نتانیاهو دو بار گانتز را به تشکیل دولت وحدت ملی دعوت کرد

بنی گانتز، رئوون ریولین و بنیامین نتانیاهو در مراسم یادبود شیمون پرز رییس جمهوری پیشین

با گذشت سه روز از انتخابات پارلمانی اسرائیل، بنیامین نتانیاهو رهبر حزب لیکود در سخنانی که به نخستین نشانه اذعان او به عدم توانایی‌اش در تشکیل یک دولت دست راستی تلقی شد، پنجشنبه ۲۸ شهریور دو بار از بنی گانتز رهبر حزب آبی- سفید خواست با او «فورا» دیدار کند تا کار تشکیل دولت وحدت ملی در «یک روز» به پایان برسد.

بیشتر در این باره: انتخابات اسرائیل؛ نتانیاهو در کسب اکثریت کرسی‌های مجلس ناکام ماند


فراخوانی بنیامین نتانیاهو از بنی گانتز در حالی بود که انتشار نتایج حدود ۹۹ درصد آرای شمرده شده، بن‌بست سیاسی جناح‌ راست در برابر جناح میانه و چپ را تغییر نداد.

بر اساس تازه‌ترین آمار مربوط به انتخابات سه‌شنبه ۲۶ شهریور، حزب آبی- سفید با ۳۳کرسی از ۱۲۰ کرسی مجلس این کشور صدرنشین است و با برخوداری از حمایت دو حزب میانه و چپ و حمایت احتمالی عرب‌های شهروند اسرائیل، در مجموع پشتیبانی ۵۷ نماینده را دارد.

اتحاد مشترک عرب‌های اسرائیل با ۱۳ کرسی در جناح میانه و چپ، در حمایت از بنی گانتز می‌تواند نقشی تعیین کننده داشته باشد.

اما حزب لیکود با ۳۱ کرسی و با اتکا به حمایت سه حزب راست و مذهبی، یک جناح ۵۵ نفره را در اختیار دارد.

شمار کرسی‌های حزب اسرائیل خانه ما به رهبری آویگدور لیبرمن، پس از شمارش آرای بیش‌تر، به ۸ کرسی کاهش یافت اما هنوز عملکرد روزهای آتی آقای لیبرمن در تشکیل یک ائتلاف، می‌تواند بن‌بست را بشکند.

بنیامین نتانیاهو از احزاب راست و مذهبی خواسته به او تعهد بدهند که به دولتی به نخست وزیری بنی گانتز ملحق نشوند.

اما حزب راست جدید اعلام کرد که جبهه‌ای که آقای نتانیاهو تشکیل داده، برایش «مبهم» است. آیلت شاکد رهبر راست جدید در انتقاد تلویحی از بنیامین نتانیاهو گفت، جناح راست متوجه شده که قادر به تشکیل ائتلاف مورد نظر نیست و حاضر به نشستن زیر چتر یک دولت با جناح چپ شده است.

رئوون ریولین رییس جمهوری اسرائیل پنجشنبه در آیین یادبود شیمون پرز رییس جمهوری پیشین در حالی که بنیامین نتانیاهو و بنی گانتز در کنار او بودند، آنها را به دست دادن در برابر دوربین‌ها تشویق کرد و گفت از فراخوانی آقای نتانیاهو به تشکیل یک دولت وحدت ملی استقبال می‌کند.

با وجود این، سخنگویان آقای گانتز تاکید کردند که حزب آبی- سفید ضمن استقبال از ایده تشکیل دولت وحدت ملی، حاضر به ائتلاف با لیکود هست مشروط به آنکه بنیامین نتانیاهو از رهبری آن کنار برود یا کنار گذاشته شود.

حزب آبی- سفید استدلال می‌کند که دادستانی کشور از مدتی پیش تاریخ دو هفته آینده را برای جلسه استماع با بنیامین نتانیاهو در خصوص پرونده‌های تحقیقات از او به ظن فساد و خیانت در امانت، تعیین کرده و کسی که در مظان این اتهامات است، نمی‌تواند شریک تشکیل یک دولت وحدت ملی باشد.

