نماینده آبادان در مجلس با تأکید بر اینکه گزارشها دربارهٔ حذف ردیف بودجه مقابله با ریزگردها «واقعیت دارد» از تکذیبکنندگان این موضوع خواست که با مردم «باصداقت و بر اساس مستندات صحبت کنند».
جلیل مختار روز شنبه، ۷ بهمن، در مصاحبه با خبرگزاری فارس، اعلام کرد که «متأسفانه بودجه مهار ریزگردها حذف شدهاست».
وی حذف این بودجه را «ظلم بزرگی» به مردم استان خوزستان دانست و از تکذیبکنندگان این موضوع خواست که با مردم «باصداقت و بر اساس مستندات صحبت کنند».
نماینده آبادان در مجلس همچنین بدون اشاره به تعداد گفت که به دلیل «تصمیمات غلط و نادرست» مسئولان تعداد زیادی از مردم خوزستان «مهاجرت کرده یا در فکر مهاجرت هستند».
پیش از این، کریم شافعی، معاون سازمان محیط زیست، گفته بود که «در مجلس، بودجه مقابله با گرد و غبار خوزستان در سال ۹۷ حذف شدهاست».
با این حال غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۹۷، روز یک شنبه، ۱ بهمن، اعلام کرده بود که «ردیف ریزگردها در بودجه سال آینده باقی خواهد ماند».
آقای تاجگردون گفته بود که دولت برداشت از صندوق توسعه ملی برای مقابله با ریزگردها را بدون «اذن (اجازه)» از رهبر جمهوری اسلامی در بودجه درنظر گرفته و مردم خوزستان را «طبق معمول علاف تصمیمات غیر مسئولانه خودشان کردند».
در واکنش به این سخنان عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست، روز پنجشنبه، ۵ بهمن، گفته بود که گزارشهای حذف بودجه ریزگردها «هم درست است هم نادرست».
به گفته آقای کلانتری، کمیسیون تلفیق بودجه مجلس به دلیل آنکه بررسی بودجه از محل صندوق توسعه ملی نیاز به «اذن» رهبر جمهوری اسلامی دارد، بررسی خود در اینباره را کنار گذاشته بود، اما با دستور رهبر جمهوری اسلامی بودجه ریزگردها «حالت قانونی پیدا کردهاست».
علیاصغر یوسفنژاد، سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۷ مجلس روز سهشنبه سوم بهمن، خبر داده بود که با «اجازه» رهبر جمهوری اسلامی، چهار میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت خواهد شد.
از این مبلغ ۱۵۰ میلیون دلار برای مقابله با ریزگردها و به همین میزان نیز برای صدا و سیما اختصاص پیدا میکند. ۶۳ درصد از این مبلغ یعنی دو و نیم میلیارد دلار صرف فعالیتهای نظامی جمهوری اسلامی در سال آینده خواهد شد.
یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از این مبلغ نیز برای پروژههای آبرسانی و عمرانی در تعدادی از استانهای ایران اختصاص خواهد یافت.
برداشت این مبالغ از صندوق توسعه ملی با دستور رهبر جمهوری اسلامی در حالی است که در اساسنامه این صندوق اشارهای به نیاز به دستور رهبر جمهوری اسلامی برای برداشت از آن نشدهاست.
پیش از این برداشت از حساب ذخیره ارزی که صندوق توسعه ملی جایگزین آن شده با مصوبه مجلس انجام میشد. همچنین برداشت از این صندوق برای جبران کسری بودجه دولت ممنوع است.
صندوق توسعه ملی بر اساس ماده ۸۴ قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه (۱۳۹۰–۱۳۹۴) تشکیل شد و جایگزین حساب ذخیره ارزی ایران شد که در دولت محمد خاتمی با هدف ذخیره شدن مازاد درآمدهای نفتی برای کنترل نوسانات قیمت نفت در بازارهای جهانی طراحی شده بود.
مهمترین مأموریت صندوق توسعه ملی ایران، «تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فرآوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی» اعلام شدهاست.
وقوع پدیده گرد و غبار و آلودگی هوا در حداقل ۱۰ استان در غرب، شرق مرکز و جنوب ایران طی سالهای اخیر، بارها باعث تعطیلی مدارس و ادارهها، لغو پروازها و ایجاد مشکلات تنفسی برای شماری از شهروندان شدهاست.
از روز ۲۳ بهمن ۹۵ بحران ریزگردها چندین بار باعث قطعی برق، آب و اینترنت در اهواز و تعداد دیگری از شهرهای استان خوزستان شد.
در همین حال گروهی از شهروندان اهواز و دیگر شهرهای استان خوزستان بارها در مقابل ساختمان استانداری تجمع کردند.
در پی این اعتراضات، فرماندهی انتظامی خوزستان با صدور اطلاعیهای هرگونه تجمع در مقابل استانداری خوزستان را از روز شنبه، ۳۰ بهمن ۹۵ ممنوع اعلام کرد. پس از آن هیئت دولت طرحهایی را برای مقابله با ریزگردها تصویب کرد.
از جمله براساس مصوبه هیئت دولت، همچنین وزارت جهاد کشاورزی موظف شده که طرح ثبیت ۴۲ هزار هکتار از کانونهای داخلی بحران گرد و غبار را ظرف مدت یک سال، و طرح بلندمدت تثبیت ۳۲۰ هزار هکتار از این اراضی را در طول برنامه ششم توسعه اجرا کند.