وزیر خارجه ایران میگوید که اروپا برای اجتناب از فشارهای آمریکا، ثبت و اجرای سازوکار ویژه مالی خود برای تداوم تجارت با ایران را محرمانه دنبال میکند.
محمد جواد ظریف روز چهارشنبه ۱۴ آذر در حاشیه جلسه هیات دولت ایران وعده داد که این ساز و کار مالی به زودی ثبت خواهد شد.
طرح اتحادیه اروپا با عنوان «ابزاری برای هدفی ویژه» (اسپیوی) ابتدا قرار بود همزمان با بازگشت کامل تحریمهای ایالات متحده علیه ایران به اجرا گذاشته شود، اما اجرای این طرح با چالشهایی همراه بوده که مهمترین آنها عدم پذیرش برخی کشورهای اتحادیه اروپا برای میزبانی آن است. از جمله این کشورها اتریش و لوکزامبورگ هستند که حاضر نشدهاند دفتر مربوط به این ساز و کار در آنجا ثبت شود.
اما وزیر خارجه ایران در اظهارات روز چهارشنبه خود از نهایی شدن مسئله خبر داد و گفت: «خبرهایی که هفته گذشته در سفرهایمان به بروکسل و ژنو شنیدیم این است که توافقهای نهایی انجام شده و در آینده نزدیک شاهد ثبت ساز و کار مالی خواهیم بود.»
وی سپس عنوان کرد: «از آنجا که آمریکاییها به محض اطلاع پیدا کردن از هر تحولی میخواهند مانع اجرای آن شوند، اروپاییها تصمیم گرفتهاند این طرح را به صورت محرمانه دنبال کنند تا به نتیجه برسند.»
پیش از این مقامات وزارت خارجه ایران با ابراز نارضایتی از طولانی شدن روند اجرای ساز و کار مالی ویژه اتحادیه اروپا این اتحادیه را ناتوان از مقاومت در برابر آمریکا و به نتیجه رساندن طرح دانسته بودند.
در ساز و کار مالی اروپا پیشبینی شده که یک نهاد واسطه شرایط مبادله پایاپای با ایران را تسهیل کند به این مفهوم که پول صادرات نفت ایران به کشورهای اروپایی با فروش کالاها و خدمات اروپا به ایران جبران شود. آمریکا اما این طرح را اشتباه اروپا در قبال ایران توصیف کرده است.
«موشکهای ایران فقط برای سلاح متعارف طراحی شدهاند»
بخشی از اظهارات روز چهارشنبه محمد جواد ظریف همچنین به موضوع آزمایش موشکی ایران اختصاص داشت. آمریکا هفته گذشته عنوان کرد که ایران دست به آزمایش یک موشک بالستیک با قابلیت حمل سلاح هستهای زده و به این ترتیب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نقض کرده است.
این موضوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز کشیده شد که در جریان آن نماینده آمریکا خواستار محکومیت ایران شد.
اما آقای ظریف تاکید دارد که اساسا ایران برنامهای برای تولید سلاح هستهای ندارد و از این رو هیچ موشکی را هم برای حمل سلاح هستهای طراحی نمیکند.
وی اظهار داشت: «موشکهای جمهوری اسلامی با توجه به اینکه نقطه زن هستند فقط برای سلاح متعارف طراحی شدهاند.»
وزیر خارجه ایران همچنین با اشاره به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت گفت که «آمریکاییها هم در دولت گذشته و هم در دولت فعلی اعلام کردند که نه برجام و نه این قطعنامه فعالیت موشکی ایران را محدود نمیکند».
او ادامه داد: «هم خانم شرمن در دوره مذاکرات این حرف را زد و هم آقای برایان هوک دو ماه پیش گفت قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران در مورد یک نوع به خصوصی از موشک تقاضا میکند.»
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که پس از حصول توافق هستهای وین در سال ۱۳۹۴ و با هدف تایید آن صادر شد، از ایران خواسته که از توسعه موشکهای بالستیک که قابلیت حمل کلاهک هستهای داشته باشند، خودداری کند.