صدراعظم آلمان میگوید که مسئله تشکیل ناوگان مشترک دریایی اروپایی برای انجام ماموریت در تنگه هرمز احتمالا بار دیگر در نشستهای غیررسمی وزیران خارجه و دفاع کشورهای اروپا در فنلاند به بحث گذاشته خواهد شد.
آنگلا مرکل روز چهارشنبه ۲۳ مرداد در یک کنفرانس خبری گفت: «تصور میکنم مسئله اعزام [نیروی دریایی] اروپایی دوباره مطرح خواهد شد چرا که درباره آن هنوز جایی بحث نشده و از این رو به نظرم رئیسجمهوری فنلاند هماهنگیها را در این مورد انجام خواهد داد».
وزیران خارجه و دفاع کشورهای اتحادیه اروپا اواخر ماه اوت نشستهای غیررسمی در هلسینکی خواهند داشت. فنلاند از ابتدای ماه گذشته (ژوئیه) ریاست دورهای اتحادیه اروپا را عهدهدار شده است.
اول مرداد امسال اعلام شد که فرانسه، ایتالیا، دانمارک «موافقت اولیه» خود را برای حمایت از طرح بریتانیا در زمینه ایجاد ناوگان اروپایی به منظور پشتیبانی از ناوبری امن در منطقه خلیج فارس اعلام کردهاند.
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، به این طرح واکنش نشان داده و آن را «تحریککننده و خصمانه» خوانده است.
طرح تشکیل ناوگان اروپایی نخستین بار از سوی جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، مطرح شد و آن را گامی برای مقابله با «راهزنی دریایی» ایران خواند.
این طرح پس از آن پیشنهاد شد که سپاه پاسداران یک کشتی بریتانیایی به نام «استنا ایمپرو» را در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرد. بریتانیا اقدام تهران را واکنشی به توقیف ابرنفکتش «گریس- ۱» میداند. دولت جبلالطارق این نتفتکش را ۱۳ تیرماه به اتهام حمل دو میلیون تن نفت برای سوریه توقیف کرد.
جمهوری اسلامی ایران اتهام حمل نفت برای سوریه را رد میکند ولی دادگاهی در جبلالطارق توقیف این کشتی را تا روز پنجشنبه هفته جاری تمدید کرده است.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، از تشکیل نیروی دریایی مشترک اروپایی جهت اعزام به خلیج فارس حمایت کرده، اما در عین حال هشدار داده که سخت بتوان در این مورد پیشرفت داشت.
وی در عین حال خبر داد که برلین به ائتلاف دریایی ایالات متحده در تنگه هرمز نخواهد پیوست که همین موضوع انتقاد سفیر آمریکا در آلمان را برانگیخت.
آمریکا گفته که این ائتلاف با طرح اروپاییها در این زمینه همپوشانی دارد. در این میان گزارشهایی درباره پیوستن اسرائیل به ائتلاف دریایی ایالات متحده نیز منتشر شده که واکنش شدید مقامات جمهوری اسلامی را به دنبال داشته است. حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، این طرح را «پوچ» توصیف کرده است.
در ماههای اخیر چند نفتکش در خلیج فارس هدف حمله قرار گرفتهاند که آمریکا آن را به ایران نسبت میدهد، اتهامی که تهران آن را رد میکند.