جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، میگوید واشینگتن اقدامات جمهوری اسلامی برای «تحمیل خواستههای خود» در منطقه را «مختل» کرده و هشدار داده که در صورت عدم تغییر سیاست منطقهای ایران، آمریکا تحریمها و روشهای دیگری پیدا خواهد کرد.
بهدنبال خروج آمریکا از توافقنامه هستهای ایران با قدرتهای جهانی در ماه مه سال جاری، تحریمهای این کشور علیه تهران که تعلیق شده بود، بار دیگر اجرایی شده و قرار است دور جدید این تحریمها که صنایع نفتی و صادرات نفت ایران را هدف قرار داده، از ۱۳ آبان (چهارم نوامبر) آغاز شود.
جان بولتون روز یکشنبه، یکم مهر، در گفتوگو با شبکه خبری فاکسنیوز، درباره تصمیم دونالد ترامپ در خروج از برجام سخن گفته و بار دیگری به ایران هشدار دارد.
او گفت: «تصمیم رئیس جمهور مبنی بر خروج از معاهده هستهای با ایران تأثیر عمیقی بر ایران و منطقه بهطور کلی داشتهاست؛ و با تحریمهای شدیدتری که در ماه نوامبر اعمال میشود، نظر ما این است که توانستهایم تلاشهای آنها برای تحمیل خواستههایشان بر کشورهای منطقه را مختل کنیم.»
او افزود: از دید ما، تحریمهای جدیدی که در راه است، تأثیر اقتصادی و سیاسی چشمگیری در داخل کشور به همراه خواهد داشت؛ و این چیزی است که ما میخواهیم. ما خواهان تغییرات بزرگ در رفتار رژیم ایران هستیم؛ و اگر آنها این کار را انجام ندهند، با عواقب بیشتری روبهرو خواهند شد، زیرا تحریمهای بیشتری برای اِعمال علیه آنها پیدا خواهیم کرد و برای اِعمال فشار حداکثری راههای دیگری پیدا خواهیم کرد.»
مجری فاکسنیوز سپس پرسید که «پس فکر میکنید اگر از خواستهها پیروی نکنند تحریمهای بیشتری در راه خواهد بود؟» و پاسخ جان بولتون این بود که «بدون شک. تردید نکنید.»
مشاور امنیت ملی آمریکا در مورد پیدا کردن تحریمهای مضاعف دیگر، علاوه بر تحریمهای کنونی و تحریم نفتی که قرار است از آبانماه آغاز شود، توضیح بیشتری نداد.
مقامهای رسمی دولت آمریکا بارها تاکید کردهاند که هدف از تحریمها «تغییر رفتار» حکومت ایران است، و نه سرنگونی حکومت.
اما رودی جولیانی، وکیل رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه گفت که به نظر او تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران به «انقلابی موفق» در این کشور خواهد انجامید.
آقای جولیانی در یک نشست گروه «سازمان جوامع ایرانیان آمریکا» گفت: «نمیدانم چه زمانی آنها را سرنگون میکنیم. ممکن است طی چند روز، چند ماه، یا چند سال. ولی این اتفاق خواهد افتاد».
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز در روزهای اخیر گفت که واشینگتن میخواهد ایران دیگر «بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان نباشد. اما نشانهای دال بر تمایل آنها به حرکت به سوی این تصمیم دیده نمیشود. در هفتههای اخیر آنها اقداماتی را علیه منافع آمریکا در بصره و بغداد انجام دادند.»
وی در واکنش به اظهارات محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، که برخی کشورهای منطقه و «اربابان آمریکایی» آنها را در حمله اخیر به رژه نیروهای مسلح ایران در اهواز دخیل دانسته نیز گفت که «وی بهتر است به جای ناامن کردن جهان، به امنیت مردم خود فکر کند.»
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز گفته است که آمریکا با خروج از برجام و بازگرداندن تحریمها علیه ایران، مانع دستیابی ایران به «میلیاردها دلار برای انجام اعمال خشونتطلبانه شده» و با از بین رفتن برجام، اقتصاد رژیم نیز دچار مشکل شده و در نتیجه آنها «مستأصل» شدهاند.
مقامهای ایرانی تأکید کردهاند که قصدی برای تغییر سیاست منطقهای خود و مذاکره با آمریکا ندارند.