رهبر جمهوری اسلامی ایران در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰، خواستار تشکیل دولتی «انقلابی، عدالتخواه، ضدفساد و معتقد به تحول و جوانان شد».
آیتالله علی خامنهای روز سهشنبه ۲۱ اردیبهشت در نشستی مجازی با نمایندگان برخی تشکلهای دانشجویی گفت: «باید با انتخابی خوب و مطلوب کسی را روی کار آورد که مؤمن، انقلابی، با کفایت، مردمی، سرشار از امید، معتقد به جوانان و توانمندیهای داخلی، و حقیقتاً عدالتخواه و ضدفساد باشد».
رهبر جمهوری اسلامی از نامزد خاصی نام نبرد ولی صفاتی که وی برشمرده، مواردی است که گروههای اصولگرا در سالهای اخیر برای اشاره به ابراهیم رئیسی و عملکرد او در قوه قضائیه که آن را «مثبت» میدانند، بهکار بردهاند.
سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان روز سهشنبه از قطعی شدن نامزدی آقای رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری روز ۲۸ خرداد در ایران خبر داد.
ابراهیم رئیسی یکی از قدیمیترین کارگزاران قضایی جمهوری اسلامی است و هیچ سابقه اجرایی ندارد.
علاوه بر وی، شمار زیادی از چهرههای اصولگرا نیز نامزد شدهاند که از جمله آنها میتوان به محسن رضایی، عزتالله ضرغامی، محمدحسن نامی، حسین دهقان، رستم قاسمی، محمد شریعتمداری، علی مطهری، علیرضا افشار، فریدون عباسی، سعید محمد و اسدالله بادامچیان نام برد.
رهبر جمهوری اسلامی خرداد ۱۳۹۸ نیز در دیدار با دانشجویان تاکید کرده بود که باید یک دولت «جوان و حزب اللهی» در ایران بر سر کار بیاید، گفتهای که مبنای تفسیرها و پیشبینیهایی بسیاری قرار گرفت که او در نظر دارد چه کسی دولت بعدی را در اختیار بگیرد.
با این حال آقای خامنهای در اظهارات روز سهشنبه خود تاکید کرد که «در مورد انتخاب اشخاص هیچ دخالتی نمیکنم».
بیشتر در این باره: علی خامنهای، حسن خمینی را از نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری منع کرداو گفت: «در دورههای گذشته افرادی که قصد کاندیداتوری داشتند، نظر من را میپرسیدند که میگفتم نه موافقم نه مخالفم،یعنی نظری ندارم اما در این دوره گفتم همین مطلب را نیز نمیگویم».
این ادعا در حالی است که پیش از این خانواده حسن خمینی، نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی، اعلام کرده بودند که آقای خامنهای در دیداری خصوصی او را از ورود به عرصه انتخابات منع کرده و گفته است که نامزد انتخابات ریاستجمهوری نشود.
علی خامنهای همچنین با اشاره به اظهارات دو سال قبل خود درباره «دولت جوان و حزب اللهی» گفت: «برخی تصور کردند که منظور از دولت جوان انقلابی دولتی است که همه اعضای آن در رده سنی ۳۰ تا ۳۵ سال باشند در حالیکه این به معنای نادیده گرفتن صاحبان تجربه و کار آزمودگان و دنیا دیدگان نیست».
بیشتر در این باره: انتخابات ۱۴۰۰؛ نامزدی رئیسی قطعی شد، قالیباف نمیآید؛ «نه قطعی» ظریفسیزدهمین دورهٔ انتخابات ریاستجمهوری ایران روز ۲۸ خرداد برگزار میشود در حالی که نظارت استصوابی شورای نگهبان تاکنون عامل اصلی حذف منتقدان و مخالفان جمهوری اسلامی به عنوان کاندیدای انتخابات بوده است.
این شورا در روزهای اخیر نیز بر سر یک ابلاغیه با دولت حسن روحانی وارد یک جدال شده است.
بر اساس این ابلاغیه، داوطلبان باید در بازه سنی ۴۰ تا ۷۵ سال باشند، حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل آن باشند و سابقه تصدی حداقل چهار سال در سمتهای مدیریتی کشور داشته باشند.
این شورا، «فقدان سوابق سوء امنیتی» از جمله در اعتراضهای سال ۸۸ و «معرفی مشاوران» را از دیگر موارد لازم برای ثبتنام نامزدها برشمرده است.
معاونت حقوقی ریاستجمهوری ایران این ابلاغیه را رد کرده و از وزارت کشور خواسته است که بر اساس قوانین موجود از نامزدها ثبتنام کند. شورای نگهبان هم گفته است مدارک نامزدهایی که بر اساس ابلاغیه آن ثبتنام نشده باشند را تحویل نمیگیرد.
رهبر جمهوری اسلامی در سخنان روز سهشنبه خود اشارهای به این جدال نکرد.