مرکز آمار ایران، نرخ تورم دیماه امسال در مقایسه با ماه مشابه پارسال را ۳۹.۶ درصد اعلام کرد که بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه از خردادماه سال ۱۳۹۲ به شمار میرود.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه دیماه امسال در مقایسه با نرخ تورم آذرماه نیز افزایشی ۲.۲ واحد درصدی را تجربه کرده است.
نرخ تورم متوسط نیز در دوازده ماه منتهی به دیماه امسال، ۲۰.۶ درصد اعلام شده است که نسبت به نرخ تورم میانگین آذرماه که ۱۸ درصد اعلام شده بود، ۲.۶ واحد درصد افزایش نشان میدهد.
اما در گزارش مرکز آمار ایران از تغییرات شاخص بهای مصرفکننده در دیماه، نرخ تورم ماهانه روندی کاهشی داشت، نرخ تورم ماهانه دیماه که بیانگر رشد شاخص در فاصله یک ماه آذر تا دی است، دو درصد اعلام شد.
مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه در آذرماه را ۲.۶ درصد اعلام کرده بود. این برای سومین ماه پیاپی است که نرخ تورم ماهانه با شتابی کاهشی افزایش مییابد.
به نظر میرسد، ثبات نسبی در بازار ارز در هفتهها و ماههای اخیر و همچنین کاهش انتظارات تورمی از این بازار، مهمترین عامل در تعدیل اندک نرخ تورم ماهانه به شمار میآید که میتواند پیشبینیها درباره ادامه این روند در دو ماه پیش رو تا پایان سال را نیز تقویت کند.
بر اساس گزارشهای مرکز آمار ایران، نرخهای تورم ماهانه از آبانماه امسال به سطحی پایینتر از سه درصد، بازگشته است. از جمله نکات قابل توجه در گزارش مرکز آمار ایران، تداوم رشد بالای نرخ تورم خوراکیها و آشامیدنیها و دخانیات در دیماه امسال است.
شاخص بهای گروه «خوراکیها و آشامیدنیها و دخانیات» در دی ماه امسال در مقایسه با ماه مشابه پارسال، ۵۷.۸ درصد افزایش داشته است که از نرخ تورم شاخص بهای این گروه در آذرماه ۳.۹ واحد درصد، بیشتر بوده است.
بررسی جزئیات و اجزای تشکیلدهنده گروه خوراکیها و آشامیدنیها، نشان میدهد که نرخ تورم این گروه بیش از هر چیز تحت تاثیر افزایش قیمت گوشت قرمز و گوشت ماکیان بوده است که در دیماه امسال نسبت به ماه مشابه پارسال، حدود ۷۴ درصد افزایش داشته است.
مرکز آمار ایران نرخ رشد شاخص بهای کالاهای «غیرخوراکی و خدمات» در دیماه را ۳۲.۴ درصد اعلام کرد.
بالاترین نرخ رشد شاخص بها در میان گروهها و طبقات کالایی مورد بررسی در تعیین نرخ تورم در دیماه امسال به گروه دخانیات اختصاص داشت که در دیماه امسال نسبت به دیماه پارسال، رشدی ۱۳۷.۹ رصدی را تجربه کرد.
پس از گروه دخانیات، گروه کالایی «مبلمان و لوازم خانگی» با ثبت نرخ رشدی ۷۲.۱ درصدی در رتبه دوم بالاترین نرخ تورم قرار گرفت.
شاخص بهای گروه «تفریح و فرهنگ» نیز در دی ماه امسال با رشد ۶۷ درصدی مواجه بود که پس از دو گروه پیشگفته در رتبه سوم بالاترین نرخهای تورم به شمار می آمد.
اختلاف بر سر تعیین مرجع قانونی اعلام آمارهای کلان اقتصادی از جمله نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادی بین مرکز آمار ایران و بانک مرکزی سبب شد تا بانک مرکزی ایران در آذرماه از اعلام نرخ تورم خودداری کند هرچند که در عین حال بانک مرکزی این حق را برای خود محفوظ دانسته تا کماکان به تولید و انتشار این آمار ادامه دهد، اما بانک مرکزی علاوه بر خودداری از انتشار آمار مربوط به تورم، انتشار آمار مرتبط با قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی را نیز متوقف کردهاست.