کره شمالی می‌گوید سومین تلاش آن برای قرار دادن ماهواره جاسوسی در مدار موفقیت‌آمیز بود

تلویزیون کره‌جنوبی در حال پخش گزارش پرتاب موشک حامل «ماهواره جاسوسی کره شمالی» در روز سه‌شنبه ۳۰ آبان

کره شمالی اوایل روز چهارشنبه، اول آذر، به وقت محلی مدعی شد که سومین تلاش آن برای پرتاب یک ماهواره جاسوسی در مدار زمین موفقیت‌آمیز بوده است.

مقام‌های فضایی کره شمالی در بیانیه‌ای که منتشر کردند، گفتند موشک پرتاب شده توانست ماهواره مالیگویونگ – ۱ را سه‌شنبه شب در مدار زمین قرار دهد.

منابع مستقل هنوز این ادعای کره شمالی را تایید نکرده‌اند.

بیانیه کره شمالی می‌گوید کیم جونگ ایل، رهبر این کشور، نظاره‌گر این پرتاب بوده است. به گفته آن، این ماهواره آمادگی جنگی کره شمالی را در واکنش به تحرکات نظامی خصمانه رقبا تقویت خواهد کرد.

پیونگ یانگ تاکید کرده که به‌دنبال پرتاب ماهواره‌های جاسوسی بیشتر است.

ایالات متحده آمریکا لحظاتی پس از بیانیه کره شمالی، اقدام این کشور در پرتاب موشک ماهوار‌ه‌بر را قویا محکوم کرد.

آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در بیانیه‌ای گفت: این پرتاب «نقض صریح قطعنامه‌های متعدد شورای امنیت سازمان ملل است، تنش‌ها را افزایش داده و خطر بی‌ثبات‌سازی وضعیت امنیتی در منطقه و فراتر از آن را تشدید می‌کند».

ساعاتی پیشتر، ارتش کره جنوبی خبر داده بود که کره شمالی سه‌شنبه شب یک فروند موشک به فضا پرتاب کرد که احتمال می‌رود سومین تلاش این کشور برای قرار دادن یک «ماهواره جاسوسی» در مدار زمین باشد.

کره جنوبی روز دوشنبه به همسایه شمالی خود هشدار داده بود که پرتاب این موشک را لغو کند یا با عواقب آن مواجه شود.

بر همین اساس، ارتش کره جنوبی پیشنهاد کرده است سئول توافقنامه بین دو کره که پنج سال پیش برای «کاهش تنش‌ها» امضا شده بود را به حالت تعلیق در آورد، و رهگیری‌های هوایی در خط مقدم و رزمایش‌های نظامی در واکنش به پرتاب این ماهواره را از سر بگیرد.

دو تلاش قبلی کره شمالی برای پرتاب موشک‌های حامل ماهواره به دلایل فنی شکست خورده بودند.

بیشتر در این باره: شواهد حاکی از استفاده حماس از «تسلیحات کره شمالی» در حمله به اسرائیل است

کره جنوبی زباله‌های اولین پرتاب کشور همسایه را بازیابی کرد و اعلام کرد که ماهواره همراه این موشک برای انجام عملیات شناسایی نظامی «بسیار خام» است.

کره شمالی متعهد شده بود که پرتاب سوم در دی‌ماه انجام شود، اما بدون ارائه هیچ دلیلی این برنامه را اجرا نکرد.

دولت ژاپن پیش از این پرتاب هشداری اضطراری برای ساکنان جنوب صادر کرده بود تا از خود در برابر تهدید احتمالی موشک کره شمالی محافظت کنند.

ژاپن از طریق سیستم سامانه هشدار سریع این کشور، (J-Alert) هشداری را در این زمینه برای ساکنان استان جنوبی اوکیناوا ارسال کرده است.

بیشتر در این باره: تصویب متمم قانون اساسی کره شمالی با هدف گسترش تولید تسلیحات هسته‌ای

آژانس دولتی ایمنی دریانوردی کره جنوبی نیز هشداری برای کشتی‌هایی که در مناطق پرتاب‌‌های قبلی کره شمالی حضور داشتند، صادر کرد.

کره شمالی از سال گذشته حدود ۱۰۰ آزمایش موشکی را به عنوان بخشی از تلاش‌های خود برای مدرن‌سازی زرادخانه سلاح‌های هسته‌ایش انجام داده است.

بسیاری از کارشناسان خارجی می‌گویند که این کشور هنوز با چند مانع باقی‌‌مانده برای در اختیار داشتن موشک‌های دارای کلاهک هسته‌ای کارآمد روبرو است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد هرگونه پرتاب ماهواره توسط کره شمالی را ممنوع می‌کند زیرا آن‌ها را پوششی برای آزمایش فناوری موشکی این کشور می‌داند.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، آسوشیتدپرس و رادیو فردا/پ.م/ک.ر