احزاب و گروههای مسلح شیعه عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه ۲۵ مهر در اعتراض به نتیجه انتخابات پارلمانی عراق دست به تجمع و اعتراض خیابانی در برخی مناطق این کشور زدند.
گزارشها از عراق حاکی است که برخی هواداران گروه حشدالشعبی، مهمترین گروه شبهنظامی تحت حمایت ایران، با نیروهای امنیتی در بغداد، پایتخت، درگیر شدهاند. همچنین جمعی از معترضان مسیر بغداد به بابل در جنوب عراق از سمت المحمودیه را مسدود کردند.
گروههای معترض علاوهبر المدائن در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق بغداد و مناطقی از استان ذی قار از جمله شهر ناصریه، در موصل و بصره نیز با آمدن به خیابانها و سر دادن شعار، به نتایج انتخابات اخیر اعتراض کردند.
شبکه العربیه از قول منابعی گزارش داده است که «هیأت هماهنگی شیعیان عراق» خواستار بازشماری کامل آرا به صورت دستی هستند و احتمالا در چند روز آینده، با آغاز اعتصابات و تظاهرات در خیابانها به نتایج انتخابات اعتراض خواهند کرد.
عراقیها یکشنبه گذشته (۱۸ مهر) به پای صندوقهای رایگیری رفتند و در انتخابات پارلمانی این کشور که در واکنش به اعتراضات گسترده سال ۲۰۱۹ این کشور زودتر از موعد مقرر برگزار شد، شرکت کردند.
نتایج انتخابات نشان میدهد که ائتلاف ملیگرای انقلابیون برای اصلاحات به رهبری مقتدی صدر با کسب بیش از هفتاد کرسی پارلمانی، در میان نیروهای سیاسی در پارلمان عراق پیشگام است.
در میان گروههای تحت حمایت حکومت ایران، ائتلاف الفتح، به رهبری هادی عامری، که پیشتر دومین بلوک بزرگ در پارلمان بود، بیش از دو سوم کرسیهایش را از دست داده است.
مقامات عراقی و اکثر صاحبنظران معتقدند که کاهش میزان آرا گروههای شیعه مورد حمایت ایران نمادی از ضربه شدید به اعتبار این گروهها بهدلیل مشارکت در سرکوب اعتراضات مردمی است.
بیشتر در این باره: در آستانه انتخابات پارلمانی عراق «مخالفت افکار عمومی با ایران افزایش یافته است»پیشتر خبرگزاری فرانسه گزارش داده بود که نارضایتی از دخالت ایران در امور داخلی عراق افزایش یافته و حکومت ایران در آینده در عرصه سیاسی عراق با چالش بزرگی روبرو است.
در ماه نوامبر ۲۰۱۹ و در اوج جنبش اعتراضی عراق که بر مواردی چون فساد مالی، سوء مدیریت و وابستگی سیاستمداران به ایران تمرکز داشت، کنسولگری ایران در شهر نجف به آتش کشیده شد و معترضان شعار می دادند:«از عراق برو بیرون».
در جریان آن اعتراضها، تعدادی از معترضان به ضرب گلوله کشته شدند و فعالان سیاسی عراقی، گروههای شبه نظامی وابسته به ایران را مسئول تيراندازی معرفی کردند.
کمیسیون عالی انتخابات عراق میزان مشارکت در این دوره از انتخابات پارلمانی کشور را ۴۳ درصد اعلام کرده است. پیش از این، برخی خبرگزاریها از جمله رویترز به نقل از منابع خود در عراق از پایین بودن میزان مشارکت مردم در این انتخابات خبر داده بودند.
درصد پایین مشارکت مردم نشان میدهد برگزاری این انتخابات زودهنگام که پاسخی به جنبش اعتراضی ماههای آخر سال ۲۰۱۹ بود نتوانسته است اعتماد گروههای ناراضی و به خصوص جوانان عراق را جلب کند.