خبرگزاری ایلنا گزارش داد که کشاورزان ورزنه و دیگر شهرها و آبادیهای شرق اصفهان از هفتهها پیش تاکنون در اعتراض به «سالها پایمال شدن حقآبههای قانونیشان» دست به تجمعات اعتراضی زدهاند.
ایلنا در گزارشی در روز سهشنبه ۲۴ مهر، درباره اعتراضهای کشاورزان شرق اصفهان نوشت که «آنچه خشم آنها را دوچندان کرده؛ پرداخت نیم میلیون تومان در مقابل ۱۴ الی ۱۵ ماه عدم کاشت است».
در این ارتباط، اسفندیار امینی، دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان، گفته است: «اقدام اخیر مسئولان، آنها را خشمگین کرد. اینکه کشاورزان ناامید شدند و به فکر اعتراض و حرکت افتادند ریشه در همین اقدام اخیر داشت. این اقدام موجب شد آنها احساس کنند که به بازی گرفته شدهاند و با آنها میخواهند تفریح کنند».
پیش از این، محمد صادقی، دبیر خانه کشاورز استان اصفهان، «از قول مسئولان کشوری برای پرداخت بخشی از خسارت نکاشت کشاورزان شرق اصفهان از روز چهارشنبه ۲۳ اسفند» خبر داده بود.
بر اساس این گزارش، کم آبی یک تا دو دهه اخیر، موجب شده است بسیاری از کشاورزان، باغداران و مشاغل مرتبط با آنها «زمینگیر» شوند.
ایلنا اضافه کرد: «شهرهایی مثل ورزنه، زیار، اژیه و... که اقتصاد آنها عمدتا وابسته به کشاورزی و یا مشاغل مرتبطی همچون دامداری، تعمیر و فروش ابزار و ادوات کشاورزی بوده است، به لحاظ جمعیت شهری به شدت دچار آسیب شدهاند».
پیش از این، کشاورزان شرق اصفهان در اعتراض به کمآبی و همچنین اختصاص نیافتن حقآبه در زمستان سال گذشته و نیز هفتههای نخست سال جاری تظاهرات کرده بودند.
شماری از آنها روز ۲۵ بهمن از جمله اعتراض خود را در نماز جمعه اصفهان به نمایش گذاشتند و با پشت کردن به جایگاه امام جمعه شعار دادند: «پشت به دشمن – رو به میهن».
پس از آن هم تجمعهای اعتراضی در مورد کمآبی در برازجان، مرکز شهرستان دشتستان در استان بوشهر، در منطقه کازرون در استان فارس، منطقه یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد و شهر سامان در استان چهار محال بختیاری برگزار شد.
در این ارتباط، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، روز ۱۵ مرداد سال جاری گفت که در پنج ماه نخست امسال «دستکم ۲۰ اعتراض و درگیری مرتبط با مسئله آب» در ایران وجود داشته است.
در سالیان اخیر، کارشناسان آب و محیط زیست و همچنین مقام های جمهوری اسلامی ایران بارها در مورد مشکل کمآبی هشدار دادهاند.
در این میان، محسن صادقیان، معاون امور عمرانی استاندار یزد، روز سه شنبه در مصاحبه با خبرگزاری مهر با اشاره به قطع شدن آب انتقالی به یزد گفت: تخریبها در ایستگاه و مسیر خط انتقالی، جدیتر است و روند تعمیرات به طور قطع نسبت به گذشته طولانیتر خواهد بود.
وی به هویت عاملان این اقدام اشاره نکرد اما خبرگزاری مهر افراد ناآگاه را مسئول قطع آب از اصفهان به یزد معرفی کرد.
پیش از این، گزارشهایی در مورد نارضایتی کشاورزان شرق اصفهان از انتقال آب به یزد منتشر شده بود. از جمله در سال ۹۱ گروهی از کشاورزان شرق اصفهان اقدام به شکستن لولههای انتقال آب کردند که منجر به درگیری آنها با نیروی انتظامی و مجروح شدن تعدادی از آنها شد.