رئیس جمهور آمریکا خواستار بازگشت دموکراسی به نیجر شد

چند روز پس از حمله عده‌ای به سفارت فرانسه، کودتاگران نیجر موافقتنامه‌های نظامی با این کشور را لغو کردند

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، با انتشار بیانیه‌ای خواستار آزادی فوری رئیس جمهور برکنار شده نیجر و بازگشت دموکراسی به این کشور آفریقایی شد.

آقای بایدن در بیانیه‌ای که روز ۱۲ مرداد همزمان با شصت و سومین سالگرد استقلال نیجر منتشر شد، همچنین نوشت که آمریکا در این لحظه حساس در کنار مردم نیجر می‌ایستد تا به همکاری چند دهه‌ای که «ریشه در ارزش‌های دموکراتیک مشترک دارد» احترام بگذارد و از دولت منتخب مردم حمایت می‌کند.

این موضع‌گیری بلندپایه‌ترین مقام آمریکایی از زمان کودتای نظامی در نیجر و برکنار محمد بازوم،‌ رئیس جمهور منتخب این کشور است.

همزمان محمد بازوم، رئیس جمهور برکنار شده نیجر، در یادداشتی که روز پنج‌شنبه در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، اعلام کرد کودتای اخیر «تبعات ویرانگری» برای منطقه غرب آفریقا که مزدوران روسیه در آن جای خود را تثبیت کرده‌اند، خواهد داشت.

آقای بازوم که از چهارشنبه گذشته در کاخ ریاست جمهوری در نیامی، پایتخت کشور در حبس است، در این یادداشت نوشت: «من به عنوان گروگان این یادداشت را می‌نویسم. نیجر از سوی نظامیان کودتاگری که می‌کوشند دموکراسی ما را سرنگون کنند هدف حمله قرار گرفته و من فقط یکی از شهروندانی هستم که غیرقانونی و به شکل مستبدانه زندانی شده‌ام.»

او با رد ادعای کودتاگران درباره این که جنگ با نیروهای «جهادی» شکست خورده و اقتصاد و حکمرانی اجتماعی شامل همکاری با آمریکا و اروپا به نیجر لطمه زده اعلام کرد وضعیت امنیتی در این کشور از زمان روی کار آمدن او «به‌شدت بهبود» یافته بود.

بیشتر در این باره: کودتای نیجر و قدرت‌های اثرگذار؛ آیا روسیه جایگزین فرانسه می‌شود؟

بازوم همچنین هشدار داده کمک‌های خارجی که ۴۰ درصد بودجه نیجر را تشکیل می‌دهد، در صورت موفق شدن کودتا به این کشور نخواهد رسید.

از سوی دیگر، کودتاگران نیجر در میانه احساسات ضدفرانسوی در این کشور، روز ۱۱ مرداد پنج توافق‌نامه نظامی با این کشور را لغو کردند.

فرانسه بین هزار تا ۱۵۰۰ نیروی نظامی در نیجر دارد که به دولت این کشور برای نبرد علیه گروه‌های شورشی اسلامگرا کمک می‌کردند.

روز هشتم مرداد جمعی از حامیان کودتا با آتش زدن پرچم فرانسه و حمل پرچم‌ روسیه، به ساختمان سفارت فرانسه حمله کردند که مداخلۀ نیروهای امنیتی و شلیک گاز اشک‌آور به سوی مهاجمان را به دنبال داشت.

در این روز هزاران تن از معترضان در پایتخت نیجر گرد هم آمده و علیه آن‌چه «مداخله» فرانسه در این کشور خواندند، تظاهرات کرده بودند.

کودتاگران علاوه بر لغو قراردادهای نظامی، پخش دو شبکه خبری فرانسوی «فرانس ۲۴» و «رادیو فرانسه» در نیجر را نیز به حالت تعلیق درآوردند که با محکومیت از طرف وزارت امور خارجه فرانسه مواجه شد.

در همین حال، سِنِگال با اعلام این که نیروهایش در صورت لزوم به مداحله نظامی در نیجر می‌پیوندند، فشار بر نظامیان کودتاگر در این کشور را افزایش داد.

وزیر امور خارجه سنگال در داکار، پایتخت این کشور، به خبرنگاران گفت اگر «جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا» موسوم به «اکوواس» تصمیم به مداخله نظامی علیه کودتاچیان بگیرد، این کشور در چنین اقدامی مشارکت خواهد کرد.

این در حالی است که ژنرال عبالرحمان چیانی، از رهبران کودتای نیجر هفته گذشته درباره دخالت کشورهای خارجی در تحولات نیجر هشدار داده بود.

نظامیان نیجر روز چهارشنبه هفته گذشته و با اعلام سرنگونی دولت دموکراتیک محمد بازوم، مرزهای زمینی با کشورهای همسایه را بسته بودند.

این کودتای نظامی با محکومیت سازمان ملل، کشورهای غربی و اتحادیه آفریقا مواجه شده است.

با استفاده از گزارش‌های گاردین، سی‌ان‌ان و رادیوفردا/ ع. م./ ف. دو.