با ادامه افزایش قیمت کالاها و محصولات در ایران، فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت که دولت مقصر گرانی در بازار نیست.
وبسایت اقتصادآنلاین روز یکشنبه ۲۱ بهمن، به نقل از جدیدترین آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت از تغییرات قیمتی کالاهای اساسی در آبان ماه سال جاری نوشت که قیمت سیب در این ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد نزدیک به ۱۱۳ درصدی داشته است.
بر اساس این آمار، در آبان ماه امسال گوجهفرنگی ۶۴ درصد، برنج ۹۶ درصد، سیب زمینی ۷۲ درصد، جو داخلی ۴۷ درصد، گوشت گوساله ۵۲ درصد، تخم مرغ ۵۱ درصد، خرمای مضافتی ۳۱ درصد، ذرت داخلی ۴۶ درصد و خیار ۳۷ درصد افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، قیمت روغن موتور دستکم ۳۱ درصد، میلگرد بیش از ۱۰۲ درصد و تیرآهن ۹۱ درصد نیز افزایش یافته است.
این در شرایطی است که به گزارش خبرگزاری باشگاه خبرنگاران، عظیم حجت، عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی، روز یکشنبه اعلام کرد که نرخ هر کیلوگرم مرغ زنده درب مرغداری، ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۱۱هزار تومان و مرغ آماده به طبخ، ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۱۵ هزار تومان است.
در عین حال، قیمت گوشت همچنان بالای ۱۰۰ هزار تومان تا ۱۱۰ هزار تومان است.
از سوی دیگر، ارسلان قاسمی، مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای تکثیر، پرورش و صادرت آبزیان، روز یکشنبه به خبرگزاری ایلنا گفت: «به خاطر نوسان قیمت که دلیل آن مشکل اقتصادی کشور و سیستم حاکم دلالی بر بازار ماهی بوده ما افزایش قیمت در این بازار را در ایام پایانی سال خواهیم داشت».
او اشاره کرد که پیش از این، به دلیل مصرف بالای ماهی در بهمن و اسفندماه، حدود هفت درصد افزایش قیمت وجود داشته است.
افزایش قیمتها، به ویژه قیمت گوشت قرمز در شرایطی ادامه دارد که مقامهای دولتی بارها در هفتههای اخیر وعده کاهش قیمتها را دادهاند.
در آخرین مورد، به گزارش خبرگزاری ایسنا، فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی، روز یکشنبه با اشاره به «شناسایی مجموعاً ۲۱ میلیون کیلوگرم گوشت در گمرکات کشور» گفت: «گوشتهای شناساییشده تا یک هفته و ۱۰ روز آینده به بازار مصرف عرضه میشود که موجب شکستن قیمت خواهد شد».
همچنین به گزارش خبرگزاری ایرنا، او خبر داد که «دولت با صدور مجوز واردات کالاهای اساسی از طریق ارائه ارز دولتی به دنبال کاهش قیمتها بوده و مقصر گرانی در بازار نیست».
پیش از او نیز به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمود علوی، وزیر اطلاعات، روز پنجشنبه ۱۸ بهمن، در استان گلستان گفته بود: «گرانیها کار دولت نیست» و «توطئه و فشارهای دشمن و بیمحبتی عدهای در داخل کشور» را باعث این گرانیها دانست. این مقام دولتی توضیحی در مورد این «بیمحبتی» نداد.
از سوی دیگر، به گزارش کانال تلگرامی «نود اقتصادی»، یحیی آل اسحاق، عضو اتاق بازرگانی، درباره دلیل گرانی قیمت گوشت قرمز گفت: «دلیل اینکه گوشت ۶۰ درصد بیشتر از قیمت واقعی به مردم فروخته میشود، نبود نظارت در سیستم توزیع است و به همین دلیل است که کشور با عدم امنیت کالاهای اساسی مواجه است».
در این ارتباط، همزمان با افزایش قیمت گوشت قرمز و مرغ در روزهای گذشته، گزارشهایی درباره تشکیل صفهای طولانی برای خرید گوشت دولتی و همچنین درگیری در برخی از این صفها منتشر شده است.
البته محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی، روز هفتم بهمن در یک برنامه تلویزیونی درباره گرانی مرغ و گوشت گفت: «با این شرایطی که داریم اول باید خدا را شکر کنیم که (مرغ و گوشت) هست. باید بپذیریم در شرایط سختی مملکت را اداره میکنیم».
در همین حال، آیتالله محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه، روز دوشنبه به وبسایت «رویداد ۲۴» گفت: «صفهایی که برای تهیه گوشت و ارزاق عمومی شکل میگیرد، تصویری نیست که انقلاب وعده آن را داده باشد».
وی گفت: «مردم به دنبال آن بودند که رابطه با حاکمیت به صورت شفاف باشد اما امروز به نظر میرسد مردم ناامید و نسبت به روحانیون و مسئولان بی اعتماد شدند».
این استاد حوزه و دانشگاه اشاره کرد که «مردم انتظار داشتند نظام جمهوری اسلامی برای از بین بردن فاصله طبقاتی و از بین بردن اختلاف معیشتی فقرا و ثروتمندان تلاش بیشتری انجام دهد اما امروز مسیری که طی شده، در رسیدن به هدف نبوده است و مسائلی مثل حقوقهای نجومی و کلان و اسرافها را میبینند».
در سالیان اخیر، اخبار مربوط به فساد اقتصادی در میان مسئولان جمهوری اسلامی، انتقادهایی را به ویژه در شبکههای اجتماعی به همراه داشته است. این نارضایتیها از جمله در جریان اعتراضها در بیش از ۱۰۰ شهر در دی ماه سال گذشته به شکل شعار علیه مسئولان جمهوری اسلامی بازتاب یافت.
وبسایتها و خبرگزاریهای داخلی و منابع خبری/ ر.ب / پ.پ