن فراهم شد.
این طرح میتواند نمادی از تلاش دیگری به رهبری آمریکا برای متحد کردن اسرائیل و کشورهای عرب منطقه برای ایجاد یک شبکه دفاع هوایی منطقهای باشد.
در همین زمینه، فرمانده قرارگاه مرکزی «خاتمالانبیا» نیز گفت: «تمام عناصر و جریانات مزدور و دولتهایی که با رژیم صهیونیستی برای تهدید امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران همکاری کنند، هزینه اقدامات را پرداخت خواهند کرد».
به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامعلی رشید افزود که از نظر قرارگاه تحت فرماندهی وی، اسرائیل، «بهعنوان تهدید امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در اولویت نخست قرار دارد».
او در جمع فرماندهان نیروی زمینی ارتش اظهار داشت: از نظر قرارگاه «خاتمالانبیا»، «هرگونه اقدامات تهدیدآمیز» اسرائیل، «علیه منافع و امنیت ملی ایران، براساس اطلاع، هماهنگی و حمایت آمریکا ارزیابی میشود و پاسخ نیروهای مسلح نسبت به آن قطعی و همسطح خواهد بود».
فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا٬ سنتکام، سال گذشته گفته بود از نگاه ایالات متحده و نیروهای مسلح این کشور در خاورمیانه، «ایران مهمترین تهدید و یا به زبانی دیگر مهمترین بازیگر بد در سطح منطقه» است و تمرکز آمریکا مقابله با تهدیدهای ایران است.
حکومت ایران از گروههای شبهنظامی که بهطور عمده در لبنان، عراق، سوریه و یمن فعال هستند، حمایت مالی و نظامی میکنند و برخی کشورهای منطقه از این گروهها به عنوان مهمترین ابزار ایران برای افزایش تهدیدهای امنیتی در منطقه نام بردهاند.