سومین جلسه دادگاه هشت فعال محیط زیستی درحالی برگزار شد که گزارش جدیدی درباره تلاش ماموران امنیتی برای ساخت فیلمی جدید علیه این فعالان منتشر شده است.
در همین حال خانواده این زندانیان در نامه جدیدی به رهبری جمهوری اسلامی با اشاره به بازجویی از این فعالان محیط زیست «در شرایط سخت و تحمیل فشار»، خواستار آزادی آنان شدند.
سومین جلسه دادگاه فعالان محیط زیست روز سه شنبه، ۲۳ بهمن، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی و به صورت غیر علنی برگزار شد. در این جلسه نیز مانند جلسات گذشته تنها وکلای «مورد اعتماد» قوه قضائیه حضور داشتند.
قوه قضائیه جزئیات این جلسه و جلسات پیشین دادگاه را اعلام نکرده است.
بر اساس گزارشها، نیلوفر بیانی، یکی از هشت فعال محیط زیستی زندانی، در جلسه دوم دادگاه گفته بود که تحت فشار و به دلیل تهدید شدن توسط بازجویان اعتراف کرده است.
در همین حال وبسایت کمپین حقوق بشر در ایران به نقل از «یک منبع مطلع» خبر داد که ماموران امنیتی در مهرماه نیلوفر بیانی را «با چشم بند و لباس عادی» به چند مکان در تهران بردهاند.
براساس این گزارش، ماموران به او پیشنهاد کردهاند که در یک آرایشگاه موهایش را کوتاه کند، چند لباس از یک مرکز خرید بخرد و دریک ویلای دارای «استخر، میز پینگ پنگ و سایر وسایل تفریحى استراحت کند».
به گفته این «یک منبع مطلع»، نیلوفر بیانی این پیشنهاد را نپذیرفته و با زن محافظش «ساعتها در ماشین نشسته و خارج نشده» است.
براساس این گزارش، نیلوفر بیانی پس از چند ساعت برای رفتن به دستشویی از ماشین پیاده شده و در این حین متوجه شده که «یکى از مامورین لباس شخصى از پشت درخت از تمام حرکات او فیلم میگیرد».
به گفته این «منبع مطلع»، این اقدامات ماموران «سناریویی» برای ساخت فیلمی بوده که نیلوفر بیانی را «در حال خوشگذرانی نشان دهد».
در سالهای نیز تلویزیون ایران فیلمهایی را از برخی از زندانیان پخش کرده و ادعا شده که این فیلمها قبل از دستگیری آنان ضبط شده است.
با این حال برخی از این زندانیان پس از آزادی اعلام کردهاند که ماموران آنان را در زمان بازداشت، به مراکز مورد نظر خود برده و این فیم ها را ضبط کردهاند.
روز چهارم تیر نیز ماموران امنیتی برای ساخت یک فیلم به خانه کاووس سید امامی رفته بودند.
رامین سیدامامی، فرزند کاووسی سیدامامی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام، نوشته بود که ماموران «شش جعبه بزرگ» را «بدون اینکه به کسی اجازه دهند، شاهد فعالیتهایشان باشد»، به «زیرزمین» خانه پدری وی بردهاند.
کاووس سید امامی که به همراه این هشت فعال محیط زیستی زندانی بازداشت شده بود، دو هفته پس از بازداشت در زندان درگذشت.
نامه خانواده فعالان محیط زیستی زندانی به رهبر جمهوری اسلامی
پس از گذشت یک سال همچنان سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز، در «بازداشت موقت» سازمان اطلاعات سپاه پاسداران هستند.
برخی خانوادههای این هشت فعال محیط زیست در شهریور ماه در نامهای به رهبر جمهوری اسلامی خواستار آزادی آنها، رفع «محدودیتها»، «دسترسی به وکیل» و فراهم شدن «شرایط دادرسی عادلانه» شده بودند.
این خانوادهها در نامه جدیدی به رهبر جمهوری اسلامی که متن آن روز سه شنبه منتشر شده، خواستار آزادی آنان شدند.
در این نامه اعلام شده که ماموران امنیتی این فعالان محیط زیست را «برخلاف نص صریح قانون» مدتها از داشتن وکیل محروم کرده و پس از ۹ بازجویی «در شرایط سخت و تحمیل فشار» پرونده آنان را به دادگاه ارسال کردهاند.
سه جلسه دادگاه فعالان محیط زیستی بدون حضور وکلای انتخابی و با حضور وکلای «مورد اعتماد قوه قضائیه» برگزار شده است.
پیش از این گزارش شده بود که ابوالقاسم صلواتی، قاضی پرونده هشت فعال محیط زیستی، از سام رجبی خواسته که محمد حسین آقاسی، وکیل خود را عزل کند.
درنهایت محمد حسین آقاسی، خبر داد که سام رجبی روز ۲۱ بهمن، در تماس تلفنی از زندان با مادرش اعلام کرده که او را از وکالت خود عزل کرده است.
پیش از این تماس تلفنی اما محمد فراهانی، سردبیر خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، در توئیتی خطاب به آقای آقاسی نوشته بود که سام رجبی او را از وکالت عزل کرده است.
در همین حال کتایون رجبی، خواهر سام رجبی، در نامهای به محمود صادقی نماینده تهران در مجلس، نوشت: «چطور ممکن است که سردبیر خبرگزاری میزان موضوعی را مطرح کرده و بعد از آن برادرم در تماس تلفنی بگوید که وکیلش را عزل کرده است».
وی تاکید کرد که برادرش « از انتخاب وکیل خودش محروم شده است».
حضور وکلای مورد اعتماد قوه قضائیه در جلسه دادگاه و دعوت نشدن از وکلای انتخابی در حالی است در حالی است که پیش از این رئیس و دیگر مقامات قوه قضائیه اعلام کرده بودند، این وکلا تنها در مرحله بازجویی حضور دارند و متهمان سیاسی و امنیتی میتوانند وکلای مورد نظر خود را برای دادگاه معرفی کنند.
۲۱ آبانماه سال جاری، بیش از هزار تن از متخصصان و فعالان حامی محیط زیست در نامهای به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، شهادت دادند که فعالان بازداشتشده محیط زیست در ایران، «هیچگونه فعالیت شبههانگیزی» نداشتهاند و در چارچوب «قانون، بیمزد و منت» از طبیعت کشور حفاظت کردهاند.