آویگدور لیبرمن رهبر اسرائیل خانه ما نیز که اصرار به تشکیل ائتلاف وسیع ملی با شرکت لیکود و آبی- سفید دارد، فراخوانی آقای نتانیاهو از بنی گانتز را «نمایش» نامید و گفت او باید با پایان دادن به این ترفندها، با من و بنی گانتز مذاکراتی صادقانه برای تشکیل یک دولت فراگیر لیبرال انجام دهد.

دفتر رییس جمهوری برنامه دیدارهای رئوون ریولین با سران ۹ حزبی را که دارای کرسی‌هایی در دوره جدید شده‌اند، منتشر کرد تا نظر آنها را در خصوص حمایت از یکی از سیاستمدارها برای تشکیل دولت جدید بشنود.

طبق قانون، رییس جمهوری بعد از شنیدن نظرات همه احزاب، مختار است رهبر یا یکی از سیاستمداران یکی از احزاب را به تشکیل دولت مکلف کند؛ فردی که این تکلیف بر دوش او نهاده می‌شود، تا شش هفته مهلت دارد دولت را معرفی کند؛ اقای نتانیاهو در انتخابات بهار امسال در حالی که هم حزبش و هم جناح راست شمار بیش‌تری کرسی داشتند، به‌دلیل خودداری آقای لیبرمن از پیوستن به ائتلاف دولت او، ناکام شد.

به گفته تحلیل‌گران در رسانه‌های این کشور، چالش بزرگ رییس جمهوری جلوگیری از تکرار انتخابات در ماه‌های آینده است.

آقای نتانیاهو که با بزرگ‌ترین چالش دوران سیاستمداری‌اش روبروست، فعلا سفر هفته آینده به نیویورک برای دیدار با دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا و سخنرانی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد را باطل کرده است.

آقای ترامپ که بعد از انتخابات اسرائیل با بنیامین نتانیاهو یا رقیب وی تماس نداشته، تاکید کرد که مناسبات آمریکا با ملت اسرائیل است.

واکنش به اظهارات تیلرسون

در این میان، دفتر نخست وزیری اسرائیل پنجشنبه شب به اظهارات رکس تیلرسون وزیر خارجه پیشین آمریکا که آقای نتانیاهو را به دادن اطلاعات اشتباه به دونالد ترامپ متهم کرده، واکنش نشان داد.

آقای تیلرسون در یک پانل گفت‌وگو در دانشگاه هاروارد که در رسانه‌های آمریکایی و اسرائیلی بازتاب یافت، مدعی شد که نخست وزیر اسرائیل برای آنکه آمریکا را به انجام اقدامات معینی در راستای منافع اسرائیل متقاعد کند، چند بار به رییس جمهوری آمریکا اطلاعات اشتباه داد و مقامات آمریکا هر بار به آقای ترامپ توضیح دادند که «بازی خورده است».

رکس تیلرسون افزود که بنیامین نتانیاهو یک سیاستمدار با استعداد اما ماکیاولیست است و باید در مورد او همیشه مقدار زیادی مظنون بود.

دفتر آقای نتانیاهو در واکنش به گفته‌های وزیر خارجه پیشین آمریکا در توییتی، در اشاره تلویحی به توانایی گردآوری اطلاعات برای انتقال آن به رییس جمهوری آمریکا، تاکید کرد «البته که ما خوب هستیم».

از سوی دیگر، جیسون گرینبلات نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه که قرار است این روزها از این پست کنار برود، پنجشنبه به اسرائیل رسید تا «برای آخرین بار» در این مقام، در دیدارهای جداگانه با بنیامین نتانیاهو و بنی گانتز، ابتکار سیاسی آمریکا برای صلح اسرائیل و فلسطینیان را بررسی کند.

آمریکا در نظر داشت بعد از انتخابات اسرائیل، بخش سیاسی طرح موسوم به «معاهده قرن» را که آقای گرینبلات از معماران آن بود، رونمایی کند.

در این میان، حکومت خودگردان فلسطینی برای نخستین بار در واکنش به انتخابات اسرائیل، گفت که حاضر به از سرگیری مذاکره با دولتی در اسرائیل است که بنی گانتز نخست وزیر آن باشد.