شواهد حاکی است که حماس در حمله اخیر به اسرائیل احتمالا از سلاحهای ساخت کره شمالی استفاده کرده است.
حکومت کره شمالی تسلیح گروه حماس را تکذیب کرده است ولی یک ویدئوی حماس و تسلیحات این گروه که ارتش اسرائیل به غنیمت گرفته است نشان میدهد که شبهنظامیان حماس در حمله روز ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل به احتمال فراوان از سلاحهای ساخت کره شمالی استفاده کردهاند.
از اظهارات مقامات کره جنوبی و دو کارشناس تسلیحات ساخت کره شمالی و بررسی خبرگزاری آسوشیتدپرس از تسلیحات حماس که بهدست اسرائیل افتاده است، چنین برمیآید که شبهنظامیان اين گروه در حمله خود از نارنجکاندازهای دوش پرتاب «اف-۷» ساخت کره شمالی استفاده کردهاند که معمولا در حمله به خودروهای زرهی به کار برده میشود.
این شواهد نشانه دیگری از فروش پنهانی تسلیحات کره شمالی به کشورهای دیگر به عنوان یکی از راههای تامین هزینه برنامههای تسلیحاتی متعارف و هستهای این کشور است.
نارنجکاندازهای دوش پرتاب که یکی از مشهورترین و رایجترین نمونه آن «آر پی جی» است یک کلاهک انفجاری شلیک میکنند که با پيشرانه راکتی پرتاب میشود. کلاهک آن به سرعت قابل جاگذاری مجدد است و به همین دلیل در نبردهای چریکی و نامنظم علیه خودروهای زرهی اسلحه کارآمدی است.
جنزن جونز، کارشناس تسلیحاتی و مدیر یک موسسه مشاوره به نام «سرویس پژوهشهای تسلیحاتی»، میگوید که کاربرد «اف-۷» در سوریه، عراق، لبنان و نوار غزه مستند شده است.
او به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «حکومت کره شمالی از مدتها پیش به گروههای فلسطینی کمک میکند و تسلیحات ساخت این کشور قبلا نیز در محمولههای تسلیحاتی توقيفشده شناسایی شده است.»
مت شروئدر، کارشناس ارشد پژوهشکده «بررسی سلاحهای سبک» و نویسنده راهنمایی در مورد تسلیحات سبک ساخت کره شمالی، میگوید در تصاویری که گروه حماس از پیکارجویان خود مسلح به نارنجکاندازهای دوش پرتاب منتشر کرده است میتوان مشخصاتی نظیر یک نوار قرمز رنگ دور کلاهک این سلاحها را تشخیص داد که با «اف-۷» ساخت کره شمالی یکسان است.
او افزود: «دیدن سلاحهای ساخت کره شمالی در دست پیکارجویان حماس تعجبآور نیست.»
نارنجکانداز دوش پرتاب ساخت کره شمالی خیلی شبیه «آر پی جی» محصول دوران اتحاد شوروی است و تفاوت قابل مشاهده اندکی دارد.
جنزن جونز میگوید اين مدل نارنجکانداز دوش پرتاب به دلیل شکل مخزن انفجاری آن طوری ساخته شده که تاثیرش از نظر کشتن و مجروح کردن پیاده نظام بیشتر از قدرت انهدامی آن روی خودروهای زرهی است.
سلاحهایی که ارتش اسرائیل به غنیمت گرفته و در روزهای اخیر در معرض دید خبرنگاران قرار گرفته است همان مشخصات «اف-۷» از جمله نوار قرمز رنگ را دارند.
رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح کره جنوبی روز سهشنبه در یک نشست خبری گفت: «اف -۷» یکی از سلاحهایی بود که حماس در حمله اخیر از آن استفاده کرده است.
ارتش اسرائیل بهدليل تداوم جنگ در غزه از پاسخ دادن به سئوالات خبرگزاری آسوشیتدپرس در مورد منبع ارسال و محل تولید این سلاحها امتناع کرد.
دفتر نمایندگی کره شمالی در سازمان ملل نیز به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهارنظر در این زمينه پاسخ نداده است.
اما خبرگزاری دولتی کره شمالی هفته گذشته ادعاهای مربوط به کاربرد این سلاح توسط حماس را تکذیب و آن را «شایعات بیاساس و دروغی» توصیف کرد که دولت آمریکا به آن دامن میزند.
در تصاویر و ویدئوهای قبلی که گروه حماس منتشر کرده است میتوان «بولسا»، موشکهای هدایتشونده ضد تانک ساخت کره شمالی، را در دست پیکارجویان این گروه مشاهده کرد.
جنزن جونز، کارشناس تسلیحاتی، میگوید از تصاویر پیکارجویان این گروه در حمله روز ۱۵ مهر چنین برداشت میشود که آنها به تفنگهای اتوماتیک ساخت کره شمالی که گونهای از کلاشینکف است مجهز هستند.
او افزود حکومت ایران تعداد زیادی از این تفنگها را به گروههای نیابتی خود داده است و پیکارجویان فلسطینی نیز از طریق ایران این سلاحها را دریافت کردهاند.
علاوه بر این، ایران برخی از موشکهای بالستیک خود را از روی نمونههای ساخت کره شمالی طراحی و تولید کرده است.
در دسامبر ۲۰۰۹، دولت تایلند یک هواپیمای باربری کره شمالی حامل ۳۵ تن تسلیحات متعارف از جمله راکت و نارنجکاندازهای دوشپرتاب را که برای سوختگیری در فرودگاه بانکوک توقف کرده بود توقیف کرد. در آن زمان مقامات تایلند گفتند مقصد این هواپیما ایران بوده است.
دولت آمریکا در سال ۲۰۱۲ گفت این محموله توقیفشده قرار بود برای حماس ارسال شود.
علاوه بر این، غرب کره شمالی را به ارسال مهمات، گلوله توپ و راکت به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم کرده است.
کاخ سفید هفته گذشته گفت کره شمالی اخیرا بیش از هزار کانتینر حامل مهمات و تجهیزات نظامی به روسیه ارسال کرده است.