اسرائیل دو گذرگاه زمینی با نوار غزه را در پی حملات متقابل بست

جنگنده‌های اسرائیل از بامداد چهارشنبه، ۲۵ مهرماه، در چند موج به بخش های مختلف غزه حمله کرده و همزمان، فلسطینی ها راکت هایی با برد نسبتا چشمگیر به شهرهای اسرائیلی شلیک کردند.

موج جدید حملات متقابل یک روز پس از آن است که وزیر دفاع اسرائیل گفت باید با آغاز جنگ در غزه، «دست‌کم آرامش پنج سال آینده را تضمین کنیم».

رونن مانلیس، سخنگوی ارتش اسرائیل، با تایید حمله جنگنده های این کشور به غزه گفت: «اهداف متعلق به تروریست ها از سحرگاه چهارشنبه بمباران شده و هنوز ادامه دارد.»

وی آغاز حملات هوایی کشورش را از بعد از اصابت راکت به یک خانه مسکونی در شهر جنوبی بئرشبع دانست.

به گفته سرهنگ مانلیس، در چهار موج اولیه حمله جنگنده های اسرائیلی، ۲۰ «هدف» در غزه بمباران شد.

این سخنگو یکی از هدف های بمباران شده را تونلی در خان یونس در جنوب باریکه غزه توصیف کرد که به گفته او، فلسطینی ها برای «اقدامات تروریستی» در نزدیکی مرز جنوبی اسرائیل حفر کرده اند؛ وی از هدف قرار دادن یک «باند راکت‌اندازان» فلسطینی در غزه نیز خبر داد.

سخنگوی نظامیان اسرائیل همچنین گفت راکتی که بامداد چهارشنبه به خانه یک خانواده اسرائیلی در بئرشبع اصابت کرد، میان‌برد از نوع «گراد» بوده که تنها حماس و جهاد اسلامی فلسطین آن را در اختیار دارند.

سرهنگ مانلیس افزود که اسرائیل مسئولیت حملات راکتی را برعهده حماس می‌داند که حاکم غزه است.

رسانه های اسرائیل گزارش داده اند که راکت میان‌برد دیگری نیز در برابر ساحل یکی از شهرهای مرکزی فرود آمد. برخی رسانه ها این منطقه را نزدیک به تل آویو اعلام کردند اما هنوز ارتش اسرائیل آن را تایید نکرده است.

پیشتر حماس و جهاد اسلامی فلسطین ارتباط خود را با شلیک این نوع راکت ها تکذیب کرده و گفته بودند این نوع حملات را «با تلاش های مصر برای برقراری آتش بس میان فلسطینیان و اسرائیل، در تضاد می دانند».

با وجود این، شاخه های نظامی حماس و جهاد اسلامی فلسطین بر «آمادگی» خود برای نشان دادن «واکنش متناسب با حملات اسرائیلی» تاکید کردند.

فلسطینی ها می گویند که در حملات هوایی اسرائیل، دست‌کم یک فلسطینی کشته و شمار دیگری زخمی شدند.

رسانه های فلسطینی گزارش داده اند که موشک های جنگنده های اسرائیلی، به هدف هایی در شمال، بخش میانی و نیز جنوب باریکه غزه اصابت کرده و ویرانی هایی برجای نهاده است.

در همین حال اسرائیل در رشته اقدامات تنبیهی خود، گذرگاه‌های زمینی «ارز» و «کرم ابوسالم» با غزه را بست و همچنین فرمان داد که ماهیگیران غزه حق ندارند دورتر از مسافت سه مایلی ساحل دریای مدیترانه در غزه ماهیگیری کنند.

از سوی دیگر، مدارس و برخی فعالیت ها در شهرهای جنوبی اسرائیل بسته شده است.

سخنگوی ارتش اسرائیل گفته که سامانه دفاعی «گنبد آهنین» کشورش «نمی تواند پوشش امنیتی کامل ایجاد کند».

این سخنگو تایید کرده که گادی آیزنکوت، رئیس ستاد اسرائیل که برای یک دیدار کاری به آمریکا رفته بود، نظر به وضعیت بحرانی با غزه، سفر خود را کوتاه کرده و شامگاه چهارشنبه به تل آویو بازمی گردد.

با وجود این، نشست کابینه اسرائیل که قرار بود چهارشنبه برگزار شود لغو شده اما رسانه های اسرائیل گزارش داده اند که نخست وزیر، وزیر دفاع و سران سازمان های امنیتی این کشور رایزنی های اضطراری را دنبال می کنند.

آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، سه شنبه گفته بود که اقدامات هفته های اخیر ارتش کشورش در برابر «خشونت فلسطینی ها» در مرز غزه کافی نبوده و می توان با «یک جنگ» آرامش را دست‌کم برای پنج سال تضمین کرد.

یووال اشتاینیتز، یک وزیر ارشد دیگر کابینه اسرائیل، روز چهارشنبه احتمال داد که کشورش «جنگی همه‌جانبه» را در غزه آغاز کند.

سه عملیات گسترده جنگی اسرائیل در سال‌های ۲۰۰۸، ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ در غزه، همگی با انگیزه واکنش به حملات راکتی از غزه آغاز شد، که، در مجموع هزاران کشته، دهها هزار زخمی و ویرانی های بسیار سنگین برجای نهاد.

تشدید بحران در حال حاضر در شرایطی است که مصر کوشش های خود را دنبال کرده تا از یک سو بین اسرائیل و غزه، و از سوی دیگر، میان حکومت خودگردان فلسطینی و حماس که بر سر حاکمیت غزه در رقابت هستند، آرامش برقرار کند.

یک هیئت اعزامی از سوی سازمان امنیت مصر برای پیگیری این تلاش ها از سه شنبه در غزه مستقر شده و قرار بود که عباس کامل، رئیس این سازمان پنج‌شنبه به غزه برسد؛ حماس می گوید که با وجود وضعیت متشنج، سفر آقای کامل به غزه لغو نشده است.

به گزارش خبرگزاری ها، نیکلای ملادنوف، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور خاورمیانه، نیز چهارشنبه طرفین را به شکیبایی فراخواند.

آقای ملادنوف در دیدار با رئوون ریولین، رئیس جمهوری اسرائیل، گفت تا هنگامی که خشونت ادامه دارد، اوضاع انسانی غزه بهبود نخواهد یافت.

حملات هوایی از یک سو و اصابت راکت های فلسطینیان به شهرهای اسرائیلی در شرایطی از سرگرفته شده که برخوردهای مرزی اسرائیل و فلسطینیان نیز، پس از مدتی آرامش لرزان، دوباره تشدید شده است.

از روز دهم فروردین سال جاری، همزمان با «یوم الارض» که فلسطینیان غزه تظاهرات مرزی را با نام «بازگشت» آغاز کرده اند، بیش از ۲۰۰ فلسطینی کشته و حدود ۲۰ هزار تن دیگر از آنها زخمی شده اند؛ یکی از سخت ترین درگیری های مرزی، در دو جمعه گذشته بود.