یک مقام ارشد اسرائیلی روز جمعه ۳۰ مهرماه گفت ، نفتالی بنت ، نخست وزیر اسرائیل و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در دیدار خود در سوچی توافق کردند که دو کشور به اجرای یک مکانیسم برای جلوگیری از درگیری بین نیروهای اسرائیلی و روسیه در سوریه ادامه دهند.
دفتر نخست وزیری اسرائیل هم میگوید، نشست و ولادیمیر پوتین و نفتالی بنت پس از پنج ساعت به پایان رسید.
به گزارش تایمز اسرائیل٬ زئو الکین، وزیر مسکن و شهرسازی اسرائیل که در این نشست حضور داشته گفته است، ولادیمیر پوتین و نفتالی بنت در این جلسه بر حفظ تفاهم مشترک قبلی در خصوص سازوکار و مکانیسم به اصطلاح «ضد درگیری» توافق داشتند.
بیشتر در این باره: گفتوگو درباره «بازسازی سوریه» در دیدار پوتین با بنت در سوچیطبق این گزارش، این سازوکار به اسرائیل اجازه میدهد بدون واکنش مسکو به حملات خود در سوریه علیه مواضع نیروهای ایران و شبه نظامیان وابسته به این کشور ادامه دهد.
زئو الکین اضافه کرده است، مذاكرات نفتالی بنت و ولادیمیر پوتین حول محور تداوم روابط دو كشور پس از روی کار آمدن دولت جدید در اسرائیل بود.
نفتالی بنت که چهار ماه پیش به نخست وزیری اسرائیل رسید، برای نخستین بار با ولادیمیر پوتین روز جمعه در بندر سوچی دیدار کرد.
وزیر مسکن و شهرسازی اسرائیل همچنین گفته است، در مورد وضعیت سوریه مذاکرات «بسیار گستردهای» با هدف «حفاظت از سازوکار هماهنگی» انجام شد.
زئو الکین در ادامه اضافه کرده است، نفتالی بنت در دیدار با ولادیمیر پوتین «دیدگاههای خود را درباره راههای جلوگیری از حرکت هستهای ایران و استقرار ایران در سوریه ارائه کرد.»
او تاکید کرده است، تصمیم گرفته شد سیاستها در قبال روسیه (در مورد حملات هوایی به خاک سوریه) همچنان برقرار باشد.
هنوز کرملین و مقامهای روسیه در خصوص جزییات دیدار ولادیمیر پوتین و نفتالی بنت ابراز نظر نکردهاند.
در همین زمینه، نفتالی بنت پیشتر در پیامی در فیسبوک نوشت، روسیه یک بازیگر بسیار مهم در منطقه ما است و برای ما نوعی همسایه شمالی محسوب میشود.
نخست وزیر اسرائیل اضافه کرده است: به این ترتیب، روابط ما با روسیه استراتژیک است، اما تقریباً به طور روزانه، ما باید این گفتمان مستقیم و صمیمی را حفظ کنیم.
روسیه از میانه جنگ داخلی سوریه، در کنار ایران، حزبالله و متحدان دیگر این محور، برای بقای حکومت بشار اسد به ایفای نقش نظامی فعال پرداخته و از جمله نیروی هوایی قدرتمند خود را علیه مخالفان مسلح رژیم سوریه فعال کرده و سهم بسزایی در پیروزیهای چند سال اخیر ارتش وفادار به بشار اسد داشته است.
مقامات ارشد روسیه در ماههای اخیر با صراحت بیشتری از تکرار حملات اسرائیلی به سوریه، که زیر عنوان «مقابله با تثبیت نظامی ایران» صورت میگیرد، انتقاد کردهاند.
مجموعهای از شواهد نشان میدهد که در پی تجهیز پدافند هوایی سوریه به موشکها و سلاحهای قویتر روسی، از شمار حملات هوایی اسرائیل به سوریه کاسته شده است. تعداد حملات هوایی منتسب به اسرائیل در سوریه بعد از تغییر دولت در اسرائیل، ظاهرا روندی رو به کاهش دارد.
با این حال، اسرائیل پس از به قدرت رسیدن نفتالی بنت از اواخر خردادماه امسال نیز چند مورد حمله به سوریه را از طریق اعزام جنگنده به آسمان لبنان عملی کرده است.
بنیامین نتانیاهو، رهبر پیشین و رقیب سیاسی نفتالی بنت، در ۱۲ سال رهبری خود سفرهای متعددی به مسکو و سوچی برای دیدار با ولادیمییر پوتین انجام میداد که همواره مدعی بود موضوع ایران در صدر مذاکرات بوده است.
اسرائیل بهشدت با احیای برجام مخالف است و در روزهای گذشته نیز تکرار کرده که امکان حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران را در دستور کار دارد و تمرینات نیروی هواییاش نیز برای چنین سناریویی از سرگرفته شده است.