گفت‌وگوی تلفنی رهبران اسرائیل و آمریکا درباره برجام و «اقدامات تروریستی» ایران

یائیر لاپید (راست) نخست‌وزیر اسرائیل و جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای از گفت‌وگوی یائیر لاپید با جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، پیرامون مذاکرات هسته‌ای و «اقدامات تروریستی منطقه‌ای ایران» خبر داد.

بر اساس این بیانیه که روز چهارشنبه ۹ شهریور منتشر شد، آقای لاپید در این تماس تلفنی به‌صورت «مفصل» در مورد توافق هسته‌ای و تلاش‌های گوناگون برای جلوگیری از پیشرفت ایران برای دستیابی به بمب هسته‌ای گفت‌وگو کردند.

کاخ سفید هم در بیانیه‌ای گفته که آقای بایدن تاکید کرده است ایران هرگز اجازه نخواهد یافت به سلاح هسته‌ای دسترسی پیدا کند.

در بخش دیگری از بیانیه دفتر نخست‌وزیری اسرائیل آمده که رهبران دو کشور همچنین در مورد موضوعات منطقه‌ای از جمله «فعالیت‌های تروریستی ایران در خاورمیانه و فراتر از آن» بحث و تبادل نظر کردند: در همین چارچوب نخست‌وزیر اسرائیل «حملات اخیر در سوریه» را به آقای بایدن گوشزد کرد.

اشاره این بیانیه به حملات دو هفته پیش نیروهای نیابتی ایران به پایگاه نظامی التنف بود که میزبان نیروهای آمریکایی و متحدانش در سوریه است.

آمریکا در واکنش به این حملات، هفته گذشته برای سه روز متوالی مواضع نیروهای نیابتی و مورد حمایت ایران در سوریه را بمباران کرد و اسرائیل نیز همزمان حملات به این نیروها را افزایش داد.

بیشتر در این باره: انتشار جزئیاتی از پیش‌نویس توافق احیای برجام در رسانه‌های اسرائیل

آقای بایدن اعلام کرده است که حملات اخیر برای جلوگیری از تهاجم بیشتر ایران و نیروهای مورد حمایتش به نظامیان آمریکا در سوریه انجام شده است.

خبرگزاری رویترز با پوشش گفت‌وگوی تلفنی لائیر و بایدن گزارش داده است در حالی که مذاکرات هسته‌ای وین احتمالا به موفقیت نزدیک می‌شود، اسرائیل تلاش‌ها برای توقف این مذاکرات را افزایش داده است.

اخیرا هم وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی اسرائیل راهی واشینگتن شدند و قرار است رئیس موساد نیز هفته آینده به آمریکا سفر کند.

بیانیه نخست‌وزیری اسرائیل در ادامه می‌گوید آقای بایدن در گفت‌وگوی تلفنی روز چهارشنبه خود بر تعهد عمیق این کشور برای تامین امنیت اسرائیل و حفظ توانایی این کشور برای مقابله با دشمنان و تهدیدات تاکید کرد.

آقای لاپید هفته گذشته نیز برجام را «توافقی بد» خواند که احیای آن سالانه «۱۰۰ میلیارد دلار» برای جمهوری اسلامی ایران به ارمغان خواهد داشت تا صرف شبه‌نظامیان حماس، حزب‌الله و جهاد اسلامی شود.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری فرانسه، رویترز و رادیو فردا/د.خ/ک.ر