«کوپرنیک»، مرکز اقلیمشناسی اتحادیه اروپا، روز سهشنبه ۱۷ مرداد اعلام کرد که ژوئیه امسال گرمترین ماه ثبتشده در جهان بوده است و شواهد جمعآوریشده ثابت میکند که هم دمای سطح زمین و هم دمای اقیانوسها و دریاها در حدی غیرعادی بسیار گرمتر از دمای متوسط برای این فصل از سال بوده است.
دانشمندان این مرکز و ادارههای هواشناسی کشورهای مختلف قبل از پایان ماه ژوئیه (۱۰ تیر تا ۱۰ مرداد) هشدار داده بودند که ژوئیه امسال گرمترین ماه ثبتشده خواهد بود.
سامانتا بورگس، معاون مرکز اقلیمشناسی اروپا، گفت شواهدی که تا امروز جمعآوری شده است نشان میدهد که امسال سومین سال گرم ثبتشده در تاریخ است.
او افزود: «در طول ماه ژوئیه دمای سطح زمین و آب اقیانوسها رکورد بالاترین دمای ثبتشده را شکست. این وضعیت تاکیدی است بر ضرورت اقدامات سریع با هدف کاهش روند گرمایش زمین که عامل اصلی افزایش بیسابقه دما در سطح جهان است.»
گرمای بیسابقه ماه ژوئیه بخش گستردهای از جهان از جمله شمال و غرب چین، منطقه مدیترانه و نواحی مرکزی و غربی آمریکا را دربرگرفت.
دمای ثبتشده در ایالت کالیفرنیا و شهر کوچکی در شمال غربی چین تمامی رکوردهای قبلی در این دو کشور را شکست و بخشهای گستردهای از مناطق جنگلی در جنوب اروپا از جمله یونان، پرتغال، ایتالیا و اسپانیا دچار آتشسوزی شدند که برخی از آنها هنوز ادامه دارد.
بیشتر در این باره: افزایش مرگومیرهای ناشی از گرما در سراسر جهان؛ صدها نفر جان باختنددادههای هواشناسی در سراسر جهان نشان میدهد که دمای متوسط کره زمین در ماه ژوئیه به ۱۶.۹۵ درجه سانتیگراد رسید که حدود یک سوم درجه از رکورد قبلی در سال ۲۰۱۹ بالاتر است. به گفته کارشناسان «کوپرنیک»، تغییر دما در مقایسه با سالهای قبل معمولا در حد چند صدم درجه است ولی امسال بالاتر از ۳۰ صدم درجه بود.
خانم بورگس افزود: «این افزایش بیسابقه دمای متوسط جهان برای بشریت و کره زمین پیامدهای بسیار جدی خواهد داشت که واضحترین موارد آن وقوع پدیدههای جوی شدید، ویرانگر و مرگبار است.»
در ماه ژوئیه بخش گستردهای از جهان شاهد وزش بادهای گرم بود و همزمان در برخی از نقاط جهان نظیر شرق آسیا و آسیای جنوبی تحت تاثیر بارندگی شدید سیلهای ویرانگری جاری شد.
گرمای هوا از ابتدای ماه ژوئیه چنان شدید بود که مرکز اقلیمشناسی اروپا و سازمان جهانی هواشناسی به شکل کمسابقهای از اواسط اين ماه در مورد گرمای تابستان امسال در نیمکره شمالی هشدار دادند.
کارشناسان علوم جوی هشدار میدهند که دمای متوسط کره زمین در ماه ژوئیه امسال حداقل ۱.۵ درجه سانتیگراد از دوران ماقبل صنعتی بالاتر بود.
بیشتر در این باره: موج هوای گرم «سرِبروس» ممکن است رکوردهای قبلی دما در اروپا را بشکنداهمیت این موضوع در این است که مهمترین تعهد کشورهای جهان در چارچوب معاهده اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ این بود که میزان گرمایش زمین باید در حد ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از دوران ماقبل صنعتی مهار شود.
به گفته مرکز اقلیمشناسی اروپا، دمای متوسط سطح زمین در ماه ژوئیه امسال ۰.۷ درجه سانتیگراد از میانگین دمای زمین در فاصله سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ بالاتر بود و دمای متوسط آب اقیانوسها نیز در مقایسه با همان بازه زمانی حدود نیم درجه سانتیگراد گرمتر بود.
مرکز اقلیمشناسی اروپا دادههای مربوط به دمای سطح زمین و آب اقیانوسها را از سال ۱۹۴۰ جمعآوری و ثبت کرده است.
براساس دادههای اداره هواشناسی آمریکا نیز که سابقه جمعآوری اطلاعات آن به سال ۱۸۵۰ بازمیگردد ماه ژوئیه امسال گرمترین ماه ثبتشده در تاریخ است.
استفان رمستورف، یکی از کارشناسان موسسه پژوهشهای اقلیمی در لایپزیک آلمان، گفت: «شواهد منتشر شده تکاندهنده است و براساس مدلهای کامپیوتری مربوط به آبوهوای زمین در هزارههای گذشته میتوان گفت که ژوئیه امسال گرمترین ماه طی ده هزار سال گذشته بوده است.»
فردریک اوتو، دانشمند اقلیمشناس در دانشگاه امپریال کالج لندن، گفت: «مسئله این نیست که در ژوئیه امسال رکوردهای قبلی شکسته شده است چون همه میدانیم که این رکورد بهزودی شکسته خواهد شد. دمای ژوئیه امسال بخشی از روند گرمایش زمین طی دهههای اخیر است و به خوبی نشان میدهد که بشریت تا چه حد محیط زیست و اقلیم کره زمین را تغییر داده است. ما در یک جهان متفاوت زندگی میکنیم که جوامع بشری با آن انطباق ندارند.»