وزارت خارجه: برنامه‌ای برای دیدار ظریف و تیلرسون در نظر گرفته نشده است

در تکذیب برخی گزارش‌ها در مورد احتمال دیدار وزیران خارجه ایران و ایالات متحده در نیویورک، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز جمعه اعلام کرد که برنامه‌ای برای دیدار محمدجواد ظریف و رکس تیلرسون «در نظر گرفته نشده است».

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز جمعه، ۲۴ شهریورماه، در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، خبر داد که نه برنامه‌ای برای دیدار محمدجواد ظریف با همتای آمریکایی‌اش در نیویورک ریخته شده و نه آمریکا چنین درخواستی داشته است.

پیشتر خبرگزاری فرانسه به نقل از چند «دیپلمات» در مقر سازمان ملل در شهر نیویورک گفته بود که «انتظار بر این است» که جواد ظریف و رکس تیلرسون «برای اولین بار» با یکدیگر دیدار داشته باشند.

با این حال بهرام قاسمی در گفت‌وگو با ایسنا تاکید کرد:‌ «هیچ برنامه‌ای برای انجام چنین دیداری در نظر گرفته نشده است و تا آنجا که اطلاع دارم چنین درخواستی نیز مطرح نشده است.»

وزیر خارجه ایران قرار است هفته آینده در کنار حسن روحانی، رئیس جمهور، و در راس هیئتی عالی‌رتبه برای شرکت در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل به شهر نیویورک سفر کند.

انتظار بر این است که همچون سال گذشته در حاشیه این اجلاس نشستی هم درباره توافق اتمی ایران با گروه ۵+۱ موسوم به برجام برگزار شود و از آنجا که وزرای خارجه تمام کشورهای درگیر در این اجلاس حضور دارند این احتمال هست که نشست اتمی در سطح وزیر برگزار شود.

به نظر می‌رسد همین باعث گمانه‌زنی درباره دیدار ظریف با رکس تیلرسون شده و خبرگزاری فرانسه حتی روز این دیدار را هم چهارشنبه هفته آینده اعلام کرده است.

از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه ایران در عین تکذیب دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا اعلام کرده است که جواد ظریف قرار است با «اعضای ۵+۱ و فدریکا موگرینی» دیدار داشته باشد.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در کنار وزرای خارجه کشورهای چین، روسیه، آلمان، فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده گروه ۵+۱ را تشکیل می‌دهد.

این نکته برنامه‌ریزی یا عدم برنامه‌ریزی درباره دیدار دو مقام عالی‌رتبه از ایران و آمریکا را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد. این احتمال هست که دو مقام بدون «برنامه‌ریزی» رودررو قرار گیرند.

به گفته بهرام قاسمی، نشست در سطح وزرای خارجه درباره برجام «تاکنون قطعی نشده است» و اگر این نشست برگزار نشود، نشست کمیسیون برجام در سطح معاونان وزارت خارجه برگزار خواهد شد.

از ایران عباس عراقچی و مجید تخت روانچی، دو معاون ظریف، در این نشست شرکت خواهند داشت.

هیئت عالی‌رتبه ایرانی در زمانی به نیویورک سفر می‌کند که دولت دونالد ترامپ در آمریکا اصرار دارد که جمهوری اسلامی با اقدامات خود از جمله آزمایش‌های موشکی «روح توافق» اتمی را زیر پا می‌گذارد.

این نکته‌ای است که آقای ترامپ روز پنج‌شنبه بار دیگر تکرار و گوشزد کرد که آمریکا چنین چیزی را تحمل نخواهد کرد.

در همین حال وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز روز پنج‌شنبه با هدف مقابله با برنامه موشکی سپاه پاسداران، فعالیت‌های نیروی قدس سپاه در خارج از ایران و حملات سایبری علیه ایالات متحده، ۱۱ نهاد و شخصیت حقیقی را تحریم کرد.

در واکنش به این تحریم‌های تازه، نماینده ایران در سازمان ملل به خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، گفت که «هر نوع تحریم، مخالف اصل دیپلماسی و گفت‌وگو است و کمکی به پیشرفت امور نخواهد کرد».

غلامعلی خوشرو، نماینده ایران، گفت: «هر بار که نوبت تمدید تعلیق تحریم‌ها است، آمریکایی ها برای این که به کنگره و مردم آمریکا نشان دهند که مواضع تندی دارند، افرادی را به دلایل واهی به لیست تحریم‌ها اضافه می‌کنند و مدعی می‌شوند که تحریم‌های غیر هسته‌ای است.»

هفتاد و دومین مجمع عمومی سازمان ملل از روز سه‌شنبه، ۲۸ شهریور، با حضور سران اغلب کشورهای جهان در نیویورک آغاز به کار می‌کند و تا سوم مهرماه ادامه خواهد داشت.