نتانیاهو:‌ فشار حداکثری به کاهش حمایت ایران از گروه‌های شیعه منطقه منجر شده است

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز پنج‌شنبه، ‌۲۹ آبان، در اورشلیم گفت که حمایت ایران از گروه‌های شیعه در منطقه کاهش یافته است.

وی در یک نشست خبری مشترک با مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، که به اسرائیل رفته، تحریم‌ها و فشارهای آمریکایی وارده به ایران در سال‌های اخیر را دلیل «کاهش حمایت ایران از گرو‌ه‌های شیعی» در منطقه نامید و از دولت آمریکا به خاطر فشار سنگین به ایران «تقدیر کرد».

آقای نتانیاهو گفت با مایک پومپئو در جریان سفر کنونی وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل، در زمینه «چگونگی متوقف کردن گسترش تهدیدهای ایران در منطقه، مذاکرات طولانی انجام داده است».

به گفته وی، با وجود کاهش حمایت ایران از گروه‌های شیعه، ایران «به تهدید امنیت و ثبات منطقه و توسعه برنامه هسته‌ای خود ادامه داده است».

وزیر خارجه آمریکا که پیش از این نشست خبری، دومین دور از مذاکرات با نخست وزیر اسرائیل را به پایان برده بود، گفت دولت دونالد ترامپ «تحریم‌های بیشتری علیه ایران» برقرار خواهد کرد و فشار را کم نخواهد کرد.

آقای پومپئو شامگاه چهارشنبه، ۲۸ آبان، نیز در یک نشست خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو و عبداللطیف رشید الزیانی، وزیر خارجه بحرین، که برای اولین بار رسما به اسرائیل سفر کرده بود، گفت توافق‌های اخیر صلح نشان از انزوای بیش از پیش ایران دارد.

وزیر خارجه آمریکا با ابراز امیدواری که این توافق‌ها بیشتر شود، افزود: «اهمیت آنها به دلایل متعددی است؛ از جمله این‌ که کشورهای مخربی مانند ایران تا تغییر مسیر ندهند، منزوی‌تر از همیشه می‌شوند.»

همزمان با نشست خبری مشترک نتانیاهو- پومپئو- الزیانی در اورشلیم، وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای تحریم و فشار حداکثری بر ایران را «ابزاری مهم» نامید که «کاهش آن گزینه‌ای خطرناک است».

به نوشته رسانه‌های اسرائیل، بیانیه وزارت خارجه آمریکا خطابی ضمنی به دولت بعدی آمریکا به رهبری احتمالی جو بایدن است تا از کاهش تحریم‌ها علیه ایران خودداری کند.

وزارتخانه‌های خزانه‌داری و خارجه آمریکا روز چهارشنبه تحریم‌های تازه‌ای علیه بنیاد مستضعفان، وزیر اطلاعات و شماری از فرماندهان نیروهای انتظامی ایران برقرار کردند.

بیشتر در این باره: وزیر خارجه بحرین در سفری رسمی پا به خاک اسرائیل گذاشت

مایک پومپئو در سخنانش در اورشلیم بدون آن‌که وارد جزئیات شود، گفت دولت کنونی تا آخرین روز کارش، به گسترش تحریم‌ها علیه ایران ادامه خواهد داد.

الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا، نیز که هفته گذشته به اسرائیل، امارات و عربستان رفته بود، تاکید کرده که «کارزار فشار حداکثری بر ایران یک اهرم فشار سنگین را برای کسی که ساکن بعدی کاخ سفید است، ایجاد کرده» و «ابزاری برای دولت بعدی است تا ایران را از ادامه مسیر کنونی بازدارد».

این در حالی است که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، این هفته در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا تاکید کرده که لغو تحریم‌ها علیه ایران از سوی دولت بعدی آمریکا «زمان‌بر نیست» و جو بایدن «می‎تواند با سه فرمان اجرایی همه تحریم‌ها را لغو کند».

زاخی هانگبی، یک وزیر اسرائیلی با تاکید بر نگرانی جدی کشورش از اقدام احتمالی دولت جو بایدن برای لغو یا کاهش تحریم‌ها علیه ایران گفته است که این امر به «جنگ» اسرائیل علیه ایران ختم خواهد شد.

وزیر خارجه بحرین نیز در سفر روز چهارشنبه به اسرائیل و ضمن دیدار با سران این کشور و مایک پومپئو گفت که دولت بعدی آمریکا پیش از هر تصمیمی در مورد ایران، با بحرین، امارات و عربستان رایزنی کند.

رسانه‌های اسرائیل سفر مایک پومپئو به اسرائیل را که در چارچوب تور او به هفت کشور صورت گرفته، «دیدار خداحافظی» در مقام وزارت خارجه با مقامات اسرائیل توصیف کرده‌اند